نوروز یکى از جشنهاى باستانى و سنتى ما ایرانیان است. در دید و بازدیدهاى نوروزى تنقلات خاصى که معمولا میزان چربى، شیرینى و شورى بالایى دارند، مصرف مىشوند.گاهى اتفاق مىافتد که شرایط طبیعى و تثبیت شده افراد دیابتى در این ایام، دچار تغییر شود.
در این رابطه فاطمه طباطبایی – عضو انجمن دیابت خراسان رضوی در قالب توصیههای عنوان کرد: اگر یک برنامه ریزى مناسب داشته باشید و نکاتى که توصیه مىشود را رعایت کنید، از تعطیلات خود بیشتر استفاده خواهید کرد، بنابراین به دلایل زیر قندخون بعضى افراد دیابتى در ایام تعطیلات نوروز بیشتر دچار نوسان مىشود.
در طول تعطیلات عید نوروز افراد احتمالا دیرتر از زمان موعد میخوابند و دیرتر نیز بیدار میشوند، از این رو در زمان دریافت منظم داروهایشان دچار اختلال مىشوند. همچنین فعالیت بدنى کمتر، مهمانىهاى متعدد و پُرخورى در این دوران نیز از عوامل دیگر نوسان قندخون دیابتىها است.
توصیهها براى کنترل بهتر قندخون و جلوگیرى از نوسان آن در تعطیلات نوروز و مهمانىها
در این ایام، به دفعات بیشتر از حد معمول همیشگی، قند خون خود را تست کنید. اگر دیرتر میخوابید و دیرتر بیدار میشوید؛ شاید لازم باشد با مشورت پزشک انسولین پایه قبل از خواب را دیرتر از زمان همیشگی (مثلاً وقتی که به بستر میروید) تزریق کنید، یا اینکه ساعت کوک کنید و انسولین را سر موقع مشخص بزنید. افرادى که قرص مصرف مىکنند نیز لازم است در زمان مشخص قرص را میل کنند.
بعد از اینکه از خواب بیدار شدید حتماً قند خون خود را تست کرده و در صورت بالا بودن، طبق آموزشهایی که دیده اید داروى مورد نیاز را مصرف کنید.
در افرادى که تزریق انسولین دارند با توجه به کمتر شدن فاصله تزریق انسولین وعده ظهر نسبت به وعده صبح، شاید لازم باشد مقداری از انسولین وعده ناهار را کم کنند.
قبل از رفتن به مهمانی چیزی میل کنید، مطمئناً خوراکیهای پُرکالری در منزل میزبان وجود دارد. بنابراین به این صورت و با گرسنگی کمتر، کمتر وسوسه میشوید و زیاده روی نمىکنید.
همچنین قند خون خود را تست کنید. شاید لازم باشد با توجه به انواع خوراکیهای قابل پیش بینی و عدد قند خون خود، طبق توصیه پزشکان داروى خود را زودتر دریافت کنید.