معاون وزیر علوم از تدوین الگوی دانشگاه کارآفرین خبر داد
معاون وزیر علوم از تدوین الگوی دانشگاه کارآفرین خبر داد

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تحقق دانشگاه کارآفرین را از اولویت های اساسی آموزش عالی برشمرد و از تدوین الگوی دانشگاه کارآفرین براساس معیارهای بین المللی در وزارت علوم خبر داد.

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تحقق دانشگاه کارآفرین را از اولویت های اساسی آموزش عالی برشمرد و از تدوین الگوی دانشگاه کارآفرین براساس معیارهای بین المللی در وزارت علوم خبر داد.
الگوی دانشگاه کارآفرین در کشور تدوین شد
به گزارش یوپنا، دکتر وحید احمدی اظهار داشت: امکان سنجی تحقق دانشگاه کارآفرین در چند دانشگاه کشور در دست بررسی است و مدل دانشگاه کارآفرین را ناظر بر معیارهای بین المللی بررسی و تا حدود زیادی تدوین کرده ایم.
وی با بیان اینکه الگوی دانشگاه کارآفرین هنوز نهایی نشده است، خاطرنشان کرد: مرحله انتخاب چند دانشگاه کشور به عنوان پایلوت دانشگاه کارآفرین را آغاز کرده ایم که چند دانشگاه در این رابطه اعلام همکاری کرده اند.
احمدی درباره معیارهای انتخاب پایلوت دانشگاه کارآفرین توضیح داد: این کار با توجه به آمادگی و ظرفیت دانشگاه ها صورت می گیرد و انتخاب از میان دانشگاه هایی که علاوه بر تمایل و آمادگی لازم، از مراکز رشد و ارتباطات صنعتی قوی برخوردار هستند، صورت خواهد گرفت.
وی زمان اجرای طرح دانشگاه کارآفرین در دانشگاه های پایلوت را پس از تصویب نهایی و در سال تحصیلی پیش رو (۹۶-۱۳۹۵) اعلام کرد.
معاون وزیر علوم در تشریح محورهای اساسی حوزه پژوهش و فناوری وزارت علوم گفت: به دنبال بررسی دقیق روندی که در مجموعه نظام آموزش عالی در دنیا و در ایران وجود دارد، ضمن توجه به جهت گیری های دنیا و چالش هایی که در کشور با آن مواجه بودیم، برنامه ریزی های کلانی انجام داده و مبنای کار خود قرار داده ایم.
وی تغییر نظام فکری دانشگاهها به سمت پژوهش محوری مبتنی بر فناوری، نوآوری و کارآفرینی را یکی از این برنامه های اساسی برشمرد و گفت: طی دهه های گذشته، رشد دانشگاه های ما به لحاظ کمی به مرحله بیش از حد متعارف و استاندارد رسید و کیفیت، مورد غفلت واقع شد.
احمدی به مقایسه جمعیت کلی و جمعیت دانشجویی ایران و ژاپن پرداخت و تصریح کرد: ما با جمعیت ۷۸ میلیون نفر جمعیت، ۴٫۸ میلیون نفر دانشجو داریم درحالیکه جمعیت دانشجویی ژاپن که ۱۲۰ میلیون نفر جمعیت دارد، ۲٫۷ میلیون نفر است و به عبارت دیگر، ژاپن با وجود جمعیتی دو برابر ما، جمعیت دانشجویی شان تقریبا نصف ایران است.
وی با ابراز نگرانی از توسعه بی رویه تحصیلات تکمیلی در کشور طی سالهای اخیر گفت: به طور کلی در دنیا و کشورهای پیشرفته، درصد حضور دانشجویان در تحصیلات تکمیلی، خیلی پایین است، در کشور ما روند برعکس طی می شود درحالیکه دیگر کشورهای توسعه یافته به خاطر برخورداری از صنایع پیشرفته، نیازمند توسعه و تحقیق بیشتر هستند.
دبیرکل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری به تجربه حضور خود در کشور ژاپن اشاره کرد و گفت: درصد بسیار زیادی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی ژاپن، از اتباع کشورهای جهان سوم همچون هند، پاکستان، ایران و یا چین هستند و این وضعیت در اروپا و آمریکا هم وجود دارد.
وی درباره چرایی این وضعیت و گرایش کمتر شهروندان ژاپن، اروپا و آمریکا به تحصیلات تکمیلی توضیح داد: در این کشورها جهت گیری دانشگاه به سمت کارآفرینی و ارتباط با صنعت است، ملاک دانشجو برای ورود به دانشگاه، گرفتن مدرک نیست بلکه هدف آنها توانمندسازی و جذب در بازار کار با استفاده از خلاقیتی که در دانشگاه کسب کرده، است.
احمدی با بیان اینکه امروزه دنیا اقتصادش را با دانشگاهش پیوند زده است، گفت: دانشگاه های مطرح دنیا، ترمینولوژی یا اصطلاحی که ما از آن به عنوان ‘اقتصاد دانش بنیان’ وارتباط آن با دانشگاه استفاده می کنیم را مبنای برنامه ریزی و عمل خود قرار داده اند.
وی ایجاد گرایش به سمت دانشگاهی که محور خلاقیت و توسعه اقتصاد دانش بنیان باشد را از خلاهای جدی آموزش عالی کشور دانست و گفت: طبیعتا با این گرایش، هرم آموزش عالی ما هم باید یک هرم پایدار و معقول و مبتنی بر واقعیت های دنیا و کشورمان باشد به این معنی که مقطع دکترای این هرم، بسیار محدود و سپس به سمت کارشناسی ارشد و به ترتیب کارشناسی و کاردانی توسعه پیدا کند.

