دانشگاه پیام نور بزرگترین دانشگاه دولتی کشور است که با شعار آموزش برای همه، همه وقت و همه جا در سال ۱۳۶۷ افتتاح گردید. این دانشگاه از آغاز تاسیس ۱۲ رئیس را به خود دید و در این سه دهه تغییر و تحولات فراوانی را شاهد بود. به گزارش خبرگزاری یوپنا جدیدترین رئیس دانشگاه پیام […]
دانشگاه پیام نور بزرگترین دانشگاه دولتی کشور است که با شعار آموزش برای همه، همه وقت و همه جا در سال ۱۳۶۷ افتتاح گردید. این دانشگاه از آغاز تاسیس ۱۲ رئیس را به خود دید و در این سه دهه تغییر و تحولات فراوانی را شاهد بود.
به گزارش خبرگزاری یوپنا جدیدترین رئیس دانشگاه پیام نور، دکتر محمدرضا زمانی می باشد که در آذرماه ۱۳۹۶ با حکم وزیر علوم و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان رئیس این دانشگاه منصوب گردید.
دکتر زمانی در شرایطی سکان هدایت بزرگترین دانشگاه دولتی را به دست گرفت، که این دانشگاه با مشکلاتی مواجه می باشد از کاهش جمعیت دانشجویی و افزایش هزینه های دانشگاه گرفته تا مشکلات برخی از اعضای هیات علمی و کارکنان و بسیاری دیگر از مشکلات که فضای این دانشگاه را تا حدودی وارد حواشی کرد.
در این مدت ۱۰ ماه که از تصدی دکتر زمانی به عنوان رئیس دانشگاه پیام نور می گذرد برنامه ها و اقدامات اساسی برای بهبود کیفیت دانشگاه انجام داد که به برخی از مهمترین آنها پرداخته می شود.
انتصابات
۱- انتصابات در همه وزارت خانه ها و سازمان ها همیشه حواشی خاص خود را به همراه داشته و دارد و دانشگاه پیام نور نیز از این قائده مستثنی نیست.
شاید بتوان گفت فشار نمایندگان مجلس در برخی از دوره ها برای انتصابات سیاسی و همچنین فشار آنها برای جذب نیرو و استخدام در این دانشگاه دائماً حواشی های متعددی را برای پیام نور به همراه داشته است تا جایی که برخی دانشگاه پیام نور را یک دانشگاه سیاسی معرفی کردند.
ولی تغییر رویه اساسی در این مورد با ورود تیم جدید مدیریتی و بخصوص مدیریت دکتر زمانی به وجود آمد به طوری که در انتخاب مسولین و مدیران ستادی و استان ها فشار نمایندگان به پایین ترین حد خود رسید و با تعیین استراتژی دکتر زمانی اکثر انتصابات بر مبنای شایستگی، صلاحیت و انتخاب از بین نیروهای خود دانشگاه پیام نور بوده چیزی که در نوع خود بی سابقه بود.
علاوه بر این نوع مدیریت دکتر زمانی توانست حواشی های سیاسی را از دانشگاه دور کند و نوعی ثبات مدیریتی در فضای دانشگاه به وجود بیاورد.
منطقه بندی و آمایش مراکز و واحدها
۲-در حال جاضر اکثر دانشگاه های کشور با دگرگونی در تغییرات جمعیتی و نسلی با کاهش جمعیت دانشجویی مواجه هستند. دانشگاه پیام نور نیز به عنوان بزرگترین دانشگاه دولتی کشور با کمبود دانشجو مواجه هست برای کاهش جمعیت سیاست های متفاوتی توسط دکتر زمانی ابلاغ گردید و برخی از آنها در حال انجام است.
یکی از آنها طرح منطقه بندی دانشگاه پیام نور می باشد در این طرح دانشگاه پیام نور به ۱۰ منطقه تقسیم شد که این طرح می تواند نقش مهمی در صرفه جویی هزینه ها و پرهیز از تمرکزگرایی داشته باشد.
