توصیه های تغذیه ای از انجمن قلب آمریکا و انجمن قلب و عروق اروپا برای افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر بر مصرف مقدار بسیار زیاد میوه ها و سبزیجات تازه، و پرهیز از چربی های اشباع، چربی های ترانس، و محصولات لبنی پر چرب تاکید دارند.
مطالعات بسیاری نشان داده اند که پیروی از یک رژیم غذایی سالم اهمیت ویژه ای در کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) دارد. اما اگر به این بیماری مبتلا هستید یا شاید حتی یک سکته قلبی، آنژین یا سندرم حاد کرونری را تجربه کرده اید، شرایط چگونه خواهد بود؟ آیا رژیم غذایی همچنان اهمیت دارد؟
به گزارش یوپنا به نقل از “وری ول”، تقریبا تا همین اواخر، توصیه های غذایی برای افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر بیش از آن که بر علم استوار باشند، بر ایمان تکیه داشتند.
شواهد علمی که نشان دهند یک رژیم غذایی سالم می تواند به طور قابل توجهی سلامت قلب را در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر افزایش دهد، چندان زیاد نبودند. اما طی چند سال اخیر، به تصویری واضحتر دست یافته ایم.
توصیه های تغذیه ای از انجمن قلب آمریکا و انجمن قلب و عروق اروپا برای افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر بر مصرف مقدار بسیار زیاد میوه ها و سبزیجات تازه، و پرهیز از چربی های اشباع، چربی های ترانس، و محصولات لبنی پر چرب تاکید دارند. افزون بر این، اروپایی ها به طور ویژه مصرف حداقل دو بار در هفته ماهی چرب را توصیه می کنند.
این دستورالعمل های تغذیه ای به نظر می رسد به بهترین شکل ممکن با دنبال کردن رژیم غذایی مدیترانه ای محقق می شوند.
رژیم غذایی مدیترانه ای چیست؟
رژیم غذایی مدیترانه ای (به دلیل بازتاب عادات غذا خوردن مردم ساکن منطقه مدیترانه به این نام شناخته می شود) بیشتر یک رژیم غذایی مبتنی بر مواد غذایی گیاهی (میوه ها، سبزیجات، حبوبات، مغزهای خوراکی، و غلات کامل) است، که با مصرف متعادل پنیر، تخم مرغ، و ماست و چند وعده مصرف ماهی و دیگر غذاهای دریایی و گوشت ماکیان در هفته همراهی می شود.
روغن زیتون یکی دیگر از ارکان اصلی رژیم غذایی مدیترانه ای است.
شواهد جدید در زمینه تاثیر رژیم غذایی مدیترانه ای
به تازگی دو مطالعه منتشر شده اند که هرچه بیشتر از شواهد مبنی بر مفید بودن رژیم غذایی مدیترانه ای در پیشگیری از ابتلا به بیماری عروق کرونر و بهبود نتایج در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، پشتیبانی می کنند.
طی یکی از این مطالعات که با حضور ۷,۰۰۰ نفر انجام شد، شرکت کنندگان به مدت پنج سال یک رژیم مدیترانه ای کم چرب را دنبال کردند و نتایج قلبی عروقی (شامل بروز حمله قلبی، سکته مغزی یا مرگ مرتبط با قلب) به طور قابل توجهی بهتر از گروه کنترل بود.
در مطالعه دیگر، بیش از ۳۰,۰۰۰ نفر که ۵۵ ساله یا مسنتر بوده و به بیماری عروق کرونر (یا دیابت با عوارض قلبی عروقی) مبتلا بودند، بر اساس عادات تغذیه ای خود گروه بندی شده و به مدت ۵۶ ماه زیر نظر گرفته شدند. در نهایت مشخص شد افرادی که یک رژیم غذایی سبک مدیترانه ای را دنبال می کردند به طور قابل توجهی کمتر با حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی یا مرگ ناشی از مشکلات قلبی عروقی مواجه شده اند.
سخن پایانی
در شرایطی که همچنان به انجام پژوهش های بیشتر نیاز است، اما رژیم غذایی مدیترانه ای پتانسیل بالای خود برای ارتقا سلامت قلب و عروق را نشان داده است. اگر قصد دارید از این رژیم غذایی پیروی کنید می توانید عوامل کلیدی زیر را مد نظر قرار دهید:
از مصرف غذاهای فرآوری شده پرهیز کنید.
پایه رژیم غذایی باید مبتنی بر مواد غذایی گیاهی باشد، که از آن جمله می توان به مقدار فراوان از میوه ها، سبزیجات و حبوبات اشاره کرد. غلات مورد استفاده در رژیم غذایی (نان و پاستا) باید از نمونه های غلات کامل باشند. روزانه یک مشت از مغزهای خوراکی مصرف کنید.
از مارگارین و کره پرهیز کنید و به جای آنها از روغن زیتون یا روغن کانولا استفاده کنید.
مصرف گوشت قرمز را به یک یا دو بار در ماه محدود کنید.
حداقل دو بار در هفته ماهی یا مرغ مصرف کنید.