درباره واکنش ایران به تصمیم ترامپ تا کنون مواضع متفاوتی مطرح شده است. در این باره فرارو با تعدادی از فعالان سیاسی اصولگرا گفت و گو کرده است.

ترامپ تصمیم خود مبنی بر خروج کشورش از توافق هسته ای ایران را اعلام کرد.  درباره واکنش ایران اما تا کنون مواضع متفاوتی مطرح شده است. در این باره فرارو با تعدادی از فعالان سیاسی اصولگرا گفت و گو کرده است. در ادامه برخی از این نظرات را می‌خوانید. در بین یکی از این نظرات، یکی از فعالان سیاسی اصولگرا به دولت پیشنهاد داده است که به دول غربی اولتیماتوم بازگشت به برجام دهد.

ناصر ایمانی: به آمریکا اولتیماتوم بدهیم
اصولگرایان صرف نظر از اینکه ایران در برابر خروج آمریکا از برجام چه تصمیمی باید بگیرد باید به گونه ای در این کشور رفتار و برنامه ریزی کنیم که نیازی به اعلام خروج یا عدم خروج آمریکا نداشته باشیم. چرا بعضی ها از خروج آمریکا از برجام مضطربند؟ ما باید اساسا به گونه ای رفتار کنیم که غرب نتواند تحریم ها را بازگرداند و یا اگر برمی‌گرداند تاثیر چندانی بر زندگی اقتصاد کشور نداشته باشد. برای ما نباید بازی های فرد دیوانه ای به نام ترامپ مهم باشد.

از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران باید بخشی از اقدامات یک جانبه ای که در دو سال گذشته انجام داده را لغو کند. اگر نمی خواهد همه اقدامات را لغو کند، لااقل باید بخشی از این پیام ها را لغو کند و به غرب و کشورهای اروپایی اولتیماتوم دهد که اگر آمریکا به برجام برگشت که هیچ در غیر اینصورت در آن تاریخ ایران به کلی همه اقدامات یک جانبه خود را به حالت قبل از برجام برمی گرداند.

عماد افروغ: وحدت ملی‌مان بالا می‌رود
اصولگرایان تصمیم ترامپ به نفع ماست. بازی‌هایی ترامپ از جاه طلبی او برمی‌آید. برای من سخت است که در بازی جاه طلبانه ترامپ بیفتم. اما چون یک خبرنگار ایرانی از من سوال می کند، خود را موظف به پاسخ دادن می دانم.

خروج ترامپ از برجام از نظر انسجام و حدت ملی به نفع کشور است. تاریخ قریب و بعید ایران ثابت کرده است که هر وقت کشور با یک تهدید بیرونی رو به رو شده است انسجام و وحدت ملی ما افزایش پیدا می کند. نمونه این مدعا، جنگ تحمیلی یا عملیات کور منافقین است که باعث پیشروی ما در راستای اهداف انقلاب اسلامی شد.
در منطقه خاور میانه را نیز می توانیم این موضوع را مشاهده کنیم. نتیجه ائتلاف سه گاه عربستان، اسرائیل و آمریکا چه شد؟ چه کسی داعش که نتیجه شوم این ائتلاف بود را از بین برد؟ با وجود همه جوسازی ها برای شکست خوردن جناح مقاومت در مجلس لبنان موفق نبودند. روی یک چیز حساب نمی‌کنند. نه روی قواعد الهی حساب باز می کنند و نه روی مقاومت مردم.
از گفتن این موضوع ناراحتم اما کشور ما کشور مقاطع بحران است تا شرایط عادی. ما در شرایط عادی نمی توانیم قدر داشته های خود را بدانیم. انگار حتما باید شرایطی غیرعادی اتفاق بیفتد. این از نظر جامعه شناسی سیاسی یا فرهنگی یک اشکال است. اما امیدوارم که ما فقط کشور دوران شرایط غیرعادی نباشیم که تو دهنی می زنیم بلکه کشور دوران استقرار هم باشیم و در دوران ثبات هم بتوانیم وحدت ملی خود را به دست بیاوریم تا همان چیزی که در جنگ به دست می آوریم در دوران بعد از جنگ نیز به دست بیاوریم.

