ابتکار گفت: این پیشنهاد در راستای تحقق برنامه جامع کاهش آلودگی هوای کلانشهرها ۲۶ بهمن ماه به تصویب هیأت وزیران رسید و به مجلس ارسال شد.
رئیس سازمان محیط زیست در خصوص پیشنهاد توزیع تعطیلات دانشآموزان در طی سال گفت: این پیشنهاد در راستای تحقق برنامه جامع کاهش آلودگی هوای کلانشهرها ۲۶ بهمن ماه به تصویب هیأت وزیران رسید و به مجلس ارسال شد.
به گزارش یوپنا، معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست در نشست خبری ششمین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست که صبح امروز با حضور خبرنگاران در محل سازمان محیط زیست برگزار شد، گفت:شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست ویژگیهای زیادی دارد که از جمله آنها حضور چشمگیر شرکتها و مؤسسات دولتی و غیردولتی است.
وی با بیان اینکه شعار اقتصاد سبز را حدود ۳ سال است برای این نمایشگاه انتخاب کردهایم، گفت: در این مدت تلاش کردیم فعالیتهای اقتصادی را در راستای بهبود محیط زیست ترویج دهیم. یکی از شیوههای ترویج اقتصاد سبز فعالیت در زمینه محیط زیست است تا صنایع و انجمنهای فعال در حوزه محیط زیست بتوانند با هم تبادل نظر و آراء داشته باشند.
ابتکار ادامه داد: حدود ۲۰ کشور در این نمایشگاه حضور دارند و برای اولین بار برخی کشورها در این نمایشگاه پاویون دارند. بحثهای مهمی مانند مدیریت پسماند و انرژی بهینهسازی انرژی، انرژیهای نو از جمله مباحثی است که در این نمایشگاه به آنها پرداخته خواهد شد. همچنین سازمانهای مردم نهاد نیز در این نمایشگاه فضایی را در اختیار دارند تا بتوانند با سایر انجمنها تبادل نظر داشته باشند.
رئیس سازمان محیط زیست برگزاری کارگاههای تخصصی و جانبی را از دیگر ویژگیهای این نمایشگاه دانست و افزود: کارگروههای تخصصی در موضوعات مختلف مانند مدیریت پسماند، انرژیهای نو، فناوریهای سبز برگزار خواهد شد که نشست ایران و آلمان یکی از این نشستهاست. همچنین شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست مهمانان بینالمللی ویژهای دارند که رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل از جمله میهمانان ویژه روز افتتاحیه است. همینطور وزیر محیط زیست ایتالیا در این نمایشگاه حضور خواهد داشت.
ابتکار در ادامه این نشست به جلسه روز گذشته ستاد مدیریت بحران به ریاست معاون اول رئیسجمهور اشاره کرد و گفت: در این جلسه صرفا با موضوع پرداختن به بحرانهای خوزستان تشکیل شد وزیر کشور گزارشی را از نحوه مدیریت مشکلات در این منطقه ارائه داد، وزیر نیرو در ارتباط با تلاشهای گسترده برای حل مشکل آب و برق گزارش داد و وزیر جهاد کشاورزی نیز در مورد کارهای وزارت جهاد کشاورزی توضیحاتی را ارائه کرد. ۳۰هزار کانون فوق بحرانی در منطقه خوزستان وجود دارد که مطالعات مربوط به این کانونهای گرد و غبار انجام شده است و علاوه بر شناسایی کانونهای گرد و غبار برنامههای مقابله با آنها را نیز نهایی کردهایم.
وی افزود: از جمله برنامههایی که در این جلسه از سوی وزارت جهاد کشاورزی مطرح شد کاشت نهال و تثبیت بیولوژیک خاک در جنوب اهواز و در منطقه هندیجان بود که به گفته وزیر جهاد کشاورزی این کار آغاز شده است.
رئیس سازمان محیط زیست گفت:بنده گزارشی را در خصوص کانونهای خارجی گردو غبار در عراق و عربستان سعودی ارائه داد چرا که گردو غبار روز گذشته خوزستان از سوریه و عراق وارد خوزستان شد و این پدیده سالهاست تکرار میشود. اقدامات محیط زیست با کارهای دوجانبه با عراق آغاز شد و از سال ۹۲ اقدامات دوجانبه خود با عراق را با کاشت نهال آغاز کردیم. مذاکرات متعددی انجام شد اما متاسفانه شرایط داخلی عراق به گونهای بود که نتوانستند به خوبی آنها را محقق کنند.
