مرگبارترین زلزله ی سال ۲۰۱۷ تحت تأثیر آزاد شدن فشار ناشی از برخورد دو صفحه ی تکتونیکی عربستان؛ که شامل شبه جزیره عربستان، عراق، سوریه و اردن با صفحه ی اوراسیا؛ که ایران در آن قرار دارد، بوده است.
مرگبارترین زلزله ی سال ۲۰۱۷ تحت تأثیر آزاد شدن فشار ناشی از برخورد دو صفحه ی تکتونیکی عربستان؛ که شامل شبه جزیره عربستان، عراق، سوریه و اردن با صفحه ی اوراسیا؛ که ایران در آن قرار دارد، بوده است.
به گزارش یوپنا به نقل از نشنال جئوگرافیک، مرگبار ترین زلزله ی سال ۲۰۱۷ در ایران و عراق در شامگاه روز یکشنبه در ایران وعراق اتفاق افتاد و به کشته شدن حداقل ۴۰۲ نفر (البته این آمار تاکنون به ۴۳۲ رسیده است) انجامید.
این زلزله که به بزرگی ۷٫۴ بود، عمق ۱۴ مایلی (معادل ۲۲٫۵۳۰۹ کیلومتر) زمین را لرزاند و کانون آن در غرب ایران و حدود ۲۰ مایلی جنوب حلبچه ی عراق بوده است.
به گزارش سی ان ان رسانه دولتی ایران مرگ ۳۹۵ نفر و مجروح شدن ۶ هزار و ۶۵۰ نفر را تأئید کرده است (البته این آمار تاکنون به ۴۳۲ کشته و ۷۸۱۷ مصدوم رسیده است). نیویورک تایمز نیز گزارش داد بیشتر کشته شدگان از منطقه سر پل ذهاب بوده که در استان کرمانشاه، واقع در غرب ایران است.
سی ان ان همچنین گزارش داد: حداقل ۷ نفر نیز در منطقه کردستان عراق بر اثر این زمین لرزه جان خود را از دست داده اند. وزارت بهداشت عراق اعلام کرد در اثر این زمین لرزه حداقل ۵۳۵ عراقی مجروح شدند.
هر دو کشور در حال ارزیابی میزان خسارات آن هستند، اما آن چه که مشخص است این زمین لرزه با میزان فعلی تلفات اعلام شده از تعداد ۳۶۹ کشته زلزله مکزیکو سیتی که در ماه سپتامبر رخ داده بیشتر بوده و به عنوان مرگبارترین زلزله ی سال ۲۰۱۷ شناخته می شود.
با توجه به محل رخداد زلزله که در نزدیکی مرز ایران و عراق بوده، به نظر می رسد این زمین لرزه تحت تأثیر آزاد شدن فشار ناشی از برخورد دو صفحه ی تکتونیکی عربستان؛ که شامل شبه جزیره عربستان، عراق، سوریه و اردن با صفحه ی اوراسیا؛ که ایران در آن قرار دارد اتفاق افتاده است.
صفحه ی عربستان سالانه به میزان یک اینچ به سمت تحتانی صفحه ی اوراسیا حرکت می کند و این منطقه ی برخورد در قسمت غرب ایران است. با این که این برخورد آرام به نظر می رسد ولی به اندازه ای کافی بوده تا رشته کوه ۹۳۰ مایلی زاگرس را که از غرب تا شمال شرقی عراق کشیده شده را شکل دهد.
سازمان زمینشناسی آمریکا به این موضوع اشاره کرده که چنین حرکت های ادغام کننده ی زمین شناسی منجر به زمین لرزه های گسترده ای می شود و این در حالی است که در ۲۷ نوامبر ۱۹۴۵ زلزله ای به بزرگی ۸ ریشتر در میان دریای عربی (پهنهای آبی شمال اقیانوس هند؛ میان شبهجزیره عربستان و هندوستان) و دریای عمان اتفاق افتاد که منجر به ایجاد سونامی هولناکی شد و جان ۴ هزار نفر را گرفت.
مترجم: میثم خاکپور