چشم انداز شکست نهایی معارضین در سوریه
چشم انداز شکست نهایی معارضین در سوریه

عملیات نیروهای ارتش سوریه و متحدانش در حلب، طی دو روز گذشته شاهد پیشرفت‌های قابل توجهی بوده؛ به گونه‌ای که اکنون، چشم انداز شکست نهایی معارضین در این شهر از هر زمان دیگری جدی‌تر و محتمل‌تر به نظر می‌رسد. در این میان، کشورهای غربی حامی معارضین تلاش‌هایی را برای محدود کردن این پیشروی‌ها آغاز کرده‌اند.

عملیات نیروهای ارتش سوریه و متحدانش در حلب، طی دو روز گذشته شاهد پیشرفت‌های قابل توجهی بوده؛ به گونه‌ای که اکنون، چشم انداز شکست نهایی معارضین در این شهر از هر زمان دیگری جدی‌تر و محتمل‌تر به نظر می‌رسد. در این میان، کشورهای غربی حامی معارضین تلاش‌هایی را برای محدود کردن این پیشروی‌ها آغاز کرده‌اند.

به گزارش یوپنا به نقل از تابناک، با ادامه پیشروی‌های ارتش سوریه در شهر حلب، اکنون تمامی منابع خبری بین المللی تأیید می‌کنند که ارتش توانسته مجموعه‌ای از پیروزی‌های استراتژیک را در این شهر به دست بیاورد. در همین راستا، دیروز اعلام شد که واحدهای ارتش به طور کامل محله «صاخور» حلب را به تصرف خود درآورند. گروه موسوم به دیده‌بان حقوق بشر سوریه مستقر در لندن تأیید کرد که این «بزرگ‌ترین شکست» معارضین در حلب از سال ۲۰۱۲ تاکنون بوده است.

روزنامه «واشنگتن پست» در گزارش خود درباره حلب اشاره می‌کند که پیروزی‌های اخیر، ارتش سوریه را به محقق کردن رویای خود برای دستیابی به بزرگ‌ترین پیروزی در طی پنج سال جنگ داخلی در این کشور نزدیک‌تر کرده است: به دست گرفتن کنترل کامل شهری که زمانی پایتخت اقتصادی سوریه بود.

مناطقی که طی دو روز اخیر آزاد شده، از جمله نخستین مناطقی بود که در سال ۲۰۱۲ از کنترل دولت خارج شده و به دست معارضین افتاد. عملیات ارتش برای آزادسازی نهایی این مناطق، از حدود دو هفته پیش آغاز شد که با پشتیبانی هوایی جنگنده‌های روسیه و حضور نیروهای متحد دولت سوریه نیز همراه بوده است.

بر اساس گزارش‌های میدانی، معارضین تاکنون کنترل یک سوم از مناطقی که در حلب در اختیار داشتند را از دست داده‌اند و محله به محله این شهر، در حال آزادسازی توسط نیروهای دولتی و یا نیروهای مسلح کرد است. هرچند ارتش و نیروهای کرد در دو جبهه جدا از هم می‌جنگند، اما در مورد حلب، مشخصاً درجاتی از هماهنگی میان آن‌ها وجود دارد.

در حال حاضر، نیروهای ارتش توانسته‌اند کنترل محله‌های شمالی صاخور، حیدریه و شیخ خُدر را به دست بگیرند، در حالی که نیروهای کرد مناطقی را در غرب به کنترل خود درآورده‌اند. هلال احمر سوریه اعلام کرد که روز دوشنبه، دستکم ۴۰۰۰ تن از ساکنین مناطق تحت درگیری، از این مناطق گریخته و به محله‌های غربی که تحت کنترل کامل دولت است، رفته‌اند. ۶۰۰۰ نفر دیگر هم به منطقه «شیخ مقصود» که تحت کنترل کردهاست گریخته‌اند.

