با انتخاب محمد بارکیندوی نیجریه ای به عنوان دبیر کل اوپک، بار دیگر این سمت به آفریقایی های حاضر در بزرگترین کارتل نفتی جهان رسید .
اوپك كه سه سال ديگر شمع ۶۰ سالگي اش را فوت مي كند، مدتهاست با رقابت شديد برخي اعضا همراه شده و همين امر سبب شده انتخاب دبيركلي در اين سازمان همواره با چالش روبرو شود .
اين حساسيت پست حساس دبيركلي را به آفريقا برده و غالبا كشورهايي خارج از حوره خليج فارس شانس بيشتري براي انتخاب شدن به عنوان دبير كل را دارند . ايران و عربستان در اين سال ها هر چند در برخي ادوار نسبت به معرفي كانديداي خود براي احراز پست دبيركلي اقدام كرده اند اما نه ايران و نه عربستان هيچ كدام شانسي براي احراز اين سمت را نداشتند چرا كه طبق قانون اوپك، انتخاب دبيركل بايد بر اساس اجماع تمامي اعضا صورت گيرد .
زنگنه پيش تر به صراحت موقعيت پيچيده اوپك را توضيح داد و گفت: هم ما كانديداي عربستان را وتو مي كنيم و هم انها كانديدا ما را . به اين ترتيب اگر ما شانس دبيركلي را از دست مي دهيم ، عربستان نيز اين شانس را از كف مي دهد .
نكته اينجاست كه ايران، عربستان ، عراق ، كويت و ونزوئلا بنيانگذاران اوپك محسوب مي شوند اما سال هاست پست دبير كلي به هيچ يك از بنيانگذاران نرسيده است . اوج اختلافات بر سر پست دبيركلي در سال ۱۹۸۳ ، همزمان با جنگ عراق عليه ايران خود را نشان داد . در حالي كه بر اساس "چرخش تاريخي"، دبيركلي نوبت ايران بود اما بنا به ملاحظات سياسي و جنگ تحميلي عراق و برخي ديگر از كشورهاي عرب عضو اوپك با دبيركلي ايران مخالفت كردند و چرخش دوره اي را به شكلي ديگر تعبير كردند . اين اختلافات سبب شد اوپك در فاصله سال هاي ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۸ دبيركل نداشته باشد و عملا فاضل چلبي معاون عراقي دبير كل در اين دوره به عنوان سرپرست بر اوپك حاكم شد . اين روند با انتخاب آلوارو سيلوا از ونزوئلا اين روند تغيير كرد .
كلاف سردرگم اين حلقه اما بالاخره در اجلاس ۱۶۹ باز شد و دبير كلي از ليبي به نيجريه رسيد . برخي رسانهها اين اتفاق را اين گونه تحليل كردند كه با كنار رفتن دبير كل حامي عربستان، دوست ايران بر صندلي دبيركلي اوپك نشست . نگاهي به فهرست دبيران كل اوپك از ابتدا تا امروز نشان ميدهد در اين ۵۶ سال ایران، عربستان، عراق، امارات، قطر، الجزایر، اکوادور و گابن در زمان عضویت یک نماینده به عنوان دبیرکل در اوپک داشتهاند. نام دبيران كل و سرپرستان اوپك از ابتداي تشكيل تا امروز در پي مي آيد .
دکتر فواد روحانی
دکتر فواد روحانی، ايراني و نخستین دبیر کل اوپک، متولد سال ۱۹۰۷ ميلادي . وي داراي مدرك دكتراي حقوق از دانشگاه لندن بود. او تا سال ۱۹۶۴ در اين پست حضور داشت . بعد از خداحافظي وي از اين سمت ايران ديگر نتوانست اين سمت را از آن خود كند.
دکتر عبدالرحمان البزاز
دکتر عبدالرحمان البزاز، عراقي ، دومين دبير كل اوپك ، او متولد سال ۱۹۱۳ است . البزار دكتراي حقوق از كينگز كالج لندن داشت . از سال ۱۹۶۴ به مدت یک سال در سمت دبیر کلی اوپک حضور داشت.
اشرف لطفی
اشرف لطفی، كویتي، سومين دبيركل اوپك . او متولد سال ۱۹۱۹ میلادی است . وي مدرک لیسانس خود را از کالج صفاد فلسطین گرفته است، به عنوان معلم در مدارس ابتدايي و راهنمايي فعاليت مي كرد و و بعدها عناوين سفیر صلح ، دفتر وزیر امور خارجه کویت ،دستیار وزیر امور خارجه ، مدیر دفتر امیر کویت و مشاور در امور نفت و وزیر صنایع و دارایی را در كارنامه كاري اش جاي داد . وي در سال ۱۹۶۵ به سمت دبیر کل اوپک منصوب شد و به مدت یک سال در این پست حضور داشت .
