رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اهمیت تشخیص و درمان پوکی استخوان، گفت: هر سه ثانیه یک مورد شکستگی ناشی از پوکی استخوان در جهان رخ می دهد.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اهمیت تشخیص و درمان پوکی استخوان، گفت: هر سه ثانیه یک مورد شکستگی ناشی از پوکی استخوان در جهان رخ می دهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری یوپنا، دکتر باقر لاریجانی، نائب ‌رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر و رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اهمیت بیماری پوکی استخوان، اظهار داشت: این بیماری زمینه‌ساز بسیاری از ناتوانی‌ها در سنین کهن‌سالی است و با توجه به تغییرات جمعیت در کشور ما و رشد تعداد سالمندان طی سال‌های آتی ضروری است که به طور جدی به این بیماری توجه و برای کاهش آن برنامه‌ریزی شود.
وی با بیان این‌که زنان بیش از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند، تصریح کرد: در زنان بالای ۵۰ سال از هر سه زن یک نفر دچار پوکی استخوان و در مردان بالای ۵۰ سال نیز از هر ۵ مرد یک ‌نفر دچار این بیماری می‌شود.
نائب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر، تصریح کرد: پوکی استخوان بیماری مزمن استخوانی است که بیماری خاموش هم نامیده می‌شود. در این بیماری توده استخوانی کاهش پیدا کرده و بافت استخوان به تدریج تحلیل می‌رود.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، افزود: در جهان هر‌ساله حدود ۵٫۸ میلیون سال عمر از دست رفته به‌ دلیل شکستگی ناشی از پوکی‌ استخوان داریم، به طوری‌که هر سه ثانیه یک مورد شکستگی ناشی از پوکی استخوان در جهان رخ می دهد.
وی ادامه داد: با افزایش جمعیت افراد مسن در جامعه شیوع پوکی استخوان و بروز شکستگی ناشی از آن رو به افزایش است و به دنبال شکستگی لگن، ۴۰ درصد افراد هرگز قادر نخواهند بود بدون کمک راه بروند و حدود ۸۰ درصد افراد نیز نمی‌توانند فعالیت‌های اولیه و روزانه خود را به طور مستقل انجام دهند.
وی با اشاره به این که شکستگی مهم‌ترین و جدی‌ترین عواقب پوکی استخوان است، تصریح کرد: شکستگی اغلب اوقات متعاقب سقوط رخ می‌دهد ولی در موارد شدید بیماری، حتی ممکن است به دنبال خم شدن برای بستن بند کفش نیز شکستگی در ستون مهره‌ها اتفاق افتد.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، تغذیه را یکی از عوامل زمینه‌ساز ابتلا به پوکی استخوان برشمرد و اظهار داشت: از دیگر عوامل زمینه‌ای این بیماری می‌توان به سن بالا، سابقه فامیلی، یائسگی، مصرف سیگار و الکل، مصرف داروهای کورتنی و لاغری اشاره کرد.
وی مهمترین نقاط مستعد شکستگی ناشی از پوکی استخوان را عمدتا در مچ دست، لگن و مهره‌ها خواند و گفت: انحنای ستون فقرات یا کوتاه شدن قد بیش از ۳ سانتی‌متر از علائم هشدار دهنده شکستگی در مهره‌ها است.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، تصریح کرد: با توجه به این که شکستگی لگن، جدی‌ترین و خطرناک‌ترین نوع شکستگی ناشی از پوکی استخوان است می توان منجر به بستری شدن طولانی مدت در بیمارستان، ناتوانی بلند مدت برای همه عمر و حتی مرگ شود.
وی افزود: افراد بالای ۵۰ سال باید برای اطمینان از سلامت استخوان خود به پزشک مراجعه کنند تا با ارزیابی، عوامل خطر پوکی استخوان و شکستگی تخمین زده شود.
