رئیس مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عملکرد و بدعهدی آمریکا در مقابل برجام گفت: ترامپ فکر میکند تاریخ کشورها مانند فکر فراموشکار او دچار نسیان میشود.
به گزارش یوپنا، علی لاریجانی در نطق آغاز جلسه علنی امروز (چهارشنبه) مجلس در خصوص خروج ترامپ از برجام گفت: شب گذشته همگان سخنان سخیف رئیسجمهور آمریکا را مشاهده کردید. بیش از یک سال است که این شوی دیپلماتیک را اجرا می کند. یک روز در حضور رهبران کشورهای دنیا در سازمان ملل اعلام می کند ملت کره شمالی را نابود می کنم و رئیس کره شمالی را بارها به تمسخر می کشد. اما یک روز همه حرف های خود را فراموش کرده و میگوید فرد محترمی است و با او مذاکره می کند. یک روز اتحادیه اروپا را در خصوص تعرفه محصولات تهدید می کند یک روز دیگر اعلام می کند در خصوص همپینانان اجرا نمی کند.
گزیده سخنان لاریجانی
ترامپ یک روز اعلام می کند از سوریه خارج می شود. به زودی، به زودی. روز بعد مناطقی در سوریه را بمباران می کند. شب گذشته اعلام می کند همه بدانند به حرفم عمل می کنم. آقای ترامپ فکر می کند تاریخ کشورها و اذهان ملتها مطابق ذهن فراموش کار او دچار نسیان است. این حوادث نشان می دهد ملت آمریکا گرفتار فردی خودشیفته و ناشی در سیاست شده است. آیا اقدامات برای کشوری که مدعی مدیریت جهان است، سرشکستگی آور نیست که حتی همپیمانان آن تلاش می کنند او را از اقدامات احمقانه بازدارند و وی را کنترل کنند.
آقای ترامپ ذوق زده است که در قبال اقدامات شرارت آمیز برخی کشورهای کوتهفکر منطقه اخاذی می کند. آیا این شأن افتخار آمیزی است که نقش دزدان سر گردنه و آلت دست تعدادی مسئولان رذل منطقه یعنی رژیم صهیونیستی را پیدا کرده و تمام هم و غم خود را معطوف آن می کند که آنچه رئیسجمهور قبلی آمریکا ایجاد کرده تخریب کند.
رئیسجمهور آمریکا با این اقدامات من جمله خروج از توافق هستهای بی اعتمادی به تعهدات این کشور را به اوج خود رسانده است. در مقابل ملت ایران نشان داد در مناقشاتی که دارد در ابتدا راه گفتوگو و حل و فصل مسائل را از طریق سیاسی دنبال می کند. ملت ایران شاهد بودند در قبال درخواست آمریکا و تعهد کتبی رئیسجمهور آمریکا مبنی بر حفظ حقوق ایران در غنی سازی در گفتوگو با ۱+۵ شد و بعد از مذاکرات طولانی توافقی را پذیرفت که به تایید سازمان ملل رسید. امروز رئیسجمهور آمریکا ادعا می کند ما نگران توانمندی ایران در سالهای آینده هستیم و با وقاحت می گوید ایران به سوی سلاح هستهای می رود و دنیا را ناامن می کند. کسی این حرف را میزند که دهها هزار بمب و کلاهک هستهای تولید کرده و مستمراً آن را به روز می کند و در جنگهای سالهای گذشته نوع خفیف شده آن را به کار برده است.
با این اوصاف امنیت جهان با رفتار شما به خطر می افتد یا با توهماتی که در مورد ایران می پراکنید. آن هم در موقعیتی که رهبر معظم انقلاب حضرت آیتالله خامنهای فتوا دادند تولید و نگهداری سلاح کشتار جمعی حرام است. پس از اعلام خروج آمریکا از توافقنامه ملاحظه کردید رژیم صهیونیستی حمایت کرد که توقعی از آن غیر از این نمی رود. تقریبا همه کشورها من جمله اروپا و روسیه آن را رد کردند. آقای ترامپ این واکنشها اندازه عقلانیت عمل شما را نشان می دهد. آقای روحانی رئیسجمهور اعلام کرد که با توجه به اعلام نظر آنها و تماسهای آنها چند هفتهای فرصت برای حیات توافق هستهای قائل می شویم. این اقدام نشان می دهد ایران به دنبال رفتار ماجراجویانه و عکس العملی نیست.
باید به این واقعیت هم اشاره کنیم که با توجه به نوع رفتار سالهای دور اروپا چندان به ادعای اولیه آنها در پابرجا نگهداشتن توافق هستهای نمی توان اطمینان داشت. اما برای چند هفته ارزش آزمون دیگر را دارد که برای همگان اتمام حجت شود که ایران همه راههای حل و فصل سیاسی و مسالمت آمیز را طی کرده است. این مقطع روزنهای است که اروپا نشان دهد وزن لازم برای حل و فصل مسائل بینالمللی را دارد یا نه. یا آنها هم به دنبال چانهزنی دیگر هستند که پاسخ آن را قبلا مسئولان کشور من جمله وزیر خارجه داده اند.
به نظر میرسد آقای ترامپ از کفایت عقلانی برای حل و فصل مسائل برخوردار نیست و زبان زور برای چنین فردی کارسازتر است. تا نتیجه خصلتهای مغرورانه خود را دریافت کند. اگر اروپا و کشورهای مهم مانند روسیه و چین این خلاء بینالمللی را پر کنند شاید راهی برای ادامه مسیر باشد. در غیر این صورت جمهوری اسلامی ایران با اقدامات هستهای خود ایشان را سرعقل می آورد و این را بدانند در چنین شرایطی ایران هیچ تعهدی ندارد که در جایگاه گذشته خود در مسئله هستهای قرار گیرد.
با تمام این اوصاف که بیان شد لازم است سازمان انرژی اتمی آمادگی تام برای از سرگیری تمامی ابعاد فعالیت هستهای را داشته باشد و بعد از نتایج مذاکرات وزارت خارجه با اروپا طبق قانون اقدام متقابل اقدامات خود را شکل دهد. از طرفی ضرورت دارد ملت ایران و تمام جریانهای سیاسی در این مسیر هم صدا باشند و وفاق و همدلی و ید واحده بودن خود را به اینگونه اقدامات سبکسرانه نشان دهند. شاید برخی اختلافات جزئی و حاشیه سازیها و برخی اقدامات رسانهای ناپخته در کشور نیز این موجودات سطحی را در آمریکا به وسوسه انداخته است. از گذشته درس بگیریم و نشان دهیم ملت ایران با همه اختلاف نظرها در مقابل دشمن حریص و طمعکار و بی اخلاق یک صدا و پشتیبان یکدیگر است و لازم است متناسب با شرایط سازوکارهای تصمیمگیری برای ایجاد فضای آرام در کشور فراهم کنیم که در این زمینه تدابیر لازم اندیشیده شده است.
توقعات در این مقطع باید متناسب با شرایط تعدیل شود. ما در ۴۰ سال گذشته شرایط سختتر از این وضع را تحمل کردهایم و مطمئن هستیم با وفاق ملی در کشور پاسخ پشیمان کنندهای به آمریکا و صهیونیستها خواهیم داد. کمیسیون امنیت ملی لازم است در این دو یا سه هفته مستمرا مذاکرات وزارت خارجه با اروپا را پیگیری و نظارت کند و نتیجه را به مجلس ارائه کند تا تصمیمگیری نهایی انجام شود.