محمد صالح جوخدار
محمد صالح جوخدار،عربستاني، چهارمين دبير كل اوپك متولد سال ۱۹۳۲ بود. وی تحصیلات عالیه خود را در دانشگاه های کالیفرنیا و کالیفرنیای جنوبی آمریکا به پایان رساند. این مقام عربستانی سرانجام در سال ۱۹۶۷ به مدت يك سال به عنوان دبیر کل سازمان اوپک منصوب شد.
دکتر فرانسیسکو آر. پارا
دکتر فرانسیسکو آر.پارا متولد ونزوئلا و متولد ۱۹۲۹ میلادی بود. او مدرك دكتراي علوم سياسي از موسسه مطالعات بینالمللی ژنو سوئیس داشت . الجوخدار در سال ۱۹۶۸ براي يك سال به عنوان دبیر کل اوپک منصوب شد.
دکتر الریچ سانجر
دکتر الریچ سانجر ، اندونزيايي و متولد 1927 میلادی بود. مدرک دکترای حقوق خود را از دانشگاه بن آلمان گرفت. وی در سال ۱۹۶۹ میلادی به سمت دبیر کل اوپک منصوب شد و به مدت یک سال در این پست خدمت کرد.
عمر البدری
عمر البدری، ليبيايي است و در سال ۱۹۳۷ میلادی به دنيا آمد. وي لیسانس رشته اقتصاد و علوم سیاسی خود را از دانشگاه دوبلین ایرلند گرفته است. نكته قابل توجه در سوابق كاري وي آن است كه او به عنوان خبرنگار واحد اطلاعات مجله اکونومیست، کارمند بخش تحقیقات اقتصادی، هماهنگ کننده مسائل اقتصادی در مطبوعات لیبی حضور داشته است . عمر البدری در سال ۱۹۷۰ میلادی به مدت یک سال به سمت دبیر کل اوپک منصوب شد.
دکتر ندیم پاچاچی
دکتر ندیم پاچاچی، عراقي است اما به عنوان كانديداي امارات براي احراز پست دبيركلي معرفي شد. وي متولد سال ۱۹۱۴ميلادي بود ، وی مدرک لیسانسش را از مدرسه سلطنتی معادن در لندن و مدرک فوق لیسانس و دکترای خود را از امپریال کالج علوم و فناوری دانشگاه لندن دریافت کرد.
او هر چند متولد عراق است از امارات به عنوان كانديداي احراز پست دبيركلي معرفي شد . از سال ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۲ در سمت دبیر کل اوپک انجام وظیفه کرد.
دکتر عبدالرحمان خنه
دکتر عبدالرحمان، الجزايري و متولد سال ۱۹۳۱ ميلادي است . مدرک دکترای داروسازی خود را در سال ۱۹۶۸ از دانشگاه الجزیره الجزایر دریافت کرد. او در سال ۱۹۷۳ به سمت دبیر کل اوپک رسید و به مدت یک سال در این پست انجام وظیفه کرد.
ام.او فید
ام.او فید، نيجريه اي و متولد سال ۱۹۲۶ است. او تحصیلات خود را در کالج دولتی ایبادان دانشکده معادن، دانشگاه اکستر و کالج امپریال علوم و فناوری دانشگاه لندن به پايان رساند . او سال ۱۹۷۵ به اين سمت منصوب شد .
علی ام. جیده
علی ام.جیده، قطري و متولد 1941 ميلادي . او مدرك فوق لیسانس خود در رشته اقتصاد نفت را از دانشگاه لندن گرفت. وی در سال ۱۹۷۷ به مدت یک سال به سمت دبیر کل سازمان کشورهای صادر کننده نفت منصوب شد.
رنه جی.اورتیز
رنه جی.اورتیز از اکوادور، متولد سال ۱۹۴۱ ميلادي بود . او مدرک مهندسی خود را در سال ۱۹۶۹ میلادی از دانشکده ملی پلی تکنیک اکوادور گرفت، وی مدرک فوق لیسانس خود را از دانشگاه میامی در ایالت فلوریدا آمریکا کسب کرد. اورتیز در سال ۱۹۷۹ میلادی به سمت دبیر کل اوپک منصوب شد و تا سال ۱۹۸۱ در این پست حضور داشت.
