موج بعدی کاهش قیمت دلار در راه است؟
موج بعدی کاهش قیمت دلار در راه است؟

سه هفته از آخرین موج ارزانی دلار می‌گذرد. مدت زیادی است که دلار در محدوده ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان قرار گرفته. وقتی این ثبات قیمت را با ماه‌های مرداد، تیر و خرداد مقایسه می‌کنیم، شباهت‌های زیادی پیدا می‌شود. می‌توان از این مقایسه نتایج خوبی گرفت. شاید موج بعدی کاهش قیمت دلار نزدیک باشد

دلار برای موج بعدی کاهش آماده می‌شود. دیگر دستش برای همه ما رو شده. وقتی برای مدت طولانی به ثبات می‌رسد، باید منتظر سقوط آن باشیم. کاهشی که نه فقط به خاطر تغییرات عرضه و تقاضا در بازار، که بیشتر به خاطر سیاست‌های بانک مرکزی اتفاق می‌‎افتد. سیاست‌هایی که در چندماه اخیر توانسته قیمت دلار را پله پله از ۱۴ هزار تومان به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان برساند. در این نوشته رفتار قیمت دلار در چهار سقوط اخیر را بررسی کرده‌ایم تا ببینیم آیا باید برای سقوط دوباره دلار منتظر بمانیم یا نه؟

انتظار برای موج بعدی کاهش قیمت دلار

ثانیه‌شمار سقوط به صدا درآمده. تقریبا سه هفته از آخرین سقوط دلار گذشته و این ارز روی نرخ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان نوسان می‌کند. آنطور که رفتار بانک مرکزی از اول سال تا حالا نشان داده، این روز‌ها باید منتظر کاهش دوباره قیمت دلار و احتمالا ورود آن به کانال ۱۰ هزار تومان باشیم. نوبتی هم که باشد، نوبت مرز روانی ۱۱ هزار تومان است تا دلار روی این مرز به آرامش برسد. سابقه قیمت دلار در چندماه اخیر نشان می‌دهد بعد از هر ماه ثبات قیمت، شاهد یک سقوط در بازار هستیم. سقوطی که نمی‌توان عامل آن را به پای عرضه و تقاضای بازار گذاشت و احتمالا سیاست‌های بانک مرکزی چنین اتفاقاتی را در بازار ارز رقم زده. چراکه بررسی روند سه سقوط اخیر در بازار ارز، همگی نشان از یک استراتژی ثابت دارند. استراتژی که دوباره در حال اجراست و احتمالا دلار را به مرز ۱۱ هزار تومان یا حتی کانال ۱۰ هزار تومان بکشاند.

روند موج اول ارزانی دلار در نیمه دوم خردادماه

اگر به ماه آخر بهار برگردیم، می‌بینیم دلار بعد از نوسانات عجیبی که در اردیبهشت ماه پشت سر گذاشت، برای مدتی روی ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان به ثبات رسید. آن زمان دلار هنوز به آرامش نرسیده بود و نوسانات زیادی داشت. چراکه تازه از قله ۱۵ هزار تومانی در میانه فصل بهار برگشته بود و هنوز برای ثبات قیمت زود بود. سقوط خردادماه در بیستمین روز از این ماه رقم خورد و دلار از ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان به ۱۲ هزار و ۸۵۰ تومان رسید. این سقوط دوام زیادی در بازار نداشت و بلافاصله دلار به ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان برگشت، اما این سقوط فعالان بازار را ترساند و با کاهش قیمت آرام، باعث شد دلار در برای مدت طولانی در مرز ۱۳ هزار تومان به آرامش برسد و برای سقوط بعدی که قرار بود در تیرماه اتفاق بیافتد، آماده شود.

روند موج دوم ارزانی دلار در نیمه دوم تیرماه

از ابتدای تیرماه تا روز بیستم، دلار از محدوده ۱۲ هزار و ۹۰۰ تا ۱۳ هزار و ۱۰۰ خارج نشد. ثبات قیمتی که در دو سال اخیر بی‌سابقه بود و خیلی‌ها را متعجب کرد. این ثبات قیمت بی‌سابقه درحالی در تیرماه امسال رقم خورده بود، که کلی اتفاقات سیاسی که هر کدام در گذشته تاثیر زیادی روی بازار ارز می‌گذاشتند، تلاش خود را به کار گرفته بودند تا بازار ارز به هم بریزد، اما این اتفاق نیافتاد. دلار برای یک کاهش قیمت دیگر آماده می‌شد. کاهش قیمتی که روز بیستم تیرماه اتفاق افتاد و باعث شد دلار تا کانال ۱۱ هزار تومانی پایین بیاید. حتی برای ساعاتی قیمت دلار به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان هم رسید، اما هدف نهایی مرز روانی ۱۲ هزار تومان بود. فعالان بازار تلاش زیادی کردند تا دلار سر جایش برگردد. هفت آخر تیرماه بازار ارز با تلاطم همراه شد و حتی قیمت دلار برای یک روز تا ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان بالا رفت، اما این افزایش قیمت پایدار نماند و همان روز بعد دوباره به مرز روانی ۱۲ هزار تومان برگشتیم. اصرار روی این مرز روانی باعث شد دلار وارد مرحله سوم ثبات قیمت شود.

روند موج سوم ارزانی دلار در نیمه دوم مرداد

هفته آخر تیرماه با همه تلاطم‌هایی که داشت، دلار را روی نرخ ۱۲ هزار تومان به ماه بعد تحویل داد. محدوده ثبات قیمت دلار در مردادماه تنگ‌تر شد. طوری که قیمت این ارز بین دو نرخ ۱۱ هزار و ۹۵۰ تومان تا ۱۲ هزار و ۱۰۰ تومان ثابت ماند. بیستم مرداد یک اصلاح قیمت اتفاق افتاد. نمی‌توان اسم آن را سقوط گذاشت، چراکه قیمت دلار تنها از محدوده ۱۲ هزار تومانی جدا شد و به ۱۱ هزار و ۷۵۰ تومان رسید و برای مدتی در این محدوده باقی ماند. سقوط اصلی مرداد، در آخرین روز این ماه رقم خورد. جایی که دلار تا ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان پایین آمد. بعضا گفته می‌شود که دلار برای ساعاتی به کانال ۱۰ هزار تومان وارد شد، اما این رقم زیاد در بازار ارز پایدار نبود.

دلار در پایان شهریورماه چطور رقم می‌خورد؟

حالا تقریبا سه هفته از آخرین موج کاهش قیمت دلار می‌گذرد. مدت زیادی است که دلار در محدوده ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان قرار گرفته و حتی تعطیلی بازار در هفته گذشته اتفاق خاصی را برای قیمت دلار رقم نزد. وقتی این ثبات قیمت را با ماه‌های مرداد، تیر و خرداد مقایسه می‌کنیم، شباهت‌های زیادی پیدا می‌شود. می‌توان از این مقایسه نتایج خوبی گرفت. شاید سقوط دوباره دلار نزدیک باشد. احتمالا دلار می‌خواهد در سالروز قله ۲۰ هزار تومانی همه ما را متعجب کند. هفته اول مهرماه پارسال بود که دلار به مرز ۲۰ هزار تومان رسید، حالا که یک سال از آن قله می‌گذرد دلار احتمالا به کانال ۱۰ هزار تومانی باز می‌گردد و باعث می‌شود بازدهی سالانه دلار تا یکی دو هفته دیگر تا منفی ۵۰ درصد پایین بیاید.