پاسخ کدخدایی درباره تایید یا رد صلاحیت احمدی‌نژاد در انتخابات آتی/ تعیین تاریخ برگزاری انتخابات ۹۶ در جلسه بعدی
پاسخ کدخدایی درباره تایید یا رد صلاحیت احمدی‌نژاد در انتخابات آتی/ تعیین تاریخ برگزاری انتخابات ۹۶ در جلسه بعدی

سخنگوی شورای نگهبان گفت: تعیین تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ در جلسه بعدی شورای نگهبان تعیین می‌شود.

به گزارش یوپنا، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در اولین نشست خبری خود پس از انتصاب به این سمت ضمن تقدیر و تشکر از فقهای شورای نگهبان و نمایندگان مجلس اظهار کرد: در دوره جدید تلاش خواهیم کرد همکاری مجلس و شورای نگهبان در حوزه تقنین و انتخابات توسعه و افزایش یابد تا همکاری خوبی باهم داشته باشیم
 
وی در ادامه با اشاره به گزارشی از مصوبات جلسه گذشته شورای نگهبان گفت: در آن جلسه انتخابات هیئت رئیسه شورا برگزار شد که آیت‌الله جنتی در مقام دبیری ابقا، محمدرضا علیزاده به عنوان قائم مقام و بنده به عنوان سخنگو انتخاب شدم.
 
وی با اشاره به دستور بعدی جلسه گذشته گفت: در آن جلسه نامه وزیر کشور در دوره تعیین زمان انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات میان دوره‌ای مجلس مورد بررسی قرار گرفت که مقرر شد معاونت اجرایی شورا بررسی‌های بیشتری در این باره انجام دهد که نتیجه آن در جلسه بعدی مشخص خواهد شد. 
 
کدخدایی ادامه داد: اصلاح اساسنامه سازمان ملی زمین و مسکن و همینطور اصلاحیه اساسنامه صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک در جلسه گذشته مورد بررسی قرار گرفت که بنا شد ایرادات این اصلاحیه‌ها رفع شود. 
 
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه به نامه‌های ارسالی از دیوان عدالت اداری اشاره کرد و گفت: از ۱۶ مورد نامه واصله به شورا ۱۰ مورد خلاف شرع تشخیص داده نشدند، ۵ مورد با شرع مغایرت داشته و یک مورد به علت اشکال در مستندات به دیوان عدالت اداری ارجاع داده شد.
 
وی در ادامه در پاسخ به اینکه آیا در نامه وزیر کشور درباره برگزاری انتخابات الکترونیک نیز بحثی به میان آمده بود یا خیر گفت: در این نامه فقط به تعیین زمان برگزاری انتخابات اشاره شده بود و هیچ بحثی درباره انتخابات الکترونیک مطرح نبود.
 
کدخدایی در پاسخ به سوال  درباره اینکه آیا دستوری مبنی بر احراز صلاحیت‌ها در شورا مورد توجه است و آیا این روند تغییر به انتخابات آتی خواهد رسید یا خیر؛ گفت: هر گونه تغییر در قانون انتخابات نیازمند همکاری قوای مختلف و همینطور مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
 
وی ادامه داد: کار اساسی در زمینه تغییر قانون انتخابات در حال شکل‌گیری است که اگر بتوانیم سیاست‌های کلی در این زمینه را داشته باشیم مجلس و شورا براساس آن سیاست‌ها قانون انتخابات را تغییر و نظام جامعی را تعیین خواهند کرد.
 
سخنگوی شورای نگهبان افزود: اینکه قانون جامع انتخاباتی جدید در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ مورد استفاده قرار خواهد گرفت یا خیر، باید گفت که این امر منوط به فعالیت مجلس و دولت است.
 
کدخدایی با اشاره به موضوع حقوق‌های نجومی و تاثیرات آن در بررسی صلاحیت نامزدها در انتخاب‌های بعدی گفت: بنده نمی‌توانم پیش‌بینی خاصی در این مورد داشته باشم اما اگر چنانچه تخلفی توسط شخصی صورت گرفته باشد این موضوع در زمان تعیین صلاحیت‌ها مورد نظر اعضای شورای نگهبان قرار خواهد گرفت؛ امیدواریم این موارد در قانون جامع انتخابات مد نظر قرار بگیرد.
 