به هم ریختگی هرم آموزش عالی و تبعات منفی آن در عرصه پژوهش
معاون وزیرعلوم تاکید کرد: متاسفانه هرم آموزش عالی در ایران به هم خورده است و به همین خاطر، ساختار علم و پژوهش ما در کشور، دچار چالش و مشکل شده بود که خوشبختانه، مسیر اصلاح آن ناظر بر ارتقای کیفیت در تولیدات علمی و در ساختار و زیرساختها مبنای کار ما قرار گرفته است.
وی بیان داشت: مدتهاست به این نتیجه رسیده ایم که با توجه به اشباع کمی آموزش عالی، باید روی تقویت کیفیت در زیرساخت، نیروی انسانی و همچنین در دستاوردها و خروجی های پژوهشی و علمی، متمرکز شویم.
احمدی درعین حال یادآور شد: در شرایط حاضر نمی توانیم جلوی توسعه تحصیلات تکمیلی را بگیریم چراکه تقاضای زیادی برای آن وجود دارد و در این میان، به هدفمندسازی تحصیلات تکمیلی روی بیاوریم به گونه ای که هم دانشجو و هم استادی که می خواهد دانشجو بگیرد در تعریف پروژه های پژوهشی، ماموریت گرا باشند و هم با فراهم ساختن ارتباط دانشگاه و صنعت، پروژه ها در راستای حل نیازهای اجتماعی و اقتصادی تعریف شود.
وی این تفکر که تحصیلات تکمیلی باید محور توسعه باشد را مردود و اشتباه خواند و گفت: دنیای امروز، بیشترین سرمایه گذاری را روی دوره های لیسانس انجام می دهد زیرا هم جمعیت زیادی را شامل می شود و هم دانشجو انرژی و انگیزه فراوانی دارد و در سنی است که سرمایه گذاری روی او می تواند نتیجه موثری داشته باشد.
استاد دانشگاه تربیت مدرس خاطرنشان کرد: در کانادا، آمریکا و دیگر کشورهای توسعه یافته، سرمایه گذاری جدی در حوزه ارتباط با صنعت، کارآفرینی و توسعه فناوری در حوزه لیسانس اتفاق می افتد و ما هم ماموریت گرایی تحصیلات تکمیلی را جزء برنامه های جدی خود قرار داده ایم و بنا داریم روی دوره های لیسانس که مورد غفلت واقع شده است، سرمایه گذاری جدی داشته باشیم.
وی ادامه داد: بر همین اساس، تعاملات جدی با وزارت صنعت آغاز کرده ایم تا پیرو تفاهم نامه ای که میان دو وزارتخانه علوم و صنعت منعقد شده است، از ظرفیت های صنعتی کشور مثل شهرک های صنعتی، کارخانجات و مراکز تولیدی و مجموعه های صنعتی، برای ارتباط با دانشگاه ها استفاده کنیم به طوریکه شاهد حضور استادان برای مشاوره و حضور دانشجویان برای دوره های کارآموزی در این محیط های صنعتی باشیم و انتظار داریم که این کار به تقویت تعامل موجود و همچنین افزایش یادگیری و مهارت آموزی و هم آشنایی دانشجویان با محیط کار منجر شود.

 

منبع: ایرنا