وی خاطر نشان کرد: افراد برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان باید ضمن مراعات رژیم غذایی سالم و سرشار از کلسیم، فعالیت فیزیکی بیشتری داشته باشند. در مواردی نیز با توصیه پزشک می توانند از مکمل های کلسیم و ویتامین D برای پیشگیری از شیوع یا پیشرفت این بیماری استفاده کنند.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، از برگزاری سمپوزیوم یک‌روزه تازه‌های استئوپروز با حضور متخصصان، سیاستگذاران و صاحب‌نظران در ۲۷ مهر سال جاری خبر داد و و ابراز امیدواری کرد نتایج حاصل از این نشست زمینه‌های ارتقای سلامت جامعه و کاهش عوارض ناشی از پوکی استخوان را فراهم آورد.

دکتر افشین استوار، رئیس مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز، پوکی استخوان را بیماری خاموش نامید که شکستگی استخوان از شایع‌ترین عواقب آن محسوب می‌شود و زمینه بروز شکستگی‌های ثانویه را افزایش می‌دهد.
وی، افزود: در دنیا روش‌های مختلفی برای پیشگیری از شکستگی استخوان تدوین ‌شده است که ما نیز در کشور به کمک مرکز تحقیقات پوکی استخوان و پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در تلاش هستیم برای شناسایی و انجام اقدامات به‌موقع برنامه‌هایی را اجرا کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات استئوپروز با اشاره به همکاری‌های این مرکز با دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، گفت: با توجه به این که خانواده‌های ایرانی سایر فرآورده‌های لبنی را بیشتر استفاده می‌کنند همکاری‌ها و توافقاتی صورت گرفته تا در کنار برنامه غنی‌سازی شیر سایر فرآورده‌های لبنی نیز با ویتامین D غنی‌سازی شود.
وی با بیان این که آمار دقیقی از مبتلایان به پوکی استخوان در کشور وجود ندارد، اظهار داشت: حدود ۲۰ درصد افراد جامعه به پوکی استخوان مبتلا هستند که این آمار در افراد میان‌سال خصوصا زنان شایع‌تر است.
وی ثبت افراد مبتلابه پوکی استخوان را در کشور ضروری دانست و افزود: متأسفانه به دلیل این که پوکی استخوان علائمی ندارد زمانی تشخیص داده می‌شود که فرد دچار ناتوانی شده است.
همچنین دکتر حمیدرضا آقایی میبدی، دبیر کنگره تازه های استئوپروز، اظهار داشت: هدف از این سمینار به‌روزرسانی اطلاعات پزشکان در زمینه پوکی استخوان است و در آن جنبه های تشخیصی و درمانی این بیماری بررسی می شود.
وی افزود: همچنین ابزار بررسی شکستگی استخوان نیز در این کنگره بررسی خواهد شد.
وی، تصریح کرد: ما برای بیماری پوکی استخوان راهنمای بالینی در کشور داریم که قرار است در این همایش با راهنمای بالینی بین‌ المللی مقایسه و به‌روزرسانی شود.
دبیر کنگره تازه های استئوپروز، اظهار داشت: در این همایش نیز راجع به علوم پزشکی فردی نیز صحبت می شود و در نهایت با برگزاری کارگاه های درمانی پوکی استخوان، این کنگره به پایان می رسد.
وی، ادامه داد: فناوری های جدیدی که می توانند در تشخیص و درمان پوکی استخوان به کار گرفته شوند نیز در این همایش بررسی می شوند. یکی از این ابزارها نرم افزاری است که با نصب بر روی دستگاه سنجش تراکم استخوان، می‌تواند کیفیت استخوان را اندازه گیری کند. با سنجش کیفیت استخوان می توانیم سطوح درمانی را پایین ببریم و درمان پوکی استخوان با این اطلاعاپ راحت تر می شود.
وی، خاطر نشان کرد: ما تاکنون به وسیله تراکم استخوان بیمار را درمان می کردیم، اما اکنون با سنجش کیفیت استخوان می‌توانیم بیمار را زودتر درمان کرده و از شکستگی جلوگیری کنیم.