دکتر مارک اس.نان نگوئما
دکتر مارک اس.نان نگوئما ، گابني (متولد سال ۱۹۳۴). وي از دانشکده حقوق و اقتصاد دانشگاه پاریس فارغ التحصيل شد . او در سال ۱۹۸۱ میلادی به سمت دبیر کل اوپک منصوب شد و تا سال ۱۹۸۳ در این پست حضور داشت.
دکتر منان سعید عطیبه
دکتر منان سعید عطیبه ، اماراتي و متولد سال ۱۹۴۶ ميلادي. وي مدرک لیسانس رشته اقتصاد و علوم سیاسی خود را از دانشگاه بغداد و وفوق لیسانس و دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه قاهره گرفت.
کسب دکترای افتخاری حقوق بین الملل دانشگاه کیو در توکیو ژاپن و دکترای افتخاری حقوق دانشگاه مانیل فیلیپین از افتخارات علمی دکتر عطیبه به شمار می رود.
دکتر عطیبه در سال ۱۹۸۳ میلادی به ریاست اوپک رسید، در این برهه از زمان به دنبال وجود برخی مشکلات اوپک دبیر کل نداشت، از این رو در نشست ۶۸ وزیران نفت کشورهای عضو تصمیم گرفتند تا تعیین وضعیت انتصاب دبیر کل، رئیس اوپک سرپرستی دبیرخانه را بر عهده داشته باشد.
کمال حسن معقور
کمال حسن معقور ليبيايي و متولد سال ۱۹۳۵ بود. وي تحصیلات عالیه خود را در دانشگاه قاهره فرانسه گذراند. وي سال ۱۹۸۴ رئیس اوپک شد، به طوری که در نبود دبیر کل اعضای اوپک بار دیگر در نشست ۶۹ این سازمان رئیس اوپک را تا انتخاب دبیر کل به سرپرستی این سمت منصوب کردند.
دکتر سوبراتو
دکتر سوبراتو ، اندونزیايي و متولد ۱۹۲۸ ميلادي . وی مدرک لیسانس خود را از دانشگاه اندونزی و مدرک فوق لیسانس خود را از دانشگاه مک گیل در مونترال کانادا و دکترای خود را از دانشگاه گرفت. دکتر سوبراتو در سال ۱۹۸۴ به پست ریاست اوپک رسید و بار دیگر تا تعیین تکلیف بحث دبیرکلی اوپک در نشست ۷۱ اوپک از سوی اعضای این سازمان به سمت سرپرستی دبیرخانه اوپک منصوب شد. سرانجام پس از گذشت پنج سال (۱۹۸۸-۱۹۸۳) و بلاتکلیفی سمت دبیر کل اوپک، دکتر سوبراتو از اندونزی در سال ۱۹۸۸ به سمت دبیر کل اوپک منصوب شد و دوره دبیر کلی وی برای سه سال دیگر نیز تمدید شد، به طوری که وی تا سال ۱۹۹۴ در این پست انجام وظیفه میکرد.
دکتر آرتورو هرناندز گریسانتی
دکتر آرتورو هرناندز گریسانتی، ونزوئلايي و متولد سال ۱۹۲۸ ميلادي. مدرک دکترای حقوق و علوم سیاسی خود را از دانشگاه مرکزی ونزوئلا دریافت کرد.
گریسانتی از ژانویه تا ژوئن سال ۱۹۸۶ میلادی به ریاست اوپک رسید، اما از آن جا که از سوی دولت به عنوان رئیس شرکت ملی نفت ونزوئلا منصوب شد تنها ۶ ماه در سمت ریاست اوپک و سمت سرپرستی دبیرخانه اوپک انجام وظیفه کرد. وی همچنین در نشست ۷۶ اوپک تا مشخص شدن وضعیت نهایی سمت دبیر کل اوپک سرپرستی دبیرخانه را بر عهده داشت.
دکتر الحاجی ریلوانو لقمان
دکتر الحاجی ریلوانو لقمان، نيجريه اي و متولد سال 1938 ميلادي . وی از ژوئیه ۱۹۸۶ تا ژوئن ۱۹۸۸ به ریاست اوپک انتخاب شد و بار دیگر در نشست ۷۸ اوپک سمت دبیر کل اوپک منصوب شد. وی در سال ۱۹۹۵ به سمت دبیر کل اوپک منصوب شد و تا سال ۲۰۰۰ در این پست انجام وظیفه کرد.
عبدالله سالم البدری
عبدالله سالم البدری، ليبيايي و متولد سال ۱۹۴۰ ميلادي. وي مدرک لیسانس حسابداری خود را از دانشگاه فلوریدای جنوبی آمریکا دریافت کرد. البدری در سال ۱۹۹۴ به سمت دبیر کل اوپک منصوب شد.در نشست ۹۶ اوپک ، وظایف اجرایی دبیر کل اوپک برای یک دروه ۶ ماهه به رئیس اوپک (عبدالله سالم البدری) واگذار شده بود.
