گروه سیاسی_ انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور قدرتمندترین کشور جهان، همگان را در بهت فرو برده است. از نوام چامسکی گرفته تا خود ترامپ. وی چند روزی است که بر صندلی کاخ سفید تکیه داده است، ادبیاتی که او وارد گفتمان سیاسی آمریکا کرده است شباهت هایی تاریخی با ادبیات و جهت گیری برخی […]
گروه سیاسی_ انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور قدرتمندترین کشور جهان، همگان را در بهت فرو برده است. از نوام چامسکی گرفته تا خود ترامپ. وی چند روزی است که بر صندلی کاخ سفید تکیه داده است، ادبیاتی که او وارد گفتمان سیاسی آمریکا کرده است شباهت هایی تاریخی با ادبیات و جهت گیری برخی از ریاست جمهوری های جهان دارد. یکی از این روسا، محمود احمدی نژاد رئیس جمهور سابق ایران می باشد.
در زیر برخی از شباهت های ترامپ و احمدی نژاد در زمینه های متفاوت را بیان خواهیم کرد؟
۱– احزاب سیاسی: ترامپ هم سابقه حمایت از احزاب دموکرات و هم حمایت از احزاب جمهوری خواه را در کارنامه خود دارد. اگر چه وی در انتخابات درون حزبی جمهوری خواهان به عنوان کاندید نهایی انتخاب شد، ولی به نظر می رسد وی خود را وامدار هیچ کدام از احزاب سیاسی آمریکا نمی داند. وی پدیده ای ضد سیستماتیک می باشد و به نظر می رسد درصدد برهم زدن چنین سیستمی می باشد. محمود احمدی نژاد با اصول گرایان محافظه کار قدرت را بدست گرفت، ولی به مرور زمان مشی و جهت گیری خود را با آنها متفاوت تر کرده است به طوری که اصول گرایان بعد از احمدی نژاد دچار تفکیک و انشقاق شدند. به نظر می رسد ترامپ به مانند محمود احمدی نژاد به احزاب سیاسی اعتقادی ندارد و این امر می تواند در دراز مدت برای جامعه مدنی آمریکا مشکلاتی را ایجاد کند.
۲- پایگاه اجتماعی: معمولاً در آمریکا پایگاه اجتماعی حزب جمهوریخواه بیشتر متشکل از طبقه کارگر سفیدپوستی است که در مناطق جنوبی و غرب میانه این کشور ساکن هستند. رای دهندگان به ترامپ اکثرا از میان سفیدپوستان بوده اند. اغلب آنهایی که از شرایط اقتصادی خود ناراضی هستند و همچنین بخش های محروم جامعه سفیدپوستان آمریکا تمایل بیشتری به ترامپ نشان داده اند. به طور کلی قشرهای محروم و پایین جامعه و همچنین گروه های ناسیونالیسم افراطی امریکا به خاطر شعارهای ترامپ حامی وی شدند. احمدی نژاد در جامعه ما نیز توانست رای اقشار محروم، کارگر و پایین جامعه را به طرف خود جذب کند، این افراد از سطح تحصیلات بالایی برخوردار نبودند و اکثر در مناطق فقیر نشین زندگی می کردند. در زمان احمدی نژاد طبقه متوسط جامعه که حامل ارزش های دمکراتیک می باشد رو به قهقرا رفته است.
۳- پوپولیسم: هم ترامپ و هم احمدی نژاد در اظهارات خود پوپولیسم و عوام فریبی سیاسی را به کار برده اند. احمدینژاد در مناظره های تلویزیونی در انتخابات سال ۱۳۸۸ رفتارهای عوام پسندانه ای را نشان داد و ادعا کرد که پول نفت را بر سر سفره های مردم خواهد آورد. رفتار ترامپ در مناظرههای ریاست جمهوری نیز، رنگ و بوی پوپولیسمی داشت. اوج پوپولیسم بودن ترامپ در مراسم روز تحلیف بر می گردد، وی با ادبیات مردم فریب اذعان داشت که مردم آمریکا دوباره قدرت را بدست گرفتند، یا در ادامه سخنان خود اظهار داشت عظمت آمریکا را دوباره باز می گردانند. این نوع گفته ها در ادبیات سیاسی بیشتر رنگ و بوی عوام فریبانه دارند تا جنبه ای از واقعیت.
