روز یکشنبه موج نزولی، دلار را به آستانه مرز ۱۳ هزار تومانی برد. دیروز، دلار تا ساعت ۱۵:۳۰، ۲۰۰ تومان افت قیمت را تجربه کرد و به محدوده ۱۳ هزار و ۴۵۰ تومان رسید.

در دومین روز هفته، دلار و سکه دومین کاهش متوالی را تجربه کردند و در آستانه آغاز تعطیلات خردادماهی نه تنها تمایل چندانی برای رشد قیمت از خود نشان ندادند، بلکه به سوی شکست سطوح حمایتی حرکت کردند.

به گفته فعالان، این افت بیشتر ناشی از کمبود تقاضا در بازار بود. در اواخر روز، میزان فروش‌ها در بازار بالاتر رفت و حتی قیمت تا زیر سطح ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومانی نزول کرد. به باور بازیگران ارزی، افت انتهای روز بیشتر اثر روانی اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر آمادگی مذاکره بدون پیش‌شرط با ایران بود.

دیروز، شاخص ارزی تا ساعت ۱۵:۳۰ بعدازظهر ۲۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۳ هزار و ۴۵۰ تومان رسید.

دلار که تا ساعت یاد شده ۵/ ۱ درصد از ارزش خود را از دست داده بود، طی نیم ساعت ۹/ ۰درصد دیگر افت قیمت را تجربه کرد و ساعت ۴ بعدازظهر به بهای ۱۳ هزار و ۳۳۰ تومان رسید.

در مجموع دلار دیروز ۳۲۰ تومان افت قیمت را به ثبت رساند و به کمترین بهای ثبت شده از پنجم فروردین ماه رسید. دلار در اولین روز هفته نیز ۱۰۰ تومان افت قیمت را تجربه کرده بود و عنوان می‌شد که پس از ساعت ۴ بعدازظهر روز یکشنبه نیز افت بیشتری را به ثبت رسانده و حتی به زیر سطح ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومانی نیز رفته است.

عامل اولی که زمینه‌ساز افت دلار تا ساعت ۳ بعدازظهر شد، کمبود تقاضا و کاهش انتظارات افزایشی بود. عامل دومی که از نگاه معامله‌گران در نیم ساعت انتهایی روز در بازار هیجان کاهشی ایجاد کرد، اظهارات وزیر امورخارجه آمریکا بود.

براساس گزارش‌های خبری، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دیروز عنوان کرد آمریکا حاضر است «بدون پیش‌شرط» با ایران مذاکره کند. پس از انتشار این خبر، میزان فروش‌ها در بازار به‌طور مشهودی بسیار بیشتر شد.

سکه سطح حمایتی را حفظ نکرد

همسو با افت قیمتی دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز ۳۵ هزار تومان افت قیمت را تا ساعت ۱۵:۳۰ به ثبت رساند و به بهای ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید.

سکه در برخی از ساعات روز نیز حتی به زیر مرز یاد شده رفته بود و در محدوده ۴ میلیون و ۵۹۰ هزار تومان نوسان کرد، ولی معامله‌گران این فلز گران‌بها نشان دادند که انتظار افت بیشتر قیمت را ندارند.

این در حالی بود که در بازار ارز تا ساعت ۱۵:۳۰ بعدازظهر دلار نزدیک به ۵/ ۱ درصد از ارزش خود را طی یک روز از دست داده بود و افت سکه تنها به ۷/ ۰درصد محدود شده بود. به گفته فعالان، ممکن است معامله‌گران به دلیل انتظارات افزایشی که در مورد اونس جهانی داشتند، در مورد فروش سکه احتیاط کرده باشند. این در حالی است که عده دیگری باور داشتند، سکه‌بازان تصور می‌کردند که افت قیمت دلار ادامه‌دار نخواهد بود.

به گفته یکی از فعالان باتجربه بازار، دلار به کف قیمتی ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومانی نزدیک می‌شد که در هفته گذشته تجربه کرده و از آن بازگشته بود. همین عامل موجب می‌شد که معامله‌گران سکه در آستانه سطح حمایتی دلار احتیاط بیشتری به‌عمل بیاورند و در انتظار واکنش بازیگران ارزی به این سطح باشند.

با این حال اتفاقی که برای معامله‌گران سکه غیرمنتظره بود، افت یکباره دلار در نیم ساعت انتهایی روز بود. عاملی که موجب شد سرعت کاهش سکه بسیار افزایش پیدا کند و طی نیم ساعت سکه۷۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست بدهد و روی عدد ۴ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان قرار بگیرد.

جالب آنکه پیش از ثبت چنین کاهشی، معامله‌گران عنوان می‌کردند در صورتی که قیمت دلار در سطح ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومانی حمایت نشود، قیمت سکه به احتمال زیاد با فرض ثبات اونس، با سرعت بیشتری در مسیر کاهشی قرار خواهد گرفت. تصوری که در عمل نیز به وقوع پیوست.

