نقی عبدالجوادی دستجردی
تا همين چند سال پيش حتی کسی فکرش را هم نمی کرد که گروههای مسلح غیر دولتی بتوانند در چندین کشور منطقه قد علم کنند و مناطق وسیعی از دو کشور سوریه و عراق را به زیر سلطه خود درآورند. کسی فکرش را نمیکرد که صحرای سینا در مصر، جولانگاه گروههای مسلح تکفیری شود. کسی فکرش را نمی کرد که قذافی به اين راحتی سقوط کند و لیبی به پایگاهی برای گروههای مسلح تروریستی تبدیل شود. امروزه در هر شهر لیبی گروهی حکمرانی میکند. دولت مرکزی ليبی هم در برابر اين گروههای مسلح نمیتواند کاری از پیش برد. نیجریه، کشور دیگری است که در قلب آفریقا اسیر گروههای مسلح به ويژه گروه بوکوحرام شده است. افغانستان سالهاست درگیر طالبان و القاعده است. کسی فکرش را نمیکرد که اين گروهها بتوانند حکومت تاسیس کنند. کسی فکرش را نمیکرد که شهر دو ميليون نفری موصل در عرض يک شبانه روز بدين راحتی توسط داعش تسخیر شود.
امروزه جنگجویان و قاتلان از همه کشورهای دنیا راهی عراق، سوریه و … شده اند تا خوی حیوانی شان را با کشتن انسانهای بیگناه در هر سنی و در هر دین و مذهبی ارضا نمایند. اينان از کشورهای اروپايي که ورود و خروج به خاک آنها بسیار سخت است، خیلی راحت خارج میشوند و به کشورهای عراق و سوریه و بعضا مصر و لیبی و افغانستان میروند و بعد از انجام جنایتهای بیشمار باز به کشورهای خودشان در اروپا باز میگردند.
کسی فکرش را نمیکرد بازرگان بلندپرواز و مغروری چون ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر هیلاری کلینتون دموکرات پیروز شود. الآن هم خطر انتخاب شدن ژان ماری لوپن در فرانسه و خرت فیلدرز نژادپرست رهبر حزب آزادی هلند وجود دارد. یعنی دومینوی انتخاب راستگرایان افراطی که از آمریکا آغاز شده در اروپا در حال تکمیل است.
گفته میشود که آمریکا و اروپا در پی تجزیه کشورهای عراق، سوریه، یمن و کشورهای اسلامی دیگر هستند. نگاهی به تاريخ نه چندان دور خاورميانه هم اين گفتهها را تاييد میکند.
نگاهی به تاریخ نه چندان دور کشورمان هم نشان میدهد که سرزمینهاي زيادی از کشورمان جدا شده است. آخرین مورد آن هم جدايي بحرين از مام ميهن با توطئه استعمار پير انگلیس بوده است.
به هر حال تحولات سریع و شگفت انگيز زيادی در اين يکی دو ساله به وقوع پيوسته است که اگر از آنها درس نگيريم، نمیتوانيم در برابر سيلها و توفانهای بنیان کن بعدی قد علم کنيم و بایستیم. میگويند انسان عاقل از يک سوراخ بيش از يک بار گزيده نمیشود. بنابراین عقل و منطق حکم میکند که از تاريخ گذشته و حوادث پديد آمده کنونی در کشورهای همسايه درس بگيریم و هوشیار باشیم. همان گونه که آمریکا و اروپا برای عراق و سوریه و یمن برنامه دارند، قطعا برای کشور ما هم برنامه دارند. اگر میتوانستند حتی زودتر از عراق و سوریه به سوی ما میآمدند. کما اين که در آغازين سالهای پيروزی انقلاب آمدند، ولی با همدلی و همزبانی دولت و ملت و با یاری خدا نتوانستند به خواسته شان جامه عمل بپوشانند. قطعا تحریمهای ظالمانه کنونی در راستای همین نیات قدرتهای جهانی است.
همان گونه که همگان میدانند و میدانیم و همان گونه که در تاریخ پر فراز و نشیب کشورمان شاهد بوده ایم، کشورمان در زمانهایی مورد حمله، تاخت و تاز و تاراج قرار گرفته که حکومت مرکزی ضعیف بوده است. حمله اسکندر مقدونی، حمله مغول، حمله روسیه تزاری، حمله انگلیس، حمله پرتقال به جزایر و استانهای جنوبی کشور، حتی حمله عراق در آغازین سالهای انقلاب و … از جمله حملاتی بوده که در زمان ضعف حکومت مرکزی اتفاق افتاده است. هيچ گاه در زمانهايي که حکومت مرکزی قوی بوده، حملهای صورت نگرفته و يا اگر حملهای شده، شکست خورده است.
بنابراين برای درس گرفتن از تاریخ طولانی کشورمان و حوادث کنونی منطقه، همين بس که باید مسئولان و مردم اتحاد داشته باشند. منافع گروهی و حزبی نباید باعث شود که گسست و چند دستگی در میان مسئولان و مردم کشورمان ایجاد شود. اتحاد و يک پارچگی وظیفه همه ماست. ولی مسئولان بیشتر از پيش میبایست احساس مسئولیت کنند.