عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور ساری گفت: کاوشهای گیاهشناسی در کوه شاهوار؛ مرتفعترین قله شمال شرق ایران با ارتفاع حدود ۳۹۴۵ متر در سالهای ۱۳۹۵، ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸، منجر به جمع آوری نمونه جالبی از جنس پرگونه قلیانک (Silene) در ایران شد.
دکتر عباس قلیپور دانشیار رشته زیستشناسی دانشگاه پیام نور مازندران اظهار داشت: پس از مطالعات دقیق با استفاده از منابع معتبر فلوریستیک، همچنین مقایسه با نمونههای موجود در هرباریوم های موزه تاریخ طبیعی وین، باغ گیاهشناسی ژنو، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی ایران، دانشگاه پیام نور ساری و تایید گیاهشناسان متخصص این جنس در دنیا، به افتخار دکتر محمد امینی راد، از گیاهشناسان برجسته ایران که برای اولین بار این گیاه توسط وی مشاهده شد، نامگذاری گردید.
دکتر قلیپور که خود از گیاهشناسان متخصص جنس Silene از تیره میخکیان است، این گیاه جدید را با نام علمی Silene aminiradii A. Gholipour به علم گیاهشناسی معرفی کرد. وی با بیان این که این گیاه تاکنون برای گیاهشناسان دنیا ناشناخته بود، گفت: کشف و نامگذاری گیاهان یکی از اهداف متخصصان تاکسونومی گیاهی است که شامل مراحل پیچیدة کاوشهای میدانی و جمعآوری نمونه گیاهی و اطلاعات رویشگاهی، شناسایی و استخراج صفات تاکسونومیکی گیاه، مطالعه دقیق منابع معتبر فلوریستیک مرتبط، مقایسه با گونههای گیاهی مشابه و همچنین نمونه های تیپ و در نهایت نامگذاری بر اساس قوانین نامگذاری علمی گیاهان میباشد.
وی افزود: برای مطالعه گیاه در مراحل رویشی، گلدهی و میوهدهی، این مراحل ممکن است چند سال طول بکشد.
به گفته دکتر قلیپور بر اساس اطلاعات موجود، Silene aminiradii ، گیاهی چند ساله با فرم رویشی بوتهای است که فقط در زون کوهسری بالاتر از ۳۶۰۰ متر کوههای شاهوار و شاهکوه میروید.
عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور ساری تصریح کرد: مقاله مربوط به کشف و معرفی این گیاه جدید با عنوان ((Silene aminiradii (Caryophyllaceae), an Interesting Alpine Plant in Iran)) در مجله Novon یکی از مجلات معتبر گیاهشناسی دنیا، به آدرس الکترونیکی https://novon.mobot.org/index.php/novon منتشر شده است.