شواهد نشان می دهد که اصولگرایان با توپ پر به میدان رقابت انتخاباتی آمده اند، آن ها که چهار سال پیش از اصلاح طلبان و اعتدالگرایان شکست خوردند، حالا می خواهند به هر ترتیبی که شده است روحانی را به اولین رییس جمهور ۴ ساله ایران تبدیل کنند.
شواهد نشان می دهد که اصولگرایان با توپ پر به میدان رقابت انتخاباتی آمده اند، آن ها که چهار سال پیش از اصلاح طلبان و اعتدالگرایان شکست خوردند، حالا می خواهند به هر ترتیبی که شده است روحانی را به اولین رییس جمهور ۴ ساله ایران تبدیل کنند.
به گزارش یوپنا به نقل از فرارو، برای این کار سراغ دو چهره سرشناس خراسانی رفته اند. ابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس رضوی و محمد باقر قالیباف شهردار تهران دو نامزد اصلی اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری هستند.
نامزدهای دیگری وابسته به اصولگرا در فرآیند انتخابات حضور دارند اما رئیسی و قالیباف نامزد اصلی به شمار می آیند.
پیش از آغاز سال جدید زمزمه های حضور رئیسی در فرآیند انتخابات به گوش می رسید، تا اینکه این زمزمه ها به نماز جمعه مشهد رسید و کریمی قدوسی نماینده مشهد در مجلس شورای اسلامی در سخنانی رسما از رئیسی برای حضور در انتخابات دعوت کرد.
او گفت: «اميدواريم به برکت اين شهر مقدس و ملجأ شريف امام رضا(ع) براي انتخابات سال آينده که نزديک اربعين انقلاب است يکي از مرداني که در اين شهر پرورش پيدا کرده و مورد عنايت است و اقبال عمومي هم به سمت اوست، موجي شبيه اول انقلاب براي يک تحول در انتخابات ٩٦ و انتخاب يک کابينه انقلابي رقم بخورد.»
همزمان خبرهایی نسبت به نقش آفرینی آیت الله علم الهدی امام جمعی مشهد و پدر همسر ابراهیم رئیسی برای حضور تولیت آستان قدس در عرصه انتخابات منتشر شد.
در اسفند سال گذشته با وجود تکذیب رئیسی برای حضور در انتخابات اما در محافل سیاسی مشهد گمانه زنی ها درباره حضور او بسیار جدی بود. در همان محافل بحث هایی درباره احتمال حضور محمد باقر قالیباف و سعید جلیلی دو سیاستمدار دیگر خراسانی نیز به گوش می رسید.
بلاخره سعید جلیلی با چاشنی دلخوری به سود ابراهیم رئیسی از رقابت انتخاباتی کنار کشید، اما محمد باقر قالیباف در ساعات پایانی ثبت نام نامزد انتخابات شد. گفته می شود قالیباف به عنوان نامزد پوششی در کنار رئیسی قرار گرفته است و در نهایت از فرآیند انتخابات به نفع او کنار خواهد رفت. با این وجود هنوز نمی توان در این باره با قطعیت سخن گفت که آیا قالیباف به نفع رئیسی کناره گیری می کند یا خیر.
با توجه به این که هم قالیباف و هم رئیسی نامزدهایی اصولگرا هستند که از استان خراسان رضوی برآمده اند و مشاهدات نشان می دهد که سیاستمداران و فعالان سیاسی این استان در ترغیب این دو به کاندیداتوری نقش اصلی را ایفا کرده اند، سوال این است که پایگاه رای این دو در استان خراسان چقدر است؟
برای رسیدن به پاسخ این پرسش یکی از راه ها، بررسی آرای انتخابات سال ۹۲ است. زمانی که باز هم دو سیاستمدار مشهدی یعنی محمد باقر قالیباف و سعید جلیلی نامزد انتخابات بودند.
نتایج دور اول انتخابات سال ۸۴ نیز می تواند یکی از معیارهای بررسی باشد زمانی که محمد باقر قالیباف در رقابت انتخاباتی حضور داشت.
وضعیت آرای انتخاباتی در سال ۹۲
براساس آمار وزارت کشور در سال ۹۲ حسن روحانی با کسب ۴۳٫۹۹ درصد آرا در خراسان رضوی بیشترین رای را کسب کرد. محمد باقر قالیباف در همین انتخابات توانست ۳۲٫۷۲ درصد آرا را به دست آورد. سعید جلیلی دیگر نامزد اهل خراسان از این استان فقط ۱۳٫۷۴ درصد آرا را به دست آورد.
