نتایج پژوهشی که توسط محققان ایرانی انجام شده، نشان میدهد که گیاه دارویی نسترن که به گل بسیار زیبایش شناخته میشود، میتواند برای درمان آسیبهای کبدی در بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش خبرگزاری یوپنا ، دیابت شیرین یک بیماری مهم متابولیکی است که با افزایش قند خون ناشی از نقص در ترشح انسولین مشخص میشود و بهعنوان یکی از پنج علت عمده مرگومیر در سراسر دنیا بهحساب میآید. کبد ازجمله اندامهایی است که عملکرد آن در دیابت از جنبههای مختلف، تحت تأثیر قرار میگیرد. دیابت میتواند باعث بروز تغییرات تخریبی در سلولهای کبدی شود. همچنین در طی این بیماری، میزان آنزیمهایی که در ارزیابی اختلالات کبدی مورد استفاده قرار میگیرند، افزایش مییابد.
امروزه به دنبال آگاهی روزافزونی که متخصصان و همچنین آحاد مردم از اثرات جانبی و مضر داروهای شیمیایی حاصل میکنند، گرایش به سمت استفاده از داروهای طبیعی نظیر مواد استخراجشده از گیاهان رو به افزایش است. در این راستا، گروهی از محققان کشورمان از دانشگاه تبریز از عصاره گیاه دارویی نسترن بهمنظور بهبودی وضعیت کبد در جانوران مدل مبتلابه دیابت استفاده کردهاند.
گیاه نسترن که گلی بسیار زیبا دارد و نام علمی آن «روزا کانینا» است، بهعنوان گیاهی ضد دیابت در اروپا، آسیا و آمریکا شناخته میشود و در ایران نیز در بخشهایی وسیع بهویژه در مناطق شمال غرب یافت میشود. میوه این گیاه حاوی ترکیبات بیولوژیکی فعال هست که باعث خواص درمانی آن میشود.
برای انجام این تحقیق، پژوهشگران، موشهای صحرایی را از مرکز تکثیر و نگهداری حیوانات آزمایشگاهی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تهیه کرده و گروهی از آنها را با تزریق داخل صفاقی مادهای به نام استرپتوزوتوسین، دیابتی کردند. سپس به این موشها، به روش دهانی، هر روز به نسبتهای آزمایشی مختلف، عصاره میوه نسترن داده و این کار را برای یک دوره چهارهفتهای ادامه دادند. در پایان دوره درمان، خونگیری از سینوسهای چشمی و قلب حیوانات تا حداکثر مقدار ممکن انجام شد و آزمایشهای لازم نیز جهت سنجش آنزیمها انجام گرفت. از بافت کبد جانوران فوق نیز جهت انجام آزمایشهای مربوطه نمونهبرداری انجام شد.
یافتههای جالب این مطالعه نشاندهنده تأثیر مثبت عصاره گیاه دارویی نسترن بر کاهش سطح آنزیمهای کبدی و همچنین بهبود بافت کبد در حیوانات دیابتی است.
به گفته این محققان، «نتایج این مطالعه نشان داد که درمان روزانه با عصاره گیاه نسترن بهطور قابلتوجهی وضعیت بیوشیمیایی و بافت کبد را در موشهای دیابتی شده بهتر میکند».
محققان فوق معتقدند ویژگی ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی میوه نسترن در بهبود آسیب کبدی مهم است، چراکه این میوه حاوی سطوح بالای مواد آنتیاکسیدان است که ظرفیت آنتیاکسیدانی و محتوی ویتامین C خون را بهبود میبخشد و به همین خاطر مصرف این گیاه اثرات حفاظتی بر بافتهای بدن اعمال کرده و در جهت کاهش استرس اکسیداتیو عمل میکند.
بنا بر این یافتهها که مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به انتشار آنها پرداخته، استفاده از گیاه دارویی نسترن میتواند بهصورت کمکی در کنار داروهای کاهشدهنده قند خون مورد استفاده قرار گیرد.