خبرها حاکی است که آیت‌الله موحدی ‌کرمانی ریاست موقت مجمع تشخیص مصلحت نظام را عهده‌دار می‌شود. به گزارش یوپنا، شهروند نوشت: مجمع تشخیص مصلحت نظام، نهادی که آیت‌الله اکبر‌ هاشمی‌ رفسنجانی زمانی جایگاه آن را تا حد و اندازه‎های یک قوه بالا برد، پس از او در انتظار جانشینی است که بتواند حداقل بخشی از […]

خبرها حاکی است که آیت‌الله موحدی ‌کرمانی ریاست موقت مجمع تشخیص مصلحت نظام را عهده‌دار می‌شود.

به گزارش یوپنا، شهروند نوشت: مجمع تشخیص مصلحت نظام، نهادی که آیت‌الله اکبر‌ هاشمی‌ رفسنجانی زمانی جایگاه آن را تا حد و اندازه‎های یک قوه بالا برد، پس از او در انتظار جانشینی است که بتواند حداقل بخشی از اقتدار رئیس فقید را اعمال کند.

محمدرضا باهنر، دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری که بزرگترین تشکل سیاسی اصولگرا محسوب می‌شود، سوم بهمن‌ماه در بیان اهمیت برگزاری جلسات مجمع در شرایط فعلی گفت: «در این دو ماه دو کار مهم یعنی تعیین مغایرت‌های برنامه ششم با سیاست کلی و همچنین بودجه‌ سال ٩٦ باقی مانده که هر دو باید قبل از ‌سال تمام شود و مجمع نمی‌تواند از آنها غفلت کند. دو راه وجود دارد؛ یکی این‌که اگر حضرت آقا مصلحت بدانند، به‌صورت موقت یک نفر جلسات مجمع را تا پایان این دوره اداره کند یا این‌که تصویب شود، موقتا توسط کمیسیون صورت گیرد تا تکلیف این دو قضیه در نبود رئیس مجمع مشخص شود.»

اکنون به نظر می‌رسد همین پیشنهاد به نحوی مورد قبول قرار گرفته است. عصر روز چهارشنبه بود که روزنامه قدس در توییتی به نقل از علی آقامحمدی یکی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشت: «احتمالا تا اسفندماه شخصیت‌هایی مثل آیت‌الله موحدی‌ کرمانی و امینی با نظر رهبری جلسات مجمع تشخیص را اداره خواهند کرد» همین توییت در دو روز آینده مبنای گمانه‌زنی‌هایی در رابطه با جانشینی موقت مرحوم آیت‌الله‌ هاشمی‌رفسنجانی در مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت.

محمدعلی نجفی، مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری روز گذشته در حاشیه مراسم بزرگداشت آیت‌الله‌ هاشمی ‌رفسنجانی درباره جایگزین رئیس فقید مجمع تشخیص گفت: من در اخبار دیدم که ظاهرا جایگزین آیت‌الله‌ هاشمی در مجمع، آیت‌الله موحدی کرمانی هستند.

این اظهار نظر نیز گمانه‌زنی‌ها مبنی بر ریاست آیت‌الله موحدی‌ کرمانی بر مجمع تشخیص مصلحت نظام را تقویت کرد. آیت‌الله موحدی ‌کرمانی پیش از این و با درگذشت مرحوم آیت‌الله مهدوی‌کنی در جامعه روحانیت مبارز به جای او نشست و از همان زمان به یکی از شخصیت‌های محوری در جریان اصولگرایی تبدیل شد. با این همه یکی دیگر از نکاتی که در زمینه جانشینی آیت‌الله ‌هاشمی در مجمع باید مورد توجه قرار بگیرد،

جایگاه ‌هاشمی در میان سران نظام و روسای قوای سه‌گانه است. محمدرضا باهنر در این‌باره به نکته مهمی اشاره کرده و گفته بود: «در مجمع تشخیص، سه رئیس قوه عضو هستند و کسی که ریاست او را بربتابند، سخت پیدا می‌شود. اگر یکی از روسای قوا هم رئیس مجمع شود، دغدغه دیگری هم وجود دارد که مجمع به سمت آن قوه کشیده شود. بعضی‌ها می‌گویند ریاست انتخابی باشد ولی آن هم مشکلی به وجود می‌آورد، چراکه مجمع فراکسیونی می‌شود، گرچه چنین فضایی وجود ندارد.»

