معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: سامانه “ساماب” با هدف تسهیل در ارائه خدمات به متقاضیان بهرهبرداری آب کشاورزی طراحی و پیاده سازی شده است.
به گزارش یوپنا، مهندس ” جهانگیر حبیبی” در گفت و گو با پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) با بیان این مطلب که در سامانههای جدید سنجش و اندازهگیری و برداشت از آبهای سطحی در شبکههای مدرن آبیاری و زهکشی، نقاط مهم تحویل آب به دو نوع ابزار (الکترونیکی و هیدرولیکی) مجهز هستند گفت: در رابطه با پایش نقاط تحویل که به ادوات اندازه گیری الکترونیکی مجهز شدهاند، در گذشته سامانه پایش منابع آب ایران (IWMS-Iran’s Water Monotoring System) تهیه شده است که در حال حاضر نسخه دوم این سامانه “IWMS” با قابلیت نمایش هم زمان اطلاعات نقاط تحویل آب در شبکههای آبیاری و زهکشی و همچنین امکان نمایش اطلاعات بهرهبرداری از چاههای مجهز شده به کنتورهای هوشمند در حال تکمیل است.
وی در خصوص نقاط تحویل آب مجهز شده به سازههای اندازه گیری هیدرولیکی یادآور شد: این نقاط دارای قابلیت ارسال اطلاعات نبوده و سامانه ای در این خصوص وجود ندارد بلکه اندازه گیریها بهصورت هیدرولیکی انجام میشود و قابل محاسبه و تنظیم و رویت در محل است.
حبیبی در باره اثرگذاری بهرهبرداری از سامانه یکپارچه حفاظت و بهرهبرداری منابع آب و امور مشترکین (ساماب) در حفاظت از منابع آب زیرزمینی، گفت: این سامانه، جامع بوده و با فرآیندها و فرمهای اطلاعاتی منطبق با قوانین، دستورالعملها، و استانداردها منطبق است.
وی ادامه داد: پس از بحث و بررسی و تبادل نظرهای کارشناسی، در جلسات متعدد کارگروههای تخصصی مربوطه، این سامانه با اهداف و رویکردهایی نظیر تسهیل در ارائه خدمات به متقاضیان بهرهبرداری از منابع آب از طریق درگاه ملی خدمات دولت هوشمند و دفاتر پیشخوان دولت بهصورت تعاملی (فرآیندهای متقاضی محور) در راستای تحقق اهداف دولت الکترونیک طراحی و پیادهسازی شده است.
او همچنین فراهمسازی امکان نظارت و کنترل هوشمند در زمینه اقدامات حفاظتی منابع آب و به ویژه پروژههای طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی کشور (فرآیندهای کنترلی و نظارتی) و استفاده به عنوان یک سامانه حمایت از تصمیمگیری و یکسانسازی رویه فرآیندهای کاری (ساختار فرآیندها، قالب قراردادها، شیوه محاسبات و …) در تمامی شرکتهای آب منطقهای و جلوگیری از اعمال سلایق شخصی مغایر با قوانین و دستورالعملها را، از دیگر ویژکی های این سامانه دانست.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت مدیریت منابع آب ایران در بخش دیگری از سخنان خود به ارائه خدمات متقابل بین سازمانها و شرکتهای دولتی و استعلامهای بین دستگاهی و رفع مغایرتهای آماری و اطلاعاتی در حوزه حفاظت و بهرهبرداری، با الزام مستندسازی اطلاعات اشاره کرد و افزود: بهرهبرداری منابع آبی و آمار عملکردی حوزه حفاظت در قالب فرآیندهای مرتبط و همچنین متمرکز کردن، تمامی دادههای مربوط به بهرهبرداری از منابع آب سطحی و زیرزمینی در یک منبع اطلاعاتی پویای مبتنی بر وب نیز، بخشی از کاربردهای این سامانه است.
وی آنگاه به مدیریت سوابق پروندهها و صرفهجویی در وقت و هزینه کارشناسی اشاره کرد و افزود: تهیه گزارشهای کارآمد و به روز از آخرین وضعیت خدمات حوزه آب و مدیریت بهینه منابع آبی و همچنین جلوگیری از بهرهبرداریهای غیرمجاز از منابع آب، برق، و قاچاق سوخت از دیگر کاربردهای سامانه ساماب است.
حبیبی تصریح کرد: با پیادهسازی ۲۳ فرآیند متقاضی محور در حوزه حفاظت از منابع آب زیرزمینی و ۱۲ فرآیند در حوزه حفاظت و بهرهبرداری آب سطحی، و فرمهای اطلاعاتی مرتبط با آنها، بخش قابل توجهی از اهداف اصلی حاصل شده است و این سامانه در سطح کشور در ۳۱ شرکت آب منطقهای نصب شده واین شرکتها در حال ورود اطلاعات به سامانه مذکور هستند.