شرکت بهینهسازی مصرف سوخت و شهرداری تهران به منظور اجرای طرح توسعه حملونقل ریلی شهری (مترو) با حضور وزیرنفت و شهردار تهران تفاهمنامه همکاری امضا کردند. توسعه حملونقل عمومی، مدیریت مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا سه هدف مهم این همکاری است.
شرکت بهینهسازی مصرف سوخت و شهرداری تهران به منظور اجرای طرح توسعه حملونقل ریلی شهری (مترو) با حضور وزیرنفت و شهردار تهران تفاهمنامه همکاری امضا کردند. توسعه حملونقل عمومی، مدیریت مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا سه هدف مهم این همکاری است.
به گزارش یوپنا به نقل از روابط عمومی وزارت نفت، این تفاهمنامه در چارچوب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید دقایقی پیش به امضای علی وکیلی، مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت و محسن پورسید آقایی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تهران رسید. مدت این تفاهمنامه که در ۱۱ ماده تهیه شده از تاریخ امضا و ابلاغ آن از سوی «شرکت بهینهسازی مصرف سوخت» به «شهرداری» یک سال است و با توافق دوطرف قابل تمدید خواهد بود.
به استناد ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب ۱۳۹۴و آییننامه اجرایی آن، طرح «توسعه حملونقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم» از سوی وزارت نفت پیشنهاد و پس از تصویب در شورای اقتصاد، به شرکت بهینهسازی مصرف سوخت تکلیف شده است.
«طرح توسعه حملونقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر» با اهداف بهبود و ارتقای سفرهای درونشهری با مترو، دستیابی به اهداف قانون توسعه حملونقل عمومی، مدیریت و کاهش مصرف سوخت (بنزین، نفت گاز و سیانجی) و کاهش انتشار آلایندههای زیست محیطی اجرا خواهد شد.
در این طرح تعداد ۲ هزار دستگاه واگن جدید (هزار دستگاه در تهران و هزار دستگاه در کلانشهرها) در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ به ناوگان مترو تهران و کلانشهرها اضافه خواهد شد.
مطابق با مصوبه شورای اقتصاد، برآورد صرفهجویی حاصل از یک واگن در سال، ۱۴۲۱۴۸ دلار برای تهران و ۷۸۸۶۳ دلار برای کلانشهرها در نظر گرفته شده است. با اجرای کامل این طرح، پیشبینی میشود در تهران تا پایان سال ۱۴۰۹ معادل ۱,۴۲ میلیارد دلار و در کلانشهرها تا پایان سال ۱۴۱۴ معادل ۱.۱۸ میلیارد دلار صرفهجویی محقق شود.
طول مدت اجرای این طرح در تهران ۱۰ سال (تا پایان سال ۱۴۰۹) و در کلانشهرها ۱۵ سال (تا پایان سال ۱۴۱۴) پس از آغاز بهکار واگنهای جدید است.
با اجرای کامل این طرح در بازه زمانی یادشده حدود ۱۷,۴ میلیارد لیتر بنزین، ۷.۴ میلیارد لیتر متر مکعب CNG و ۰.۷ میلیارد لیتر گازوئیل صرفهجویی صورت پذیرفته و در ضمن ۴۷.۱ میلیون تن معادل دیاکسیدکربن کاهش آلایندههای زیستمحیطی در پی خواهد داشت که سهم تهران در طول دوره ۱۰ ساله، حدود ۹.۴۹ میلیارد لیتر بنزین ، ۴.۰۹ میلیارد لیتر متر مکعب CNG و ۰.۴۰۶ میلیارد لیتر گازوئیل بوده و در ضمن ۲۵.۷ میلیون تن معادل دیاکسیدکربن کاهش آلایندههای زیستمحیطی در پی خواهد داشت.
ارزش سوخت صرفهجویی شده حاصل از این طرح، پس از اندازهگیری و صحهگذاری از سوی شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، در بازههای زمانی سه ماهه به سرمایهگذاران عامل صرفهجویی پرداخت خواهد شد. مبنای بازپرداخت به ازای صرفهجویی ناشی از افزایش سفر در سامانههای حملونقل ریلی شهری با تحقق هر سفر اضافی برابر ۹,۸ سنت پرداخت خواهد شد.
تعهدهای موضوع این مصوبه متناسب با تعداد سفرهای اضافی از طریق واگن جدید در سقف مصوبات صادره از سوی شورای اقتصاد برای کلانشهرهای مذکور، با اعلام سرمایهگذار عامل صرفهجویی طرح، تایید شهرداری تهران و سایر کلانشهرها و تایید نهایی وزارت نفت (از طریق سامانه پایش و نظارت بر اجرای طرح) در سررسیدهایی از سوی شرکت ملی نفت ایران از محل منابع ناشی از صادرات سوخت صرفه جویی شده، از طریق شهرداری تهران و دیگر کلانشهرها به سرمایهگذاران عامل صرفه جویی پرداخت خواهد شد.