مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: بانک مرکزی پیشنهاد ما برای تسهیلات ۲۵۰۰ میلیارد تومانی از محل صندوق توسعه ملی را پذیرفته که اگر مجلس نیز با این پیشنهاد موافقت کند برنامه برای اجرا در دستور کار قرار می‌گیرد. رقم وام ۵۰ میلیون تومان برای هر واحد با سود حدود ۹ درصد خواهد بود.

به گزارش یوپنا به نقل از روزنامه ایران، با توجه به لرزه خیز بودن کشور، نوسازی بافت‌های فرسوده، شامل ۶۶ هزار هکتار بافت شهری با ۱۰ میلون ساکن، مهم‌ترین برنامه دولت در بخش مسکن بود. دولت برای تحقق این برنامه اهداف و مدل‌های اجرایی را تدوین کرد که طرح ملی بازآفرینی شهری شاکله این برنامه است و در همین راستا «سند ملی راهبردی احیا،بهسازی، نوسازی و توانمندسازی بافت‌های فرسـوده و ناکارآمد شهری شهریور۹۳» را به تصویب رساند. با حضور رئیس جمهوری در وزارت راه و شهرسازی در ۱۹بهمن سال گذشته برنامه ملی بازآفرینی شهری به‌طور رسمی آغاز به کار کرد.رئیس جمهوری در آن مراسم و در آغاز عملیات بازآفرینی و نوسازی شهری، به رئیس کل بانک مرکزی دستور داد، سود تسهیلات بازسازی بافت فرسوده به ۶ درصد کاهش یابد که این دستور در اردیبهشت امسال با موافقت شورای پول و اعتبار به تصویب رسید. برآورد کل بودجه مورد نیاز در اجرای این طرح برای پنج سال (از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰) جمعاً ۱۲۳ هزار میلیارد تومان است که قرار شده ۳۸ هزار میلیارد تومان از سوی دولت، ۴۸ هزار میلیارد تومان از سوی بخش خصوصی و ۳۷ هزارمیلیارد تومان از سوی شهرداری‌ها برای اجرای این پروژه تأمین شود. هوشنگ عشایری مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری روز گذشته در نشست خبری تازه‌ترین تصمیمات دولت برای اجرای طرح بازآفرینی شهری را توضیح داد. عشایری گفت: در نخستین گام برای تحقق برنامه ملی بازآفرینی شهر، عنوان شرکت عمران و بهسازی شهری به شرکت ملی بازآفرینی شهری با تصویب دولت تغییر کرده است.

طرح محله محور به جای پروژه محور

عشایری در توضیح چگونگی اجرای نوسازی بافت‌های فرسوده طوری که کاملاً برای ارتقای زندگی ساکنان این بافت‌ها باشد، گفت: اجرای برنامه بازآفرینی با مشارکت جدی ساکنان در محدوده‌های هدف،اقدام مشترک همه دستگاه‌ها و رسانه‌ها محقق خواهد شد.در این طرح رویکرد ما محله محور است نه پروژه محور. برنامه ملی بازآفرینی ۹بعد دارد که ۳ بعد آن کالبدی و ۶بعد آن غیرکالبدی است یعنی دوسوم برنامه مربوط به حوزه‌های اجتماعی فرهنگی است و روح اصلی برنامه فقط با مشارکت مردمی تحقق می‌پذیرد.

۹۰ میلیارد تومان برای نوسازی هر محله

معاون وزیر راه و شهرسازی با اعلام تشکیل مرکز مطالعات و اطلاعات کاربردی در شرکت بازآفرینی شهر، گفت: این حوزه کمک می‌کند بازآفرینی شهر عملیاتی شود، برنامه‌ای که در ۱۳۳۴ محله و در ۵۲۳ شهر که ۱۰ میلیون نفر در آن ساکن بوده و دچار بدمسکنی هستند اجرا خواهد شد. کیفیت زندگی این افراد در ۶۶ هزار هکتار اراضی شهری از میانگین کیفیت شهری که در آن زندگی می‌کنند، پایین‌تر است. این ۱۰ میلیون نفر باید در یک پروسه زمانی ۱۰ تا ۱۲ساله کیفیت زندگی را به سطح میانگین شهری برسانند. حدود ۹۰ میلیارد تومان منابع برای یک محله جهت ارتقای زندگی به میانگین شهری نیاز است، سالانه باید ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در محله‌های هدف بازآفرینی شهر بازسازی شود، در مجموع برای ۱۳۳۴ محله بالغ بر ۱۲۳ هزار میلیارد تومان در طول برنامه بازآفرینی شهری اعتبار نیاز دارد. به گفته عشایری قبلاً برنامه احیا و بهسازی محلات مبتنی بر سه رکن دولت، شهرداری و بخش خصوصی اجرایی می‌شد. در این طرح با پول دولت خانه‌ای خریداری و تخریب می‌شد و پس از ۸ سال که اجرا نمی‌شد، در نهایت محله نه‌تنها بهتر نمی‌شد که بدتر هم می‌شد. در طرح جدید روند بازآفرینی شهری از پایین به بالاست .طوری که خواسته‌های مردم در احیا و بازسازی در اولویت قرار دارد.