«واشنگتن پست» اشاره می‌کند که به دست گرفتن کنترل شرق حلب در سال ۲۰۱۲، بزرگ‌ترین پیروزی معارضین به شمار می‌رفت. اکنون سقوط این مناطق و به تبع آن، شکست نهایی معارضین، امری اجتناب ناپذیر به نظر می‌رسد. این در حالی است که هزاران تن از شهروندان این مناطق، در نتیجه جنگ پنج ساله آواره و بی‌خانمان شده‌اند.

روزنامه «الوطن» سوریه می‌نویسد که ارتش قصد دارد ارتباط مناطق باقیمانده در اختیار معارضین را با یکدیگر قطع کرده و آن‌ها را به مناطقی مجزا و تحت محاصره تبدیل کند. به این ترتیب، معارضین چاره‌ای جز این نخواهند داشت که یا تسلیم شده و یا تحت شرایطی که دولت تعیین می‌کند، به روند مصالحه ملی ملحق شوند.

شهر حلب، واقع در شمال سوریه، زمانی یکی از بزرگ‌ترین شهرهای جهان و سمبل جهان وطن گرایی و همزیستی تلقی می‌شد. اما در طول جنگ سوریه، این شهر به میدان نبرد ژئوپلیتیکی تبدیل شده که در آن، گروه‌های معارض تحت حمایت آمریکا، ترکیه و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، قصد دارند نیروهای ارتش سوریه و متحدانش را تحت فشار قرار داده و شکست دهند.

تکاپوی کشورهای غربی

همزمان با پیشروی روزافزون نیروهای ارتش سوریه، کشورهای غربی که نگران از تغییر اوضاع میدانی در این کشور هستند، برای تغییر معادلات یا دستکم جلوگیری از تغییر بیشتر توازن قوا به تکاپو افتاده‌اند. در همین راستا، رئیس کمیسیون خارجی مجلس نمایندگان آلمان (بوندس تاگ) و یک عضو حزب سبزهای آلمان در بیانیه‌ای خواستار تحریم‌های بیشتر روسیه شده‌اند.

به نوشته «دویچه وله»، نوربرت روتگن، رئیس کمیسیون خارجی مجلس نمایندگان آلمان و فرانسیسکا برانتنر، عضو حزب سبزهای آلمان در بیانیه‌ای به پارلمان آلمان و اتحادیه اروپا هشدار داده‌اند. این دو خواستار آن هستند که تحریم‌های جدیدی علیه روسیه برقرار شوند. آن‌ها همچنین می‌خواهند مسیری هوایی برای کمک به مردم این منطقه ایجاد شود.

در بیانیه این دو که به سایت آلمانی «اشپیگل آنلاین» رسیده، از جمله آمده است که غرب پس از اشغال شبه‌جزیره کریمه توسط روسیه، تحریم‌هایی را علیه روسیه برقرار کرد. این دو می‌پرسند که چرا اکنون به رغم سهیم بودن روسیه در آنچه آن‌ها «جنایت‌های روزانه در سوریه» می‌خوانند، چنین تحریم‌هایی برقرار نمی‌شوند»؟

این دو سیاستمدار از اتحادیه اروپا خواستار اقداماتی مشخص در این باره شده‌اند و بخصوص تحریم‌های بیشتر اقتصادی علیه روسیه را پیشنهاد می‌کنند و بر این نظرند که باید مسیری هوایی نیز برای رساندن نیازهای اولیه مردم حلب ایجاد شود. نوربرت روتگن، رئیس کمیسیون خارجی مجلس نمایندگان آلمان و فرانسیسکا برانتنر، عضو حزب سبزهای آلمان در این بیانیه به موضع‌گیری آلمان و اتحادیه اروپا نیز در این رابطه انتقاد کرده‌اند.

افزون بر این، «راشا تودی» نیز با انتشار مطلبی گزارش داده که جان کری، وزیر خارجه آمریکا به شدت در تلاش است تا پیش از آغاز دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، در موضوع سوریه به توافقی با روسیه دست یافته و پیشروی ارتش سوریه را در حلب متوقف سازد، زیرا ترامپ احتمالاً حمایت از معارضین را قطع خواهد کرد و این خود بیش از پیش به نفع دولت سوریه خواهد بود.