حسین قربان زاده: طبق بند ۳۷ عمل کنیم
اصولگرایان ما باید در چارچوب برجام عمل کنیم. ما خروج آمریکا از برجام را نقض توافق می دانیم. بند ۳۷ برجام به این اشاره می‌کند که اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکند، ایران می تواند روند تعهدات خود را متوقف کند. ما باید در مرحله اول بر اساس این بند عمل کنیم و به خود برجام ادامه روند تعهدات خود را متوقف کنیم. بازگشت به گذشته قاعدتا ساز و کار پیچیده تری دارد و می تواند تبعات پیچیده تری داشته باشد. این موضوع را باید بعدا و در ارتباط تقابل رفتار آمریکا و تعهدات دیگر شرکای برجام سنجید. به این ترتیب فعلا باید به همان ضمانت اجرایی بند ۳۷ برجام عمل کرد و به نسبت پیشرفت نقض برجام از سوی آمریکا ما نیز رفتار خود را تشدید کنیم.

فریدون عباسی: مگر آمریکا تا کنون در برجام بود
اصولگرایان مگر آمریکا تا کنون در برجام بود که بخواهد از آن خارج شود؟ آمریکا تصمیماتی که در این مدت درباره ایران گرفته نشان می دهد این کشور به برجام پایبند نبوده است. مقامات کشور ما پایبند نبودن به برجام را لاپوشانی کرده اند و از تعبیر بدعهدی استفاده کرده اند. مقام معظم رهبری در همان سال ۹۲ گفته بودند به مذاکرات خوش بین نیستند.
ما کارمان را انجام می دادیم. دانشگاهیان ما در زمینه هسته ای و تعمیق علمی کار خود را انجام می دادند. آنهایی که به آمریکا اعتماد نداشتند در جهت پیشبرد علمی کشور کار می کردند.
ملاک افرادی که به فرمایشات رهبری پایبند هستند، نامه ایشان به رئیس جمهور است. وقتی همه متفق القول بودند که برجام باید اجرا شود، مقام معظم رهبری دو سه شرط به شروط دیگران اضافه کردند. اگر مقامات دولتی به این موضوع گوش کردند یا نکردند به ما که در جامعه هستیم ربط ندارد. ما تابع نظام هستیم و ملاکمان نامه رهبر انقلاب بوده است.

حمید رسایی: مگر نتیجه برجام تا کنون چه بوده است؟

اصولگرایان مگر تا حالا که ما در برجام بودیم نتیجه اش چه بود؟ در هر صورت برجام منافع ملی ما را تامین نمی‌کند؛ بنابراین وقتی توهین آمیز رفتار می‌کنند، طبیعی است که باقی ماندن در برجام هیچ توجیهی ندارد.

کشور‌های اروپایی هم در برجام باقی نمی‌مانند. در این میان فقط چین و روسیه که به تناسب منافع خود نگاه می‌کنند اروپایی‌ها با آمریکایی‌ها تقسیم کار کرده اند. در این تقسیم کار ترامپ می‌گوید برجام بد است، چون موضوع موشکی در آن نیست پس باید پاره شود. اروپایی ها، اما می‌گویند برجام خوب است و درباره موشک باید به صورت جداگانه مذاکره کرد. قرار بر این است که آمریکا به مرگ بگیرد تا ما را به تب ازوپا راضی کنند. یعنی اروپایی‌ها بگویند ما آمریکا را به ماندن در برجام راضی می‌کنیم شما هم بیایید درباره موضوع موشکی و منطقه مذاکره کنید. این آغاز دو برجام و دو کلاه دیگری است که سر این ملت می‌رود.