در حالی که در نیم ساعت انتهایی روز دلار حدود ۹/ ۰درصد افت کرده بود، سکه تمام بهار آزادی در همان بازه زمانی ۵/ ۱ درصد از ارزش خود را از دست داد.

سیگنال سیاسی به بازار ارز؟

اولین عاملی که از نگاه معامله‌گران دیروز زمینه‌ساز افت قیمتی دلار شد، کمبود تقاضا در بازار بود. به گفته فعالان، در ساعات ابتدایی روز یکشنبه کمتر معامله‌گری تمایل به خرید ارز داشت و قدرت در دست فروشندگان بازار بود.

یکی از عوامل مهمی که انتظارات کاهشی را در بازار فعال‌تر کرده بود، نزول نرخ حواله درهم به زیر سطح مهم ۳هزار و ۷۰۰ تومانی بود.

هم زمان در بازار داخلی، برخی معامله‌گران عنوان می‌کردند کفه ترازوی تحلیل‌ها در روز‌های اخیر بیشتر به سوی اخباری بوده است که نشان از کاهش تنش‌ها در آینده می‌داد. همین عامل نیز موجب شده بود که تقاضای احتیاطی تا حد زیادی کاهش پیدا کند.

در این میان آنچه افت قیمتی دلار را در اواخر روز شدت بخشید، اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا بود که عنوان کرد آمریکا بدون پیش شرط، حاضر به گفتگو با ایران است.

این اظهارات از آن جهت در میان معامله‌گران برجسته شد که پیش‌تر این مقام مسوول بار‌ها عنوان کرده بود که آمریکا ۱۲ پیش‌شرط برای مذاکره با ایران دارد.

در کنار این از آنجا که این اظهارات پیش از سفر نخست‌وزیر ژاپن به ایران مطرح شد، معامله‌گران آن را بیشتر جدی گرفتند. به گفته فعالان، در حال حاضر معامله‌گران با یک سوال مهم مواجه هستند، اگر قیمت دلار زیر سطح ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومانی تثبیت شود، آیا به زیر کانال ۱۳ هزار تومانی خواهد رفت و کف بعدی دلار محدوده ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومانی خواهد بود؟

آنچه مسلم است بازار در ساعات انتهایی روز یکشنبه و به‌خصوص پس از ساعت ۱۵:۳۰ نوسانات کاهشی زیادی را تجربه کرد و حتی عنوان شد که حدود ساعت ۵ عصر روی عدد ۱۳ هزار و ۹۰ تومان در معاملات فردایی مبادله می‌شد.

آنچه مسلم است دیروز بازار تحت فشار کاهشی‌ها قرار داشت و فروشنده‌ها به اندازه‌ای در بازار قدرت را به دست گرفته بودند که نقاط حمایتی هدف قرار گرفته شد. در این شرایط اگر قیمت دلار به زیر مرز ۱۳ هزار تومانی برود، احتمال نزول قیمتی در درجه اول تا نقطه ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومانی مطرح است و پس از آن نقطه حمایتی بعد عدد ۱۲ هزار و ۴۰۰ تومانی خواهد بود.

افزایش فروش طلا

در روزی که دلار کاهشی بود، هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در مسیر نزولی قرار داشت. دیروز هر گرم طلای ۱۸ عیار ۹ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۴۱۵ هزار تومان رسید.

در این میان، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران می‌گوید، نوسان نرخ ارز و سکه و همچنین هشدار‌های داده شده نسبت به خرید طلای آب شده باعث افزایش فروش مصنوعات طلا شده است.

سیدحجت شفایی درباره شرایط بازار طلای ساخته شده در فصل بهار ۹۸ اظهار کرد: شرایط تولید و فروش طلای ساخته شده از ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل بهتر بوده و وضعیت بازار هرچند ناچیز، ولی مثبت‌تر شده است.

وی با بیان اینکه تحرک در بازار طلا و جواهر از ابتدای سال ۹۸ نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر شده است، ابراز امیدواری کرد بعد از پایان ماه مبارک رمضان، رونق بیشتری در بازار ایجاد شود. رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران پیش‌بینی کرد که بازار فروش مصنوعات طلا با وجود تحریم و فشار‌ها در نیمه نخست سال ۹۸ بهتر از سال گذشته خواهد بود.

شفایی درباره چرایی این موضوع نیز گفت: همکاران من در اتحادیه تولیدکنندگان و همچنین اتحادیه‌های دیگر طلا و جواهر هشدار‌های لازم به مردم درباره خرید طلای آب شده را انجام داده و آن‌ها را از این امر منع کرده‌اند؛ از سوی دیگر مردم شاهد نوسانات بالای ارز و سکه بوده‌اند و ذائقه آن‌ها بار دیگر به سمت طلای ساخته شده متمایل شده است.

وی ادامه داد: مردم با خرید طلای ساخته شده هم می‌توانند سرمایه‌گذاری کرده و هم به‌عنوان زینت از آن استفاده کنند؛ از سوی دیگر این موضوع به رونق تولید و افزایش اشتغال در این صنعت منجر خواهد شد.