در آن انتخابات جلیلی، قالیباف و ولایتی به عنوان نامزدهای اصولگرا در صحنه حاضر شده بود، با احتساب رای ۴٫۵۷ درصدی ولایتی در خراسان رضوی مجموع آرای نامزدهای اصولگرا۵۱٫۰۳ درصد آرا در این استان می شود که بیشتر از آرای نامزد اعتدالگرا یعنی حسن روحانی است.
در انتخابات سال۹۲ محسن رضایی که به عنوان کاندیدای مستقل در انتخابات حاضر شده بود و به اعتقاد ناظران سبد آرا او با اصولگرایان متفاوت بود توانست ۳٫۶۶ درصد آرا را کسب کرد و محمد غرضی کمتر از یک درصد آرا را در این استان به دست آورد.
این وضعیت در دیگر استان های حوزه خراسان، خراسان جنوبی و شمالی نیز برقرار بود. در استان خراسان جنوبی حسن روحانی توانست ۴۴٫۵۱درصد آرا را کسب کند. درحالی که قالیباف و جلیلی به ترتیب ۲۳٫۵۳ و ۲۳٫۹۱ درصد آرا را به دست آوردند. سهم ولایتی هم ۳٫۵۱ درصد بود. در استان خراسان جنوبی مجموع آرای دو نامزد خراسانی از آرای حسن روحانی بیشتر شد و آرای اصولگرایان نیز ۵۰٫۹۶ درصد کل آرا بود.
در استان خراسان شمالی حسن روحانی وضع بهتری داشت او ۴۷٫۱۹درصد آرا را به دست آورد و قالیباف و جلیلی به ترتیب ۳۲٫۹۳ و ۱۱٫۰۲ درصد آرا را کسب کردند. در این استان مجموع آرا دو نامزد اهل خراسان کمتر از آرای حسن روحانی بود، اما با احتساب رای ۳٫۷۴درصدی ولایتی. مجموع آرای اصولگرایان با فاصله بسیار اندک از روحانی بیشتر بوده است.مجموع آرای کسب شده توسط سه نامزد اصولگرا در خراسان شمالی ۴۷٫۶۹درصد کل آرا بود.
نتایج دور اول انتخابات سال ۸۴
در انتخابات بسیار پیچیده سال ۸۴ که هفت نامزد حضور داشتند، چهار نامزد از جناح اصلاح طلبان و میانه روها بودند و سه نامزد اصولگرا، هم آرای انتخاباتی در سه استان حوزه خراسان خیلی به سود نامزد انتخاباتی این حوزه نبود است.
در خراسان رضوی قالیباف ۳۳.۸۷ وآیت الله هاشمی ۲۰٫۳۶ درصد آرا را کسب کردند. این رای قالیباف شباهت زیادی به درصد آرای او در سال ۹۲ دارد.
این وضعیت در خراسان جنوبی شکل دیگری داشت. در این استان محمود احمدی نژاد با کسب ۳۸٫۹۶درصد آرا نفر اول و آیت الله هاشمی با ۲۱٫۸۴درصد آرا نفر دوم شد. قالیباف نیز با ۱۸٫۲۸درصد نفر سوم شد.
در خراسان شمالی محمدباقر قالیباف با ۲۸٫۱۰درصد آرا رای اول را کسب کرد و مهدی کروبی با کسب ۲۵٫ ۱۴درصد آرا نفر دوم شد.
با نگاهی به این آمار به نظر می رسد خراسانی بودن نامزدها لزوما باعث پیروزی آن ها در استان خراسان نمی شود، هر چند ممکن است گفته شود آرایی هم که کسب کرده اند به خاطر این بوده است که خود برخواسته از این منطقه بوده اند.
با این حال نباید از این نکته گذشت که آرای انتخاباتی سال ۹۲ نشان می دهد که اصولگرایان در این ناحیه از کشور با فاصله بسیار اندک نسبت به ائتلاف اعتدالگرایان – اصلاح طلبان دست بالاتر را داشته اند. این موضوع در انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز تا حدودی دیده می شود. شاید از این جهت اعتدالگرایان و اصلاح طلبان باید از وضعیت آرای انتخاباتی در منطقه خراسان نگران شوند.
با این حال بررسی تنها آرای یک دوره از انتخابات ریاست جمهوری نمی تواند این قطعیت را ایجاد کند که سبد رای اصولگرایان در حوزه خراسان بیشتر از اصلاح طلبان و اعتدالگرایان است.