آینده‌پژوهی، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر در توسعه گیاهان داروئی کشور
آینده‌پژوهی، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر در توسعه گیاهان داروئی کشور

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آینده‌پژوهی و نیازسنجی را دو گام اولیه و اساسی در مسیر توسعه گیاهان داروئی کشور دانست.

مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آینده‌پژوهی و نیازسنجی را دو گام اولیه و اساسی در مسیر توسعه گیاهان داروئی کشور دانست.
به گزارش یوپنا، مجید ولدان، مدیرکل دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، از آینده‌پژوهی به عنوان حلقه‌ مفقوده در عموم عرصه‌ها از جمله گیاهان داروئی کشور یاد کرد و توضیح داد : محدودیت منابع، به ویژه نیروی انسانی متخصص، امکانات، تجهیزات و اعتبارات، ایجاب می‌نماید که با مدیریت صحیح، تمام برنامه‌ها، فعالیت‌ها و اقدامات در راستای نیازهای واقعی و در اولویت بخش قرار گیرند. این مهم، به ویژه در حوزه گیاهان داروئی، با توجه به گستردگی و تنوع موضوعات آن، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
وی اشاره داشت، انطباق ظرفیت‌ها با نیازهای امروز منطقی به نظر نمی‌رسد، چرا که با توجه به دیربازده بودن برنامه‌ها و تغییر چشمگیر عوامل تاثیرگذار (از جمله عوامل اقلیمی)، نیازها در گذر زمان، دست‌خوش تغییر می‌شوند و آنچه از اهمیت ویژه برخوردار است، سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی بر مبنای نیازهای آینده است.
این عضو ستاد توسعه فناوری گیاهان داروئی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری خاطرنشان کرد : نکته قابل تامل دیگر، تشخیص ً نیاز ً حال یا آینده است. شناسائی نیازهای واقعی و در اولویت در هر حوزه، از جمله گیاهان داروئی، با پرسشی ساده از کشاورزان یا صاحبان صنایع و حرف امکان‌پذیر نبوده و باید پذیرفت که آینده‌پژوهی و نیازسنجی، فعالیت‌هائی علمی هستند و لزوماً توسط محقق و بر مبنای روش‌های مدون علمی صورت می‌پذیرند. بجز این درگیر بودن ذینفعان با مسائل روزمره تولید، عموماً موجب سطحی‌نگری آنان و کم‌توانی در بیان نیازهای واقعی و ریشه‌ای خود می‌شود، مشکلی که در روش‌های علمی آینده‌پژوهی و نیازسنجی به آن دقت می‌گردد.
به گفته ولدان، گستره موضوعات در حوزه گیاهان داروئی، ایجاب می‌نماید که بدواً با تکیه بر شاخص‌هائی چون ارزش‌افزوده بالا، گیاهان داروئی در اولویت مشخص شوند و سپس در محدوده چند گیاه در اولویت آینده‌پژوهی و نیازسنجی صورت پذیرفته و برنامه‌ریزی‌ها بر آن اساس انجام شود. منطقاً تخمین ارزش‌افزوده نیز نباید بر مبنای شرایط فعلی، که عموماً محدود به کاشت، داشت و برداشت و خام‌فروشی محصول حاصله می‌شود، باشد و ضرورت دارد در محاسبه ارزش‌افزوده به موضوع فرآوری گیاهان داروئی و استخراج مواد موثره و کاربرد آنها در صنایع بعدی از جمله داروهای گیاهی عنایت شود. با این فرض، قرارگیری برخی گیاهان داروئی که اکنون در اولویت‌های نخست قرار ندارند، در ابتدای فهرست گیاهان داروئی در اولویت، بسیار محتمل است.
وی افزود، بدون شک تبدیل محصول خام به کالای فرآوری شده با ارزش افزوده بالا، نیازمند دانش‌فنی است و اینجاست که نقش دانشگاه‌ها و موسسات و مراکز تحقیقاتی در برنامه‌های این حوزه شفاف می‌شود، ارتباطی که تاکنون در برقراری آن خیلی موفق نبوده‌ایم.
ولدان، برگزاری جشنواره و نمایشگاه گیاهان داروئی، فرآورده‌های طبیعی و طب سنتی را به فال نیک گرفت، از این ‌جهت که تمامی بازیگران حوزه گیاهان داروئی را در کنار هم جمع می‌کند و فرصت مغتنمی است برای تضارب آرا و گفتمان درباره چالش‌های موجود و راه‌کارهای رفع یا تعدیل آنها.
وی از جمله رویدادهای متصور در جشنواره را انتقال مسائل و مشکلات تولید به دانشگاه‌ها و موسسات و مراکز تحقیقاتی و انتقال دستاوردهای واحدهای پژوهشی به صاحبان صنایع و سرمایه در قالب فن‌بازار گیاهان داروئی دانست. ایشان گفت : فن‌بازار یکی از چالش‌های موجود، که همان فاصله بین بدنه دانش کشور و تولید می‌باشد را نشانه گرفته و در آن آخرین فناوری‌ها و دانش‌های فنی تولید و فرآوری گیاهان داروئی به صاحبان صنایع و سرمایه عرضه می‌شود.
چهارمین جشنواره و نمایشگاه گیاهان داروئی، فرآورده‌های طبیعی و طب ایرانی (سنتی) به همت ستاد توسعه فناوری گیاهان داروئی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری برگزار می‌شود. چهارمین دوره این رویداد امسال ۲۱ تا ۲۴ آبان‌ماه ۹۷ در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) تهران برگزار خواهد شد.