ریاست عالی دانشگاه پیام نور یکی از سیاست های مهم خود را دادن تفویض اختیارات بیشتر به مراکز و مناطق برای تصمیم گیری اعلام کرد استراتژی که در حال حاضر در حال عملیاتی شدن می باشد.
درآمدزایی از پتانسیل های دانشگاه پیام نور
۳- با توجه به اینکه دانشگاه پیام نور نصف بودجه خود را از شهریه دانشجو می گیرد و مقداری از آن نیز توسط دولت پرداخت می گردد لذا با کاهش جمعیت دانشجویی و به تبع آن کاهش درآمد شهریه ای دانشگاه، دکتر زمانی یکی از استراتژی های مهم خود را که به همه استان ها نیز ابلاغ کرد، تلاش در جهت درآمدزایی غیر شهریه ای اعلام نمود و برنامه هایی را در این جهت انجام داده است.
همچنین می توان گفت که دانشگاه پیام نور ساختمان، فضای های عمرانی و همچنین سالن ها فرهنگی و تفریحی و آزمایشگاهی متعددی در سراسر کشور دارد که می تواند در بلند مدت و استفاده بهینه از این فضاها نقش مهمی در درآمد زایی پایدار دانشگاه داشته باشد.
تعین تکلیف اعضای هیات علمی پیمانی مشروط دانشگاه
۴- دانشگاه پیام نور حدود ۴ هزار عضو علمی دارد که در رشته های متفاوتی مشغول می باشند. یکی از نگرانی های عمده حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ نفر از اعضای علمی پیمانی مشروط در چند سال اخیر بحث تمدید قرارداد و تبدیل وضعیت آنها می باشد.
دکتر زمانی با رایزنی های متعددی که با مجموعه وزارت خانه داشته توانست مشکل بسیاری از آنها را تا حدودی حل و فصل کند اقدامی که در نوع خود بیسابقه بوده است.
این اعضا در بین سال های ۸۹ تا ۹۱ جذب شدند ولی بنا بر دلایلی روند پیمانی شدن آنها انجام نشد، دکتر زمانی در جدیدترین اظهارات خود درباره این نیروها اظهار داشت که وضعیت تمامی آنها تا اواخر مهرماه جاری تعیین خواهد شد.
این اقدام دکتر زمانی نیز می تواند آرامش جدیدی را در فضای دانشگاه به وجود بیاورد.
اعطای کل وام شهریه دانشجویان
۵- یکی از مهمترین اقدامات زیربنایی و اساسی دکتر زمانی در دانشگاه پیام نور امضای تفاهم نامه با بانک انصار جهت اعطای کل وام شهریه دانشجویان این دانشگاه بوده است.
اقدام دکتر زمانی نقش مهمی در گسترش عدالت آموزشی ایفا می کند از آنجایی که دانشگاه پیام نور در مناطق محروم بسیار فعال است به طوری که می توان گفت پیام نور دانشگاه دانشجویان طبقه پایین و محروم جامعه می باشد، لذا این اقدام دکتر زمانی توانست مشکلات شهریه ای دانشجویان دانشگاه پیام نور را برای همیشه حل و فصل کند.
این اقدامات و بسیاری دیگر از اقدامات مانند (ارائه اینترنت رایگان به دانشجویان، تلاش برای جذب دانشجوی خارجی) و بسیاری دیگر از اقدامات که در حال عملیاتی شدن می باشند در نتیجه عملکرد ده ماهه دکتر زمانی و تیم مدیریتی وی می باشد که از نظر مسولین و حتی منتقدین رضایت بخش بوده است.
به طور کلی می توان گفت که با توجه به برنامه ها و استراتژی های که دکتر زمانی ارائه داده به نظر می رسد دانشگاه پیام نور بعد از چند سال دوباره به ریل قطار بازخواهد گشت.