اگر اعتراض بازاریان تهران به عدم ثبات در بازار است، مشکل مردم خرمشهر نداشتن آب مناسب خوردن است؛ شب گذشته شماری از مردم خرمشهر در اعتراض به کیفیت آب شرب این شهر در میدان شهید مطهری (ره) تجمع کردند که در نهایت به درگیری با نیروی انتظامی منجر شد.
اگر اعتراض بازاریان تهران به عدم ثبات در بازار است، مشکل مردم خرمشهر نداشتن آب مناسب خوردن است؛ شب گذشته شماری از مردم خرمشهر در اعتراض به کیفیت آب شرب این شهر در میدان شهید مطهری (ره) تجمع کردند که در نهایت به درگیری با نیروی انتظامی منجر شد.
به گزارش یوپنا، این تجمع ساعت ۲۰ روز شنبه آغاز شد و حدود ۵۰۰ نفر که اغلب هم جوان بودند، با سر دادن شعارهای انتقادی خواستار حل مشکل کیفیت آب شرب شهرستانهای خرمشهر و آبادان شدند. اما معضل آب از کجا ایجاد شده و آیا بحران آب از خرمشهر و آبادان فراتر نخواهد رفت؟
**ترکیدن لوله و شوری کارون
استانی که تامینکننده بخش مهمی از منابع درآمدی کشور و پیشبرنده اقتصاد ایران است، امروز بدترین روزهای خود را میگذراند. اخبار و گزارشهایی که از وضعیت آب در خوزستان منتشر میشود، وضعیت وخیم آب این مناطق را نشان میدهد.
پس از مسئله گردوغبار در هوای این استان، حال باید نگران وضعیت آب شرب شهروندان خوزستانی نیز باشیم.
آب خرمشهر و آبادان از طریق خط لوله انتقال آب غدیر از دز میآید و به دلیل ترکیدگی این لولههای انتقال، در روزهای گذشته از رودخانه کارون و بهمنشیر آب تامین میشود. در حال حاضر به دلیل شوری بیش از حد آب این رودخانهها، آبی که به مردم میرسد قابلیت استفاده ندارد. کاهش آب این رودخانهها باعث برگشت آب خلیج فارس در آنها شده است و این آب حتی به درد شستشو و استحمام هم نمی خورد. در حال حاضر آب با تانکر به منطقه منتقل میشود و شهروندان پس از ایستادن در صفهای طولانی میتوانند به میزان محدودی آب دریافت کنند.
** قول استاندار خوزستان برای رفع مسئله آب
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان شب گذشته در برنامه تلویزیونی افق روشن شبکه استانی خوزستان، در مورد مسائل آب در خرمشهر و آبادان گفت: با تعمیر خط لوله غدیر یک تا ۱۵ تیر، میزان سختی آب شهرهای خرمشهر و آبادان کاهش مییابد.
وی همچنین با اشاره به برنامهریزی برای استفاده از آبشیرینکن در استان اضافه کرد: هماکنون در خرمشهر و آبادان واحدهای آبشیرینکن فعالند، ضمن اینکه سرمایهگذارانی از هلند و اتریش بازدیدهایی برای اجرای طرحهای آبشیرینکن از استان انجام داده اند.
** اعتراضها و نارضایتیهای شهروندان
از دسترس خارج شدن آب قابل استفاده در این مناطق، سبب نارضایتی مردم شده است و در روزهای اخیر تجمعات و اعتراضها و حتی ناآرامیهایی در خرمشهر و آبادان روی داده است. دلیل گسترده شدن اعتراضها طولانی شدن زمان عدم دسترسی شهروندان به آب قابل استفاده است. آبی که در حال حاضر از طریق لولهکشی در اختیار شهروندان قرار میگیرد، به هیچ وجه قابلیت استفاده ندارد.