ابتکار افزود: این موضوع به خشک شدن تالابها در عراق باز میگردد و طرح گسترده ترکیه برای سدسازی که ۳۵ درصد آب دجله و فرات حبس میشود و تاثیر زیادی بر روی تالابهای هورالهویزه و هورالعظیم خواهد داشت.
وی ادامه داد: سال گذشته از طریق مناسبات بینالمللی قطعنامهای را صادر کردیم که بر اساس آن دبیرکل سازمان ملل موظف شد گزارشی را در زمینه گرد و غبار آماده کند که این گزارش با همکاری متخصصان ایرانی انجام شد و قطعنامه دومی نیز برای اجرایی کردن این برنامهها برای مقابله با گرد و غبار صادر شد، قطعنامه دیگری در مجمع وزرای محیط زیست جهان داشتیم تا از ظرفیتهای دوجانبه و بینالمللی استفاده کنیم و تلاش کردیم تا در مناسبات بینالمللی اهمیت مقابله با گردو غبار را نشان دهیم.
رئیس سازمان محیط زیست در خصوص وضعیت تالابهای خوزستان گفت: در دولت یازدهم توجه خاصی به احیای تالابها داشتیم که از جمله این تالابها، تالاب هورالعظیم بود که در اسل ۹۲ کاملا خشک بود اما هم اکنون این تالاب با پیگیری وزارت نفت و محیط زیست ۷۰درصد آبگیری شده است.
ابتکار ادامه داد: دایکهای ساخته شده از روی تالاب هورالعظیم برداشته شده است و آب با همکاری وزارت نیرو از رودخانه کرخه تامین میشود که ممکن است عدهای بگویند این تالاب با بارش باران پربار شده است در حالی که اینگونه نیست. دایکها سال ۹۳ برداشته شد و به خاطر توجه دولت به این تالاب ۷۰ درصد آبگیری شده است. آب موجود در تالاب فاضلاب نیست اما آب لبشور است.
وی با اشاره به سفر سال گذشته خود به این منطقه گفت: بنده سال گذشته با قایق در هورالعظیم افتادیم و بنده شهادت میدهم که هنوز زنده هستم و آب آنجا سمی نیست. آبی که وارد هورالعظیم شده آب کرخه است که مقداری شور بود که هنوز شوری آن آب در دهان ما مانده است. برای شادگان نیز کارهای خوبی انجام شده است.
رئیس سازمان محیط زیست خاطرنشان کرد: ارزیابی زیستمحیطی از جمله ماموریتهای سازمان محیط زیست است و تمام طرحهای انتقال آب باید مشمول این طرح باشد و اعلام میکنم که در دولت یازدهم هیچ طرحی بدون داشتن ارزیابی زیستمحیطی اجرایی نشده است.
ابتکار با اشاره به تونل سبزکوه به چغاخور گفت: با فشارهای زیاد و درگیریهای شدیدی که ایجاد کرده بودند ما اجازه فعالیت به این پروژه را ندادیم و پروژه متوقف شد تا زمانی که مجوز دریافت نکنند قابلیت اجرا ندارند.
معاون رئیسجمهور تصریح کرد: در خصوص گردو غباری که در روزهای اخیر وارد خوزستان شد هواشناسی کار بسیار مهمی انجام داد و آن پیشبینی وقوع گردوغبار بود. ما ۶ روز بعد از این حادثه در خوزستان بودیم و جلسه مقابله با گردوغبار را آنجا برگزار کردیم. سازمان هواشناسی در همان جلسه اعلام کرد دستگاههای جدید را برای پیشبینی اینگونه حوادث تهیه کردند و میتوانند این حوادث را از ۲۴ ساعت قبل پیشبینی کنند. که امیدواریم با پیشبینی وضع هوا اطلاعرسانی کافی به مردم صورت بگیرد و شاهد آسیبهای کمتری به مردم باشیم.
وی در خصوص دریاچه نمک و حوض سلطان در قم گفت: به دلیل تغییر اقلیم،گرم تر شدن هوا و سدسازیهایی که در آن حوزه صورت گرفته است رودخانههای آن محدوده که حدود ۱۶ رودخانه هستند یا کمآب شدهاند یا خشک شدهاند. بنابراین دریاچه نمک و حوض سلطان آسیب جدی دیدهاند. از سال گذشته مکاتبات زیادی با وزارت نیرو انجام دادیم و پیشنهاد دادیم برنامهای برای پخش سیلاب در این دریاچهها داشته باشند که خوشبختانه امسال وضعیت این دریاچه بهتر شده است. دریاچه نمک نیز با رایزنیهای صورت گرفته مطالعات تکمیلی در مورد آن انجام شده و امیدواریم بتوانیم با تشکیل ستاد و برنامه جامعی بتوانیم این مسئله را حل و فصل کنیم.