۴- سیاست خارجی: اظهارات هر دو در زمینه های بین المللی نشان داد که آنها درکی درستی از سیاست خارجی و بین المللی ندارند. احمدی نژاد با اظهارات سیاسی خود در طول ۸ سال باعث انزوای ایران در عرصه بین المللی و بحران داخلی و خارجی، به طوری که این اظهارات باعث تحریم اقتصاد ایران شد. احمدی نژاد از انکار هلوکاست و امثالهم حرف میزد ترامپ از ناکارآمد بودن اتحادیه اروپا می گوید. احمدی نژاد به دنبال نابودی اسرائیل بود و ترامپ می گوید می خواهد دیواری در مرزهای آمریکا بسازد تا مانع از ورود مکزیکی ها به این کشور شود. چنین اظهاراتی با توجه به درهم پیچیدگی سیاسی و اقتصادی کشورهای در قرن ۲۱ باعث بر هم خوردن تعادل نظم جهانی شود.
۵- جامعه مدنی: جامعه مدنی که واسط دولت و ملت می باشد در زمان احمدی نژاد دچار کاستی هایی شد. طبق بررسی های انجام شده در دوره احمدی نژاد آزادی های سیاسی و مطبوعاتی کم شده بود، بسته شدن روزنامه ها و نشریات یکی از مسائل حل نشده ی جامعه مدنی در زمان احمدی نژاد بود. همزمان با انتخاب ترامپ به عنوان ریاست جمهور، جنبش های مدنی آمریکا دست به اعتراضات گستره زدند و نسبت به آینده آمریکا هشدار داده اند، آنها با اعتراضات مسالمت آمیز نسبت به اظهارات ضد و نقیض و تا حدودی خطرناک ترامپ واکنش نشان داده اند. ترامپ در جدیدترین اظهارات خود جامعه رسانه و خبرنگاران را که نمادی از جامعه مدنی می باشد، را به بی ادب ترین افراد جهان تشبیه کرده است. به طور کلی یکی از نقاط اشتراک ترامپ و احمدی نژاد همین اعتراضات گروه ها و جریانات گوناگون جامعه نسبت به آنها بوده است، بعد از ۸۸ مردم نسبت به انتخاب مجدد احمدی نژاد دست به اعتراض زدند، و در حال حاضر اعتراضات گروه های متفاوت جامعه نسبت به ترامپ همچنان ادامه دارد.
۶- عدم قطعیت: بسیاری از اندیشمندان بر این باورند که انسان ها در دوره پست مدرن زندگی می کنند، و یکی از مولفه های دوره پست مدرن، ابهام و عدم قطعیت می باشد این ابهامات و پیش بینی ناپذیری در رفتارهای سیاسی ترامپ و احمدی نژاد به وضوح قابل درک می باشد. ادبیات سیاسی آنها متناقض می باشد و این تناقض، پیش بینی رفتار سیاسی آنها را بسیار سخت کرده است.
به طور کلی می توان گفت که احمدی نژاد در زمان ریاست جمهوری، ایران را با بحران های بین المللی و داخلی زیادی مواجه کرده است، با توجه به جهت گیری های ترامپ و شباهت فکری وی با احمدی به نظر می رسد امریکا از سال ۲۰۱۷ به بعد با بحران های بین المللی و داخلی زیادی مواجه شود.
معصومه محمدی
تاریخ : 14 - بهمن - 1395واقعا مرد شریفی هست دکتر محمود احمدی نژاد