جزییات قیمت آزاد و سهمیه‌ بندی بنزین
جزییات قیمت آزاد و سهمیه‌ بندی بنزین

افزیش قیمت بنزین از ساعت ۱۲ امشب کلید خورد. ماهانه ۶۰ لیتر بنزین با قیمت سهمیه بندی ۱۵۰۰ تومان فروخته می‌شود. همچنین قیمت بنزین آزاد ۳۰۰۰ تومان اعلام شد.

به گزارش یوپنا قیمت بنزین از ساعت ۱۲ امشب افزایش یافت و به این تصمیم از روز جمعه رویداد۲۴ آبان ماه برای هر لیتر بنزین سهمیه بندی باید مبلغ ۱۵۰۰ تومان پرداخت. سهمیه هر خودرو ماهانه ۶۰ لیتر خواهد بود و برای خرید بنزین بیشتر از میزان سهمیه، باید برای هر لیتر ۳۰۰۰ تومان پرداخت.

با تصمیم دولت، ۵۰ درصد به قیمت بنزین سهمیه بندی (افزایش از هزار به ۱۵۰۰) افزوده شده و ۳۰۰ درصد (افزایش از هزار به ۳۰۰۰) به قیمت بنزین آزاد اضافه شده است.

۱) بر پایه اطلاعیه شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی، سهمیه کامل آبان خودرو‌های شخصی از بامداد روز جمعه ۲۴ آبان ماه به کارت سوخت شخصی آن‌ها واریز می‌شود و این سهمیه به مدت ۶ ماه قابل ذخیره است. در این اطلاعیه آمده که استفاده از سهمیه سوخت صرفاً با استفاده از کارت سوخت هوشمند شخصی میسر است.

۲) سهمیه خودرو‌های سواری شخصی بنزینی ماهانه ۶۰ لیتر و دوگانه سوز ۳۰ لیتر خواهد بود. همچنین سهمیه سوخت تاکسی بنزینی ماهانه ۴۰۰ لیتر و دوگانه سوز ۲۰۰ لیتر است.

۳) سهمیه سوخت موتورسیکلت ماهانه ۲۵ لیتر تعیین شده است، همچنین وانت کم مصرف بنزینی در ماه ۲۰۰ لیتر و وانت کم مصرف دوگانه سوز ماهانه ۶۰ لیتر سهمیه سوخت دارند.

۴) بر اساس این اطلاعیه، وانت پرمصرف بنزینی ماهانه ۳۰۰ لیتر و وانت پرمصرف دوگانه سوز ماهانه ۱۲۰ لیتر سهمیه دریافت خواهند کرد.

۵) سهمیه سوخت آمبولانس‌ها نیز ماهانه ۵۰۰ لیتر خواهد بود.

۶) کسانی که تا کنون به هر علت کارت سوخت شخصی خود را دریافت نکرده اند از ساعت آغاز اجرای این طرح، سهمیه سوخت آن‌ها محفوظ است و از این بابت نگران نباشند.

۷) افرادی که کارت سوخت ندارند شامل کسانی که تا کنون درخواست صدور المثنی نداده‌اند یا کسانی که درخواست داده و هنوز کارت سوخت خود را دریافت نکرده‌اند و همچنین کسانی که کارت سوخت برای آن‌ها صادر شده، ولی در باجه معطله شرکت ملی پست مانده است سهمیه همه آن‌ها از بامداد جمعه محفوظ است و ذخیره خواهد شد.

۸) نرخ سی ان جی بدون تغییر خواهد بود، برای مسافربر‌های بر پایه اینترنت (اسنپ و تپ سی) مشروط بر آن که نرخ‌های خود را از مقادیر مصوب به تشخیص وزارت کشور تغییر ندهند اعتبار معادل سهمیه مصوب تعلق خواهد گرفت. برای تأمین سوخت خودرو‌های مسافربر خطی و بین شهری، آژانس‌های مسافربری، آموزشگاه‌های رانندگی تمهیدات لازم اتخاذ شده است که اعلام خواهد شد.

۹) به منظور رفاه حال دارندگان خودرو‌ها با اولویت وانت بار، مقرر شد وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه کشور تا یک ماه اینده ضوابط تشویقی برای توسعه مصرف سی ان جی در خودرو‌ها را تنظیم کند و به تصویب شورای اقتصاد برساند.