اعتراضها از فضای مجازی شروع شد، ابتدا شهروندان به مسئله معترض شدند و پرسش اصلیشان این بود که چرا باید چنین وضعیتی بوجود بیاید؟ در ادامه برخی چهرههای اجتماعی- فرهنگی نیز به این جمع اضافه شدند. حمید فرخنژاد از اولین افرادی بود که با انتشار عکسهایی از صف دبههای در انتظار آب و بعد تجمع مردم، به این وضعیت معترض شد. در ادامه چهرههای دیگری مثل امیر جعفری و صفحات پربازدید نیز با پوشش اخبار و تصاویر اعتراضهای مردم نسبت به وضع موجود در این شهرها معترض شدند.
طولانی شدن زمان و رفع نشدن مسئله، موجب پیچیده شدن شرایط و افزودن اعتراضها شد. اعتراض از تجمع جلو در اداره آب در شهرهای آبادان و خرمشهر آغاز شد و تجمعات عمومیتری در خیابانهای شهر شکل گرفت. صبر مردم در منطقه تمام شده است، وضعیت برای زندگی خیلی سختتر از تصور شده است. شب گذشته ناآرامیها در خرمشهر منجر به درگیریهایی بین شهروندان و ماموران انتظامی شد.
** نارضایتی قابل پیشبینی بود
از مدتها قبل کارشناسان فنی و اندیشمندان علوم انسانی با توجه به وضعیت آب در ایران، بروز ناآرامی و نزاع را پیشبینی میکردند. حکمرانی غلط منابع آب موجب تخصیص اشتباه آب در موارد متعدد و نابودی منابع آبی کشور شده است. از طرفی رقابت بین حوضههای آبریز در خاورمیانه موجب از بین رفتن برخی منابع آبی و تجمع آب در بالادست شده است. از طرف دیگر ترکیه با احداث سدهای متعدد موجب شده تا میانرودان سهم بسیار کمی آب دریافت کند و از طرفی سدهای متعدد و پروژههای انتقال آب در ایران سبب تغییر مسیر و از بین رفتن آب شده است. کاهش دبی آب ورودی به اروند موجب شده است تا این رودخانه با پدیده خطرناک برگشت آب از خلیج فارس و از بین رفتن آب قابل استفاده شهروندان مواجه شود.
از بین رفتن کشاورزی در منطقه خوزستان، معادل از بین رفتن بخش مهمی از منابع درآمدی شهروندان است و از طرفی دیگر وقتی آب حتی قابل شرب و مصارف اولیه در زندگی روزمره نباشد، امکان حیات در منطقه از بین میرود. در چنین شرایطی بروز نارضایتی امری محتوم است و برخی مردم تصور می کنند تنها راه برونرفت از وضع موجودشان همین اعتراضهاست.
** گفتگو بر سر مسئله آب
راهحلی که برای نجات بخش قابل توجهی از شهروندان ایرانی که با مسئله آب در این سطح مواجه هستند، گفتگو بر سر مسئله آب است. شهروندان به درستی حس میکنند در فرایند تصمیمگیری و اجرای پروژهها مداخلهای ندارند و حتی گاه منافعشان مدنظر قرار نمیگیرد. کارشناسان منابع آب نیز به درستی طرف گفتگوی تصمیمگیران نیستند و منافع بخشی بر مصلحت عمومی اولویت دارد.
ایران برای حل مسئله آب بسیار بیش از سایر مسائل باید وارد گفتگوهای دیپلماتیک با کشورهایی در منطقه میشد که منابع آبی مشترکی با آنها داریم. منفعتطلبی ترکیه و پافشاری بر سیاست سدسازی و کنترل آب در منطقه موجب شده اراضی پاییندست با مشکلات آبی مواجه شود. در سایر حوضههای آبریز مشترک نیز تعارضاتی با کشورهای همسایه وجود دارد که تنها با زبان دیپلماسی میتوان آن را برطرف کرد.
در مجموع باید اذعان کرد در اولویت قرار نداشتن مسئله آب در ایران، با وجود شرایط اقلیمی و همچنین استفاده بیش از ظرفیت از منابع آبی مسئله آب را به بحرانی ملی تبدیل کرده است؛ بحرانی که حل شدن آن نیاز به خواست عمومی و بسیج تمام نیروهای درون حاکمیت دارد و اگر حل نشود، نارضایتی به خوزستان محدود نخواهد ماند./ایرنا