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شورای نگهبان در دوره فعالیت جدید خود چه رویکرد جدیدی را خواهد داشت گفت: بنده در روز صحن علنی رویکردهای شورای نگهبان و خود را اعلام کردم اما تمام تصمیم‌گیری‌ها در شورای نگهبان به صورت جمعی است.
 
کدخدایی تصریح کرد: اما آنچه مربوط به شخص بنده بوده سعی می‌کنم ارتباط بیشتری با نمایندگان مجلس و کمیسیون های تخصصی داشته باشم همان طور که امروز عصر به درخواست تعدادی از نمایندگان جلسه‌ای را برای بررسی راهکارهای اصلاحاتی در بعد تقنین و قانون و مقررات برگزار خواهیم کرد.
 
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا اگر تعیین صلاحیت ها در شورای نگهبان بر اساس کار کارشناسی انجام می‌شود چرا رد صلاحیت‌ها با ذکر دلیل بیان نمی‌شود اظهار داشت: بنده قبول دارم در بخش اطلاع‌رسانی در شورای نگهبان ضعف‌هایی وجود دارد و به خوبی انجام نشده است اما این که نظر شورا کارشناسی نبوده موافق نیستم.
 
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: به صورت کلی از نظرات جمعی شورا دفاع می‌کنم و اگر بخشی از آن را خلاف می‌دانید اعلام کنید زیرا نظرات شورا بر اساس مستندات پرونده اشخاص انجام می‌شود که البته گاهی نمی‌توان دلایل رد صلاحیت اشخاص را اعلام عمومی کرد، اما سعی شده این دلایل به خود اشخاص اعلام شود.
 
وی با اشاره به بحث حضور احمدی‌نژاد در انتخابات و اعلام رد صلاحیت وی از سوی برخی اشخاص تاکید کرد: بنده اطلاعی از پرونده‌های احمدی‌نژاد در قوه قضاییه ندارم.
 
سخنگوی شورای نگهبان بیان داشت: گمانه‌زنی در مورد آنکه چه تصمیمی در مورد احمدی‌نژاد صورت بگیرد اکنون زود است و نمی‌تواند مبنای درستی داشته باشد، البته هر شخصی می‌تواند در این مورد اظهار نظر کند اما هیچ کدام از نظرات اشخاص نباید منتسب به شورای نگهبان قلمداد شود زیرا این شورا نظر نهایی خود را نسبت به اشخاص بعد از ثبت‌نام و احراز صلاحیت‌ها بیان خواهد کرد.
 
کدخدایی در انتقاد به اینکه تا کنون برخی از دلایل رد صلاحیت‌ها به نامزدهای مجلس شورای اسلامی اعلام نشده است گفت: بنده به دلیل آنکه در بحث انتخابات گذشته حضور نداشتم نمی‌توانم در مورد آن صحبت کنم. اما اگر اسامی این نمایندگان را دارید، اعلام کنید تا با آنها تماس حاصل شده تا به شورای نگهبان برای ذکر دلایل‌شان تشریف بیاورند.
 
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی اختلاف‌نظرها میان ابراهیمیان سخنگوی سابق شورای نگهبان و دبیر شورای نگهبان وجود داشت و قرار است چگونه این اختلاف نظرات در دوره شما مدیریت شود اظهار داشت: مطالبی که مربوط به اعضای شورای نگهبان است را خود باید پاسخ دهند اما اختلاف نظر در هر مجمعی مانند مجلس، درسی و … وجود دارد.
 
کدخدایی تصریح کرد: نظرات مخالف و موافق در جلسات شورای نگهبان با آزادی کامل بیان می‌شود اما این دلیل نمی‌شود که برخی اختلاف نظرها در انظار عمومی قرار گیرد مهم تصمیم‌گیری نهایی است که با رای جمعی و بر اساس آیین‌نامه درشورای نگهبان اتخاذ می‌شود؛ امیدواریم در آینده این گونه اشکالات دیگر پیش نیاید.
 
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه اگر مجلس دهم قانون انتخابات را اصلاح کند و این امر نظارت استصوابی شورای نگهبان را کاهش دهد این شورای نگهبان آن را خواهد پذیرفت بیان داشت: بحث تجاری در میان نیست که دو طرف بخواهد بر سر سود و زیان بحث کنند.
 
کدخدایی در ادامه افزود: هر بحثی که مستند در قانون اساسی باشد شورای نگهبان از آن استقبال کرده و آن را می‌پذیرد.
 