ایجاد ۲۵۰ هزار شغل با ساخت سالانه ۱۰۰ هزار مسکن

رئیس شرکت بازآفرینی شهری گفت: بر اساس برنامه ملی بازآفرینی شهری ساخت سالانه ۱۰۰ هزار واحد در محلات هدف در نظر گرفته شده که با اجرای آن ۲۵۰ هزار شغل در بخش مسکن ایجاد می‌شود. عشایری گفت: ۱۲۳ هزار میلیارد تومان برای بازسازی یک هزار و ۳۳۴ محله نیاز است که اختصاص سالانه ۲۵ هزار میلیارد تومان به این محلات در نظر گرفته شده است.سهم دولت ۸ هزار میلیارد سهم شهرداری‌ها ۷ هزار میلیارد و سهم بخش خصوصی ۱۰ هزار میلیارد تومان برای بازسازی سالانه ۲۷۰ محله خواهد بود.

وام ۵۰ میلیونی ساخت

عشایری افزود:به دولت پیشنهاد دادیم ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای ارتقای خدمات زیربنایی و روبنایی به شرکت بازآفرینی پرداخت کند، همچنین پیشنهاد داده‌ایم ۲۵۰۰ میلیارد تومان به‌عنوان وجوه اداره‌شده از محل منابع صندوق توسعه ملی برای حمایت از سازندگان مسکن با سود حدود ۹ تا ۱۱ درصدی پرداخت شود. بر این اساس وام ۵۰ میلیون تومانی دوساله مشارکت ساخت به سازندگان پرداخت خواهد شد.با توجه به تأکید رهبر معظم انقلاب و تأکید رئیس‌جمهوری پیش‌بینی می‌کنیم این ۲۵۰۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح «برجام بازآفرینی شهری» اختصاص می‌یابد.

۶۶ هزار متر زمین دولتی در اختیار سازندگان

عشایری با تأکید به اینکه تمام اراضی دولتی چسبیده در بافت و در داخل بافت‌ها بر اساس قانون در اختیار شرکت بازآفرینی شهری قرار می‌گیرد، افزود: در این راستا تمامی اراضی متعلق به وزارت راه و شهرسازی برای اجرای طرح «برجام بازآفرینی شهری» تخصیص یافته است. در گام اول ۳۰ هکتار در سراسر کشور به‌جز شهر تهران به این طرح اختصاص یافته است. ابزارهای مالی و حقوقی تحقق این برنامه در ۲۳ماده تدوین و به هیأت دولت ارائه شده است، این ابزارها مقدمات ورود سریع توسعه‌گران به بافت‌های ناکارآمد و فرسوده شهری را فراهم می‌کند. تاکنون ۶۶ هزار متر زمین در ۲۱ شهر شامل ۲۱ محله در حال آماده‌سازی و واگذاری به بخش خصوصی است تا کار ساخت را آغاز کنند.زمین بدون نرخ‌گذاری اولیه به توسعه‌گران ارائه می‌شود به این معنا که تعیین نرخ نمی‌کنیم و در اصطلاح عامیانه زمین به عنوان تنخواه است.

عشایری با تأکید بر اینکه ارائه زمین در شرایط کاملاً رقابتی انجام می‌شود، گفت: به‌طور مثال اگر توسعه‌گری سهم خود را از زمین ۵۰ درصد و توسعه‌گری دیگر ۴۹درصد اعلام کند، آن شخصی انتخاب می‌شود که سهم کمتری را در نظر گرفته باشد. به گفته عشایری هزینه تمام شده سازندگان در محلات بازآفرینی شهری بین ۲۰ تا ۲۵ درصد پایین‌تر از بقیه نقاط شهری خواهد شد. از ۱۰۰ هزار واحدی که قرار است در سال ۱۳۹۷ ساخته شود حدود ۳۲ هزار نفر از مردم وام گرفته‌اند.