وزارت امور خارجه در دوران تصدی دکتر محمدجواد ظریف با به نتیجه رساندن پرونده هسته ای و فعال سازی دیپلماسی در مجامع بین المللی گام نخست را برداشت و اکنون در گام دوم با ابلاغ ساختار جدید هدف چابک سازی و حضور فراگیر و موثرتر این وزارت خانه در سطح داخلی و بین المللی را دنبال می کند.
ساختار جدید وزارت امور خارجه و شرح وظایف معاونتهای وزارت خارجه و سایر بخشهای این وزارتخانه از امروز یکشنبه اول بهمن ۱۳۹۶ اجرایی می شود و جزییات آن از این قرار است:
معاونت دیپلماسی اقتصادی
در حمایت از تسهیل جذب گردشگر، تسهیل صادرات غیرنفتی، تسهیل بخش خصوصی و جلب همکاری ایرانیان، سازمان های پولی و مالی چندجانبه و بین المللی، همکاری های منطقه ای در حوزه انرژی و حمل و نقل، تسهیل فناوری و توسعه اقتصاد دانش بنیان، ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی، می تواند تسریع کننده رشد اقتصاد کشور شود.
صنعت گردشگری یکی از مهمترین محورهای توسعه و جزء اولویت های دولت به شمار می رود اما با توجه به ساختار کنونی وزارت امور خارجه، ما در این حوزه نمی توانیم شاهد چابکی و حضور فراگیر و موثرتر این وزارت خانه مهم در جریان روند توسعه این صنعت و متعاقباً توسعه کلان کشور باشیم.
سخنگو و رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای نیز از منطقه ای به موضوعی و تخصصی تغییر یافته است.
اداره احزاب، سمن ها و انجمن های دوستی، اداره هماهنگی گسترش زبان فارسی و ایران شناسی، اداره امور همکاری های دینی، فرهنگی، هنری و ورزشی، اداره امور رسانه های داخلی، صدا و سیما و شبکه های اجتماعی و … باعث توسعه حوزه دیپلماسی عمومی و رسانه ای خواهد شد.
معاونت امور حقوقی و بیت المللی
اداره امور مبارزه با تروریسم و افراط گرایی، اداره امور خلع سلاح و عدم اشاعه، اداره محیط زیست، اداره دیپلماسی آب، اداره امور بین المللی زنان، خانواده و کودک، اداره امور یونسکو و همکاری های علمی و بین المللی، اداره دعاوی و حقوق بین الملل خصوصی و … باعث تحرک بیشتر در سطح مجامع حقوقی بین الملل باشیم
معاونت امور مجلس و ایرانیان
اداره امور دولت، اداره امور مجلس،اداره دیپلماسی پارلمانی، اداره امور دانشجویی، بورس ها و مدارس خارج از کشور، اداره بانک اطلاعات ایرانیان خارج از کشور، اداره امور جذب نخبگان می تواند باعث تسهیل و هماهنگی بیشتر در امور ایرانیان و مجلس و کنسولی و … گردد.
معاونت سیاسی
دفتر هماهنگی روابط سیاسی دوجانبه و ابتکارهای منطقه ای، دفتر برنامه ریزی و نظارت راهبردی، دبیرخانه ستاد پیگیری اجرای برجام از معاونت های ساختار جدید وزارت امور خارجه می باشد.
مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی
دانشکده روابط بین الملل، معاون پژوهشی و مطالعاتی مرکز، معاونت اجرایی و اسناد مرکز
به نظر می رسد با ابلاغ ساختار جدید، شاهد تسریع در همکاری بین وزارت امور خارجه با سایر دستگاهها باشیم.
ابراهیم شعبانلو
*کارشناس مسائل سیاسی و بین المللی