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما به عنوان یک ناظر مهمترین نقدی را که بر عملکرد شورای نگهبان در دوره گذشته می‌بینید چه بوده است که بخواهیم در رفع آن برآیید گفت: آنچه که می‌توانیم در چارچوب قانون انجام دهیم  رفع کردن برخی نگرانی‌های داوطلبان است.
 
سخنگوی شورای نگهبان بیان داشت: در مجلس با کمیسیون‌ها و همچنین رئیس مجلس صحبت‌هایی را انجام دادیم تا بتوان قانونی شفاف و کارآمد در قانون جامع انتخاباتی داشته باشیم اما بیشترین توجه به این قانون باید از سوی دولت و مجلس انجام شود.
 
کدخدایی اذعان داشت: شورای نگهبان بر اساس تفسیر قانون می‌تواند پیش‌بینی ‌های لازم را داشته باشد اما با توجه به مذاکراتمان در مجلس اعلام کردیم که در شورای نگهبان باز است و هر شخصی که انتقاد و یا مطالبی داشته باشد می‌تواند به این شورا اعلام کند، ما نیز بر اساس قانون تلاشمان را انجام می‌دهیم؛ البته بر اساس قانون دستمان بسته است، نمی‌توانیم شخصی را تایید کنیم و دلایل آن را به وی اعلام کنیم.
 
سخنگوی شورای نگهبان همچنین با اشاره به انتقادات اخیر مجلس نسبت به مصوبه احکام دائمی توسعه پنج ساله کشور نیز گفت: احکام دائمی توسعه در دوره‌های قبل نیز مطرح بود و قرار شده هماهنگی‌هایی را با مجلس در این مورد انجام دهیم.
 
کدخدایی اظهار داشت: تلاش می‌کنیم نظرات مجلس را نسبت به این لایحه دارد به نظرات شورا نزدیک‌تر کنیم، امروز نیز صحبت‌هایی با نمایندگان مجلس داشتیم و خواستیم تا این نظرات را به صورت غیررسمی به ما اعلام کرده تا هرچه سریعتر به آن رسیدگی کنیم.
 
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی جریان‌های اصلاح‌طلبی شورای نگهبان را متهم به جهت‌گیری می‌کنند، مواضع اعضا شورا در زمان انتخابات چگونه باید باشد گفت: برای شورای نگهبان تفاوتی میان اصلاح‌طلبان و اصولگراها وجود ندارد زیرا هر دو را از خدمت‌گزاران نظام می‌بیند.
 
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: اگر شورای نگهبان نظراتی هم دارد آن را بر اساس قانون اعلام می‌کند که شاید در این میان شبهاتی هم ایجاد شود اما این شورا همه اشخاص را با یک چشم نگاه می‌کند.
 
کدخدایی تاکید کرد: اعضای شورای نگهبان در زمان انتخابات نمی‌توانند فعالیت سیاسی داشته باشند و تنها این اعضای باید نظرات خود را به صورت فقهی و حقوقی بیان کنند.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که در انتخابات اخیر مجلس تعداد افراد زیادی ثبت نام کرده بودند آیا شورای نگهبان برای تردید در تعداد افراد ثبت نام کننده راهکاری دارد یا خیر گفت: این استقبال و علاقمندی مردم به خصوص جوانان برای حضور در جایگاه‌های نظام را همیشه نباید منفی تعبیر کرد بلکه می‌توان نگاه مثبتی به آن داشت.

وی افزود: برای رسیدن به تعادل در این زمینه باید مکانیزم‌های روشنی تعریف کرد که امیدواریم در روند تغییر نظام جامع انتخابات شرایط به گونه‌ای فراهم شود که استقبال مردم با پاسخ منفی مواجه نباشد و به گونه‌ای عمل شود که این حضور مردم به نفع خودشان و نظام باشد.

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نوع رابطه هیئت نظارت مرکزی با سایر هیئت‌های نظارت چیست، گفت: اعضای هیئت مرکزی نظارت توسط شورای نگهبان انتخاب می‌شوند که این اعضا به نوبه خود هیئت نظارت استان‌ها و آنها نیز هیئت نظارت شهرستان‌ها را با رأی خود تعیین می‌کنند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نظر شورای نگهبان درباره مصوبات مجلس درباره افزایش ۱۹ منطقه آزاد تجاری گفت: شورای نگهبان هیچگاه بدون وصول مصوبات از سوی مجلس درباره آنها اظهارنظر نمی‌کند اکنون باید منتظر باشیم تا بعد از تصویب آن در مجلس اظهارنظر کنیم.