موحدی‌ کرمانی ٨٥ساله، پیش از این نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را برعهده داشته و از ‌سال ١٣٩١ نیز با حکم مقام معظم رهبری به سمت امامت جمعه موقت تهران منصوب شده است.

از نظر سیاسی آیت‌الله موحدی‌ کرمانی را می‌توان در میانه طیف اصولگرایی طبقه‌بندی کرد. هرچند برخلاف اغلب روحانیون اصولگرا انتقاداتش از دولت در ‌هاله‌ای از تحفظ و ملاحظات سیاسی بیان می‌شود اما از سوی دیگر برخی از اظهار نظرهای سیاسی او نیز تا حدی برای جریان مقابل غافلگیر‌کننده بوده است.

در انتخابات پیشین مجلس خبرگان رهبری که فهرست خبرگان مردم با سرلیستی آیت‌الله‌ هاشمی نام موحدی‌ کرمانی را در خود داشت، آیت‌الله واکنش نشان داد و گفت: «من اصلا راضی نبودم و نیستم که اسمم در لیست آقای ‌هاشمی باشد و به همین دلیل هم می‌گویم که مردم بدانند، من فقط عضو لیست جامعتین هستم. برخی می‌گویند که من از این لیست خارج شوم که این بی‌معنی است چون من خودم در لیست نرفتم که حالا خارج شوم و ابتدائاً در این لیست نبودم که حالا بگویم من از این لیست خارج می‌شوم. به عموم مردم توصیه می‌کنم که در انتخابات خبرگان، در ابتدای برگه رأی نام آیات یزدی، جنتی و مصباح را بنویسند؛ بنده هم قبل از همه در انتخابات خبرگان ابتدا اسم این سه بزرگوار را خواهم نوشت.»

او البته پیش از آن به دلیل قرار دادن نام آیت‌الله ‌هاشمی‌رفسنجانی در فهرست جامعتین مورد انتقاد برخی از اعضای جامعه روحانیت مبارز قرار گرفت و درنهایت در نامه‌ای برای ‌هاشمی نوشت: «حضرت آیت‌الله جناب آقای اکبر‌ هاشمی‌ بهرمانی دام عزه، با عنایت به شایستگی‌های علمی، اخلاقی، سیاسی و اجتماعی جنابعالی، جامعه روحانیت مبارز حضرتعالی را به‌عنوان نامزد مورد تأیید خود از حوزه انتخابیه استان تهران برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری انتخاب نمود. تأییدات بیشتر شما را از خداوند متعال خواستارم.»

مواضع او درباره دولت حسن روحانی هم آمیزه‌ای از انتقاد و استقبال بوده است. همزمان که در تریبون نماز جمعه تهران موضوع «حقوق‌های نجومی» را که یکی از ابزارهای منتقدان علیه دولت بوده مورد توجه قرار داده، در اظهارنظر راجع به عملکرد دولت یکسره به راه انتقاد نرفته و می‌گوید: «من تصور می‌کنم که دولت نقاط مثبت و ضعف داشته است و هر دو با هم بوده است و ان‌شاءالله که سعی کنند نقاط ضعف برطرف شود.»

ریاست موقت آیت‌الله موحدی‌ کرمانی بر مجمع تشخیص مصلحت نظام تا حدی می‌تواند نگرانی‌ها درباره برگزاری جلسات را برطرف کند. او از سویی در جایگاه شیخ اصولگرایان است و از سوی دیگر روابطش با دولت نیز تنش‌آلود نبوده؛ دو خصوصیتی که انتظار می‌رود تا حدی به بازگرداندن جایگاه مجمع تشخیص مصلحت نظام به دوران ریاست آیت‌الله‌ هاشمی‌ رفسنجانی کمک کند.