۱۰) بر مبنای این اطلاعیه، همچنین به خودرو‌های همه دستگاه‌های اجرایی دولتی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری سهمیه بنزین تعلق نمی‌گیرد و این خودرو‌ها باید با قیمت هر لیتر ۳ هزار تومان بنزین دریافت کنند.

۱۱) قیمت نفت گاز با کارت سوخت جایگاه دار بدون تغییر باقی خواهد ماند.

 

قیمت بنزین در چه شرایطی افزایش یافت

 

در سال جاری اولین بار روز یازدهم اردیبهشت خبر افزایش قیمت بنزین منتشر شد و در پی انتشار این خبر، جایگاه‌‌های بنزین به ناگاه شلوغ شد و مردم خود را به پمپ‌های بنزین رساندند. لحظاتی بعد شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرد این خبر شایعه است.

بار دیگر روز ۲۱ آبان‌ماه شایعه افزایش قیمت بنزین قوت گرفت و این بار، خبر در طیف بیشتری از جامعه را تحت تاثیر گذاشت و این بار شایعه به بحران تبدیل شد و صف‌های بسیار طویلی در جایگاه‌های بنزین تشکیل شد. نمایندگان مجلس اعلام کردند در جریان افزایش قیمت بنزین نیستند. این بار نیز وزارت نفت خبر را تکذیب کرد و افزایش قیمت‌ انجام نشد. با این حال شایعه‌های مختلف چندان دور از حقیقت نبودند و دولت منتظر فرصت مناسب بود تا شایعه را به واقعیت پیوند دهد.

اطلاع رسانی لحظه‌ای دولت درباره کارت سوخت نشان می‌داد قیمت بنزین حتما افزایش می‌یابد و سهمیه بندی نیزانجام خواهد شد؛ با این حال تا لحظه اجرایی کردن افزایش قیمت بنزین هیچگونه خبر رسمی اعلام نشد و تصمیم دولت در روز تعطیل عملی شد. در روزهای گذشته نیز شرکت ملی پالایش و پخش وزارت نفت هرگونه افزایش قیمت بنزین را تکذیب کرده و اخبار در این باره را فاقد اعتبار خوانده است.

هدایت الله خادمی عضو کمیسیون انرژی مجلس گفته دولت قرار بود سال گذشته قیمت بنزین را افزایش دهد اما به علت اعتراضات دیماه ۹۶ این کار انجام نشد و افزایش قیمت‌ها در لایحه بودجه دیده نشد.

آنگونه که دولت اعلام کرده، قرار است هزینه افزایش حامل‌های انرژی به دهک‌های نیازمند پرداخت شود. این سیاست البته هم در دولت احمدی نژاد و هم در دولت روحانی قرار بود انجام شود، با این حال هیچ مبلغی به یارانه‌ها افزوده نشد و باید دید آنگونه به دهک‌های نیازمند چگونه کمک خواهد شد.

به گزارش رویداد۲۴ تصمیم دولت با هدف حذف یارانه پنهان سوخت انجام شده است. برخی کارشناسان بر پایه آمار دولت می‌گویند «با توجه به قیمت ۵۰ سنتی بنزین فوب خلیج فارس و دلار ۴۲۰۰ تومانی و با در نظر گرفتن مصرف ۱۰۰ میلیون لیتر بنزین در کشور، ‌دولت روزانه ۲۱ میلیارد دلار یارانه پنهان به بنزین مصرفی پرداخت می‌کند.» منتقدان هم معتقدند «سوخت پنهان نیست و کاملا آشکار است و این‌که بخواهیم قیمت حامل‌های انرژی و بنزین را به نرخ اروپا برسانیم، حرف درستی نیست، چون در اروپا مردم درآمد بالاتری دارند، اما می‌توانیم به نسبت درآمد، حداقل سوخت و انرژی را تعدیل کنیم.»

دولت فعلا با تمام تکذیب‌های پیاپی تصمیم خود را عملی کرده است؛ باید منتظر ماند و دید آیا مبلغ به دست آمده از این تصمیم به سود نیازمندان هزینه خواهد شد و مهمتر آنکه واکنش مردم نیست به این تصمیم چیست.