محققان ایرانی در تحقیقی بهمنظور بررسی رفع مشکل جوش غرور در زنان، پژوهشی را انجام داده و نقش نوعی اسید چرب موجود در روغنهای نباتی را در این خصوص آزمودهاند.
به گزارش یوپنا، آکنه یا جوش غرور، معمولا با بلوغ شروع شده و اغلب در سن ۲۵ سالگی فروکش میکند. سن شایع بیماری در خانمها ۱۴ تا ۱۶ سالگی بوده و ۴۵ درصد آنها این بیماری را تجربه میکنند که ۱۱ درصد این بیماران، آکنه شدید و متوسط دارند.
محصول غدد چربی پوست مادهای به نام «سبوم» یا چربی است که در انسانها ترکیبی از چربیهای پوستی مثل «اسکوالنواکس»، «استرهای کلسترول»، « تری گلیسیریدها» و کلسترول آزاد است.
افزایش تولید سبوم، پیشنیاز ایجاد آکنه است و در دوران بلوغ، افزایش حجم سبوم ترشحی باعث کاهش میزان «اسید لینولئیک» که یک نوع اسید چرب است، میشود.
در پوست بیماران مبتلابه آکنه، میزان اسید لینولئیک بهطور چشمگیری کمتر از حد نرمال است و این امر موجب اختلال در عملکرد آنزیمهای آنتیاکسیدان شده و منجر به افزایش التهاب و ایجاد آکنه میشود.
لذا احتمالا تجویز مشتقات لینولئیک اسید میتواند در درمان آکنه مفید واقع شود. یکی از مشتقات لینولئیک اسید، «لینولئیک اسید کونژوگه» است.
در همین رابطه، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به بررسی اثربخشی احتمالی مکمل اسید لینولئیک کونژوگه در درمان آکنه متوسط زنان پرداختهاند.
در این پژوهش، گروهی از خانمهای مبتلابه آکنه متوسط، تحت درمان دارویی با «کپسول دارونما که هیچ اثر دارویی ندارد» و گروه دیگر تحت درمان با «کپسول اسید لینولئیک کونژوگه» قرار گرفتند.
ازآنجاییکه نوع تغذیه و رژیم غذایی بر میزان لینولئیک اسید کونژوگه دریافتی فرد تأثیر میگذارد، فرم ثبت اطلاعات خوراک ۲۴ ساعته نیز در اختیار بیمار قرار میگرفت تا در طول دوره درمان، رژیم غذائی و میزان دریافت لینولئیک اسیدکونژوگه کنترل شود که پس از ۳۰ روز نیز تعداد ضایعات شمرده شد.
نتایج این پژوهش نشان داد که هرچند بین میانگین سنی و میزان کالری دریافتی بیماران، تفاوتی وجود نداشت، اما کپسول دارونما و کپسول اسید لینولئیک کونژوگه در درمان بیماری مثل یکدیگر عمل کردند.
به اعتقاد محققان اگر طول مدت درمان با کپسول اسید لینولئیک کونژوگه اضافه شود و این کپسول در دوره طولانیتری برای بیماران مورداستفاده قرار گیرد، میتواند تأثیرات دارویی خود را بهتر نشان دهد.
نتایج این پژوهش که میتواند کمکی به روند درمان آکنه با انجام آزمایشهای بالینی باشد، در مجله «دانشگاه علوم پزشکی اردبیل» به چاپ رسیده است.
بر اساس این گزارش، لینولئیک اسید بهصورت طبیعی در چربی شیر و فرآوردههای لبنی مانند ماست، کره و پنیر یافت میشود و به خانواده اسیدهای چرب امگا ۶ تعلق دارد.