در حالیکه به انتخابات مجلس یازدهم نزدیک میشویم، خبرهای حاکی است که برخی از اصلاح طلبان شیراز از محمد علی افشانی برای حضور در انتخابات دعوت کردهاند.
به گزارش یوپنا سال ۹۴ در آستانه انتخابات مجلس دهم، اصولگرایان و اصلاح طلبان به دنبال ژنرالها بودند تا لیستهای انتخاباتی خود را تکمیلتر کنند. در نهایت این شورای نگهبان بود که ژنرالهای اصلاح طلب را رد صلاحیت کرد و بخش عمدهای از چهرههای اصلی اصلاح طلب از ورود به مجلس بازماندند. چهرههایی هم که با نام لیست امید راهی پارلمان شدند، عملکرد رضایتبخشی نداشتند و در تهران نیز هیچکدام از چهرههای اصولگرا به مجلس راه نیافتند تا به این ترتیب مجلس دهم یکی از منفعلترین پارلمانهای تاریخ ایران لقب بگیرد.
هرچند در این شرایط فعالیتهای احزاب و البته اقبال عمومی مردم برای انتخابات مجلس یازدهم بسیار کاهش یافته و فضای انتخاباتی در کشور یخ زده، اما ظاهرا شیرازیها زودتر از دیگران دست به کار شدند و مدتی است از بعضی چهرههای سیاسی موثر برای حضور در انتخابات دعوت میکنند. آنگونه که رسانه ها کسب اطلاع کرده استاندار پیشین فارس به دنبال آن است که از شیراز راهی مجلس شود. گویا اصلاح طلبان شیرازی نیز بدشان نمیآید محمدعلی افشانی را در لیست خود قرار دهند. به این ترتیب اگر سردار قالیباف شهردار اصولگرا دلش هوای نمایندگی از مشهد دارد، شهردار اصلاح طلب نیز هوای نمایندگی از شیراز را دارد.
افشانی البته با فضای شیراز بیگانه نیست. بعد از ماجرای حمله لباس شخصیها به علی مطهری، استاندار فارس بلافاصله تغییر کرد و افشانی به شیراز رفت و در دو سالی که آنجا حضور داشت، توانست رابطه خود با اصلاح طلبان را تقویت کند.
حامیان افشانی در استان فارس به زاگرس نشینان معروف هستند که اتفاقا در مجلس هم فراکسیون دارند. زاگرس نشینان به جریانی سیاسی اطلاق میشود که وجه اشتراک آنها نزدیکی خاستگاهشان به رشته کوه زاگرس است و معمولا از همتبارهای خود در کشور حمایت میکنند. این رابطه آنقدر قوی است که افشانی حتی زمانی که شهردار تهران بود، لرهای زاگرس نشین در استان فارس را در جلسهای جمع کرد تا با آنها دیدار کند. این دیدار البته همان زمان حاشیههایی در پی داشت و سوال مشترک این بود که چرا جلسهای قومیتی برگزار شده است.
محمد علی افشانی از چهرههای اصلاح طلب به شمار میرود که سابقه عضویت در شورای مرکزی حزب اعتماد ملی را نیز در کارنامه دارد. از قضا اعتماد ملی از احزاب موثر در شیراز به شمار میرود. حزب اعتماد ملی پس از انتخابات پر حادثه سال ۸۸ انسجام تشکیلاتی خود را از دست داد، با این حال این حزب هیچگاه اثرگذاریاش را از دست نداد، آنچنانکه در شورای شهر تهران با سه عضو توانست بر فراکسیونهای دیگر فایق آید و افشانی را به شهرداری تهران برساند. با این حال قانون منع به کار گیری بازنشستگان تصویب شد و افشانی به ناچار جای خود را به حناچی داد.
حضور افشانی در دو سال استانداریاش، در ذهن اصلاح طلبان فارس و مردم، تاثیر مثبت داشته است و بعید نیست رای بالایی هم نصیب او شود.
شیراز ۴ نماینده دارد و بهرام پارسایی و علی اکبری و مسعود رضایی و فرج الله رجبی همگی از لیست امید وارد مجلس شدند و نمره قبولی هم گرفتند. البته اختلافاتی در بستن لیست وجود داشت اما در نهایت در دو انتخابات اخیر لیست مشترک ارائه شد و حتی فردی مثل مهدی حاجتی که به جریان ملی مذهبی تعلق فکری داشت را به شورای شهر فرستادند.
افشانی برای قرار گرفتن در لیست نهایی چهار نفره شیراز باید ابتدا با چهار نماینده کنونی رقابت کند، این در حالی است که قرار نباشد چهره جدید دیگری به لیست اضافه شود. با این حال اگر رقابت افشانی با همین چهار نماینده هم باشد، افشانی کار مشکلی پیش رو داردو.
در جریان مقابل هم اصولگرا بیکار ننشستهاند و استعفای علیرضا پاک فطرت از شورای شهر شیراز برای حضور در انتخابات مجلس از یک طرف و فعالیت همه نمایندگان مجلس نهم شیراز از طرف دیگ ، فهرست اصولگرایان این شهر را پر و پیمان کرده است. البته شایعههای نیز وجود دارد که یکی فرماندهان نظامی که اصالتا لاری است، قرار است از لیست اصولگرایان معرفی شود.
در میان اصولگرایان شیراز، اختلافهای ریز و درشت زیادی وجود دارد. اطرافیان امام جمعه سابق و اسبق با هم اختلاف دارند؛ جنبش عدالتخواه دانشجویی نیز در این چند سال راه خود را از جریان اصلی اصولگرایی جدا کرده است. در این وضع آشفته، اگر قرار باشد فقط در یک شهر اصولگرایان به اجماع نرسند، آن شهر شیراز است. چهار ماه دیگر همه چیز مشخص خواهد شد.