
پس از خروج آمریکا از برجام دولت روحانی امیدوار بود که با کمک قدرت های اروپایی و همچنین از طریق پیوستن به “افای تی اف” راهی برای نجات برجام پیدا کنند، اما حالا به نظر میرسد هم اروپا و هم دولت حسن روحانی به بن بست خورده اند.

پیش از انتشار اظهارات وزیر خارجه فرانسه، خبرگزاری رویترز به نقل از سه دیپلمات نوشته بود که فرانسه، بریتانیا و برخی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا درصدند تا تحریمهای اقتصادی تازهای را علیه ایران وضع کنند. این تحریمها احتمالا شامل ضبط داراییها و ممنوعیت سفر اعضای سپاه پاسداران و دیگر شهروندان ایرانی خواهد بود که با توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی پیوند دارند.
ظاهرا عراقچی انتظار داشته که این دیپلماتها درباره اقدامات اروپا و تامین خواستههای ایران در برجام توضیح دهند، اما یکی از دیپلماتهای اروپایی حاضر در این نشست قصد داشته بیانیهای را که پیشتر با هدف محکوم کردن فعالیتهای موشکی ایران نوشته شده بود، قرائت کند.
گفته میشود این اقدام اروپاییها عباس عراقچی را تا حدی خشمگین میکند که مانع از ادامه خواندن بیانیه اروپاییها میشود و به آنها میگوید: «فکر میکردیم آمدهاید تا از کمکاریهای خود درباره برجام بگویید یا درباره تروریستهایی که در اروپا پناه دادهاید، توضیح دهید و عذرخواهی کنید.»
براساس گزارشها عراقچی بعد از این اعتراض جلسه را نیمهکاره تمام میکند و از جلسه خارج میشود، در را محکم میبندد و میرود.
فرانسه در حالی ایران را تهدید به تحریم میکند که سه روز پیش از راه اندازی قریب الوقوع کانال ارتباط مالی با ایران خبر داده بود. در چند روز اخیر مقامات ایرانی به شدت از تاخیر در راه اندازی این “کانال مالی” انتقاد کرده اند. کمتر نشانهای هم برای راه اندازی ایران کانال مالی وجود دارد.
در همین حال پایگاه «بلومبرگ» روز پنجشنبه به نقل از سه دیپلمات اروپایی نوشت: “کانال ویژه پرداخت مالی اروپا و ایران قرار است روز دوشنبه هفته آینده ثبت شود، هرچند هنوز مسائلی در این مورد باقی مانده است که باید حل شود.”
موضوع دیگری که این روزها میان ایران و حداقل بخشی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا چالش برانگیز شده است، بحث برگزاری کنفرانس ضد ایرانی در ورشو پایتخت لهستان است. برگزاری این کنفرانس به خواست آمریکا انجام میشود.
این کنفرانس قرار است ماه آینده میلادی برگزار شود.
پس از روشن شدن ماهیت ضد ایرانی این کنفرانس و واکنش تند تهران، درباره حضور اتحادیه اروپا و برخی از اعضای موثر آن دراین کنفرانس ابراز تردید شد. فدریکا موگرینی اعلام کرد بدلیل مشغله کاری امکان حضور در ورشو در آن بازه زمانی را نخواهد داشت.
مسئله دیگری که این روزها به چالش میان ایران و اروپا بدل شده است، به ادعای چند کشور اروپایی باز میگردد که میگویند نهادهای امنیتی ایران دست به عملیاتهایی در خاک آنها زده اند. هر چند ایران این ادعاها را نپذیرفته است، اما زمینه تنش را ایجاد کرده است.