رئیس سازمان محیط زیست با انتقاد از توسعه محدوده تهران و البرز در سالهای اخیر گفت: نظر محیط زیست این بوده که در محدوده ۱۲۰ کیلومتری تهران نباید توسعه فعالیتهای اقتصادی صورت گیرد. در صورتی که در دورهای دولتی بر سر کار آمد که این حریمها را قبول نداشت و مجموعههای عظیمی مانند مسکن مهر را رقم زد و شرایط به گونهای شد که منابع آب تمام رودخانههای اطراف بیاید در تهران متمرکز شود تا مشکل آب حل شود. در دورهای متاسفانه این حریمها مورد توجه قرار نگرفت و هم اکنون شاهد تبعات آن هستیم. امیدواریم بتوانیم مسیر دیگری حقآبه آنها را تامین کنیم.
ابتکار خاطرنشان کرد: حقآبه تالابها و دشتها در این دولت به رسمیت شناخته شد و ساماندهی صنایع در استان قم یکی از اولویتهای ماست. واحدهای غیرمجاز زیادی در قم وجود دارند که باید به آنها رسیدگی شود. بحث بازیافت باطریها که در مناطقی از قم انجام میشد به خوبی ساماندهی شده و هم اکنون مشغول پایش و نظارت صنایع هستیم.
وی در خصوص لایحه حفاظت از خاک گفت: با همکاری وزارت جهاد کشاورزی این لایحه تدوین و در دستور کار دولت قرار گرفتند که میتواند تا حد زیادی آلودگی و تخریب خاک را متوقف کند.
رئیس سازمان محیط زیست در خصوص فعالیت معادن گفت: فعالیت معادن نیازمند ضوابط و مقررات جدید است که پیشنویس ضوابط زیستمحیط معدن را آماده کردهایم و امیدواریم به زودی نهایی شود و تقاضایمان این است در حوهز معدن باید ضوابط زیستمحیطی از اکتشاف تا بهرهبرداری را شامل شود و مکلف باشند استانداردهای زیستمحیطی را رعایت کنند. متاسفانه در بسیاری موارد معادن پس از مدت کوتاهی فعالیت متروکه و به کانون گرد و غبار تبدیل میشوند. پاکدشت یکی از این مناطق است که با این مشکل مواجه است و ۲هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی و ۱۶۰ معدن عظیم در آنجا فعالیت میکنند که تاثیر آن بر روی گرد و غبار به طور قطع زیاد است. یک معدن ۵ سال فعالیت میکند اما آثار مخرب آن تا سالیان سال باقی میماند.
وی افزود: آییننامه ضوابط زیست محیطی معدن امیدواریم زودتر نهایی شود و به دولت بیاید این آئیننامهها و قوانین را از گذشته داشتهایم اما سال ۹۲ که آمدیم دیدیم هیچ چیز باقی نمانده است و باز هم از صفر شروع کردیم. قبلا این اختیارات را در سال ۸۴ داشتیم اما اتفاقاتی پس از آن در مجلس افتاد که تمام اختیارات محیط زیست سلب شد.یکی از شروط توسعه پایدار ایران در حوزه معدن رعایت مسائل زیست محیطی است و فرقی ندارد بیابان یا کوه باشد. هم اکنون تلاش میکنیم مناطق حفاظت شده را حفظ کنیم و اگر در کل عرصه سرزمینی نیز معدنی میخواهد فعالیت کند باید با ضوابط و مقررات باشد چرا که یک معدن چند سال کار میکند و عوارض آن برای ما و فرزندان ما باقی میماند.
رئیس محیط زیست در خصوص حضور داعش در کانونهای گرد و غبار عراق گفت:هم اکنون بخشهایی که در اختیار داعش بود آزاد شده است اما موقعی تمام این بخشها در کنترل داعش بود و هم اکنون بحث سوریه و اردن یکی از کانونهای گرد و غبار است و اراضی کشاورزی تکریت که رها شده است نیز به کانونهای جدی گرد و غبار تبدیل شدهاند که این اراضی کشاورزی رها شده را در خوزستان و در اراضی هندیجان نیز داریم.