دکتر علی رودریگز آرکوئه
دکتر علی رودریگز آرکوئه از کشور ونزوئلايي و متولد سال 1973 میلادی بود. وی در دانشکده حقوق دانشگاه مرکزی ونزوئلا و دانشکده اقتصاد دانشگاه لوس آندس به تحصیل پرداخت.
وی در سال ۲۰۰۱ به سمت دبیر کل سازمان کشورهای صادر کننده نفت منصوب شد و تا سال ۲۰۰۲ در این پست خدمت می کرد.
دکتر آلوارو سیلوا کالدرون
دکتر آلوارو سیلوا کالدرون، ونزوئلايي و متولد سال ۱۹۲۹ بود. او مدرک دکترای حقوق و علوم سیاسی خود را در سال ۱۹۵۶ از دانشگاه مرکزی ونزوئلا دریافت کرد. کالدرون در سال ۲۰۰۲ به سمت دبیر کل سازمان کشورهای صادر کننده نفت منصوب شد.
دکتر پورنومو یوسجیانتورو
دکتر پورنومو یوسجیانتورو، اندونزيايي و متولد سال ۱۹۵۱ میلادی بود . وی مدرک لیسانس اقتصادش را از دانشگاه کلورادو و مدرک فوق لیسانس و دکترای رشته اقتصاد منابع را از دانشکده معادن کلورادو آمریکا دریافت کرد. وی در سال ۲۰۰۴ همزمان با پست ریاست اوپک سمت دبیرکل را بر عهده داشت.
شیخ احمد فهد الاحمد الصباح
شیخ احمد فهد الاحمد الصباح ، كویتي و متولد ۱۹۶۳ در لبنان بود . وی مدرک لیسانس علوم سیاسی خود را از دانشگاه کویت دریافت کرده است و دو مدرک دکترای افتخاری از دانشگاه دونگ-ای پوسان کره جنوبی و آکادمی ورزش آمریکا دارد. وی در سال ۲۰۰۵ به سمت ریاست و دبیر کل اوپک منصوب شد.
دکتر ادموند مادئوابه به داکورا
دکتر ادموند مادئوابه به داکورا نیجریه اي و متولد ۱۹۴۳ بود. مدرک لیسانس خود را از طریق بورسیه شرکت انگلیسی-هلندی شل در رشته زمین شناسی از امپریال کالج علوم و فناوری دانشگاه لندن دریافت کرد. داکورا در سال ۲۰۰۶ به سمت ریاست اوپک و دبیر کل سازمان کشورهای صادر کننده نفت رسید.
عبدالله سالم البدری
عبدالله سالم البدري ، ليبيايي و متولد سال 1940ميلادي بود . وي در سال ۱۹۹۶ بار دیگر به ریاست اوپک رسید. وی در سال ۱۹۹۸ رئیس سازمان اوپک شد و در سال ۲۰۰۰ به عضویت هئیتمدیره موسسه سرمایه گذاری نفتی لیبی (تام اویل) درآمد. البدری از سال ۲۰۰۷ تا سال ۲۰۱۶ در سمت دبیر کل اوپک انجام وظیفه كرد.
محمد بارکیندو
محمد بارکیندو، نيجريه اي (متولد سال ۱۹۴۴ میلادی).وي دبير كل كنوني اوپك است . بيست و سومين دبيركل در عمر ۵۶ ساله سازمان اوپك . اولین حضور وی به عنوان یک عضو هیئت نیجریه در اوپک به سال ۱۹۸۶ باز می گردد. دبیر کل جدید اوپک بین سالهای ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۸ نماینده دائم نیجریه و عضو ثابت هیئت این کشور در سازمان اوپک بود.
بارکیندو مسئولیت هایی چون مدیر شرکت ملی مهندسی و فنی نیجریه ، رئیس استرلینگ مهندسی عمران نیجریه ، معاون مدیرعامل شرکت گاز طبیعی مایع نیجریه، رئیس فدرال رادیوی نیجریه و مدیرعاملي شرکت ملی نفت نیجریه را در کارنامه کاری خود دارد.
همچنین فعالیت سالها به عنوان رئیس دفتر لندن شرکت ملی نفت نیجریه، مدیر بخش تجارت نفت و گاز شرکت ملی نفت نیجریه و مدیر اجرایی شرکت ملی نفت نیجریه فعالیت کرده است.
منبع: خبر آنلاین