وی افزود: بر اساس گفتههای وزیر جهاد کشاورزی عملیات زمینی در ارتباط با کاشت نهال در عرصه ۴۰ هزار هکتار کانون فوق بحرانی در خوزستان آغاز شده است و بحث تأمین آب نیز مدنظر وزارت جهاد کشاورزی است که ۴۵۰ میلیارد تومان برای ۳۰ هکتار فوقبحرانی نیازمندیم که دولت آن را تأمین خواهد کرد و بر اساس وعده وزیر جهاد کشاورزی این مساحت در اسفند و فروردین ماه اقدامات اجرایی آن به پایان خواهد رسید.
رئیس محیط زیست در خصوص توسعه فضای سبز در داخل شهرها و کمربندهای سبز گفت: کمربندهای سبز به تلطیف هوا کمک میکنند و سعی شده است در سیاستهای مختلف آن را لحاظ کنیم. در برنامه سوم توسعه برای این منظور اعتبارات خاصی داشتیم و بعد از آن این مسئولیت به شهرداریها داده شد تا در محدوده شهرها آن را انجام دهند.
ابتکار با اشاره به اینکه در بسیاری از مواقع نگهداری فضای سبز از نهالکاری دشوارتر است و برخی زیبایی را ترجیح میدهند،گفت: در خوزستان و اهواز که بسیار برای ما عزیز هستند و برخلاف تلاشی که عدهای عامداً سعی دارند دولت را نسبت به آن بیتفاوت جلوه دهند خبر میگذاریم که ما در خوزستان و اهواز هستیم بعد عدهای زیر آن کامنت میگذارند که اصلاً شما میدانید اهواز کجاست.
وی افزود: در خوزستان و اهواز درختان بسیار زیبایی وجود داشت که از خارج وارد و کاشته شد ۱۰۰ هزار اصله درخت کنوکارپوس که بسیار درخت زیبایی بود در آنجا کاشته شد اما از سال ۹۰ و حتی قبل از آن مردم اهواز با اولین باران پاییزی با علائمی مانند تنگی نفس، آسم و خفگی به بیمارستانها مراجعه میکردند تا جایی که در سال ۹۲، ۲۸ هزار نفر به درمانگاهها مراجعه کردند و در سال ۹۳ نیز این موضوع تشدید شد تا در نهایت با ورود سازمان محیط زیست عوامل مؤثر در این موضوع را شناسایی کردیم و سال گذشته با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اهواز تستهایی انجام شد که مشخص شد بر اثر گرده های این درخت همزمان با بارش پاییزی مشکل آسم و تنگی نفس برای مردم به وجود میآید که با کار خوبی که صورت گرفت تمام درختان اهواز هرس شدید شد به گونهای که امسال با اولین بارندگی زیر هزار نفر به بیمارستانها مراجعه کردند.
رئیس محیط زیست در خصوص اجرای سیاستهای کلی محیط زیست و فرمایشات مقام معظم رهبری در ۱۷ اسفند سال ۹۳، گفت: در راستای سیاستهای کلی محیط زیست ساز و کارهایی تدبیر و به تمام دستگاههای اجرایی ابلاغ کردیم و چند ماه گذشته نیز اولین جلسه گزارش عملکرد دستگاهها برای بررسی ارزیابی این سیاستها با حضور مرحوم آیتالله رفسنجانی برگزار شد.
ابتکار افزود: خوشبختانه این سیاستها همزمان شده است با اهداف توسعه پایدار برای ۱۵ سال آینده که هم اکنون ۱۸ وزارتخانه کارگروههای مرتبط را در این زمینه تشکیل دادهاند تا همراستا با این اهداف اقدام میکنند. این همزمانی اهداف ۱۷ ساله با سیاستهای ابلاغی بسیار اتفاق مبارکی است. اوایل سال ۹۴ کارنامه دوساله دولت یازدهم در خصوص فعالیتهای زیست محیطی را ارائه دادیم و کارنامه دوم دولت یازدهم در حوزه محیط زیستی به زودی منتشر میشود.
ابتکار ادامه داد: در خصوص حقوق شهروندی نیز اقدامات زیادی انجام شده است و ستادی را در داخل سازمان تشکیل دادهایم و از جمله پیشرفتهایی که در این زمینه صورت گرفته است معتقدیم که در دولت یازدهم فضای بهتری برای آزادی بیان، نقد و حضور و فعالیت سازمانهای مردمنهاد و احزاب فراهم شده است، به گونهای که دولت میتواند از همین طریق نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کند.
وی در خصوص آلودگی هوای تهران و برخی کلانشهرها گفت: آلودگی هوا و حل آن برای ما از اولویت زیادی برخوردار است و مردم در این شهرها به دلیل تراکم فعالیتهای صنعتی در معرض آلودگی هوا قرار دارند که معضلات مهم اقتصادی را نیز به دنبال دارد. دولت در این زمینه گامهای مهمی برداشته است اما برنامههای مقابله با آلودگی هوا ۱۰ و ۱۵ ساله است و برنامههای کوتاهمدت نیست.
وی ادامه داد: سال ۹۲ که بر سر کار آمدیم دیدیم تمام برنامهها تعطیل بوده است اما هم اکنون برنامه جامع کاهش آلودگی هوا را در ۸ کلانشهر کشور اجرایی کردهایم.در شهرهایی مانند اصفهان تعداد روزهای سالم سه برابر شده است.
وی خاطر نشان کرد: در تاریخ ۳۰ بهمن سال ۹۲، ۱۹۰ روز هوای پاک و سالم داشتیم در حالی که در همین تاریخ در سال ۹۵، ۲۵۳ روز هوای پاک و سالم را تجربه کردهایم و این نشان میدهد که در سال ۹۵، هوا ۶۳ روز از سال ۹۲ بهتر بوده است. یعنی توانستهایم دو ماه هوا را سالم کنیم هیچکس نمیتواند بگوید که میتواند هوا را یک دفعه سالم کند و اگر چنین شعاری دهد کاملاً اشتباه است.
رئیس محیط زیست افزود: هر چند عدهای میگویند باد زیاد بوده و هوا پاک شده است و ما هم اینجا نشستهایم و تنها کارهای سیاسی میکنیم عدهای کاهش آلودگی هوا را سیاسی میدانند استانداردسازی بنزین را هم سیاسی میدانند.
وی افزود: یک ستاد پایش ویژه و ضربتی صنایع را در تهران تشکیل دادیم و ۲۷۰۰ واحد صنعتی را پایش و کنترل کردیم آلودگی هوا، پسابها و آلودگی ناشی از پسماندهای صنعتی شناسایی میشوند در تهران در این طرح به ۱۲ منطقه تبدیل شده است و حتی پایشهای شبانه نیز انجام میشود که این پایشها بسیار مؤثر خواهد بود و کاهش آلودگی آب و خاک و آلودگی هوا را به دنبال خواهد داشت.معاینه فنی منازل را نیز با جدیت پیگیر هستیم.
ابتکار تصریح کرد: یکی از اقدامات مهم در بحث آلودگی هوا اصلاح بحث تعطیلات است که نظر گروههای مختلف کارشناسی را از دولت و سایر کارشناسان دریافت کردیم تا بتوانیم تعطیلات آموزش و پرورش را توزیع کنیم در همین زمینه احمدیپور رئیس سازمان میراث فرهنگی نیز معتقد بود که توزیع تعطیلات در طول سال میتواند به توزیع گردشگری منجر شود و این اقدام بسیار مفیدی است. در همین زمینه دولت لایحهای را تصویب کرد در زمینه اصلاح تعطیلات و تقویم آموزشی مدارس کشور با رویکرد حفظ سلامتی دانشآموزان و با توجه به اقلیم مناطق مختلف کشور که خوشبختانه به تصویب هیأت وزیران رسید و این مصوبه در راستای تحقق برنامه جامع کاهش آلودگی هوای کلانشهرها و به درخواست سازمان محیط زیست انجام شد.
وی ادامه داد: اگر تعطیلات زمستانی داشته باشیم میتوانیم فشار آلودگی هوا را در کلانشهرها در ماههایی مانند دی کاهش دهیم ۲۶ بهمن ماه این موضوع به تصویب هیأت وزیران رسید و برای مجلس ارسال شد.
رئیس سازمان محیط زیست افزود: ۱۰۶ هزار مدرسه ایران از آبان ماه دستورالعمل مدیریت سبز را اجرا میکنند و گزارشگیری در این زمینه را از پایان امسال شروع خواهیم کرد. فردا نیز سفر یک روزهای را به استان همدان خواهیم داشت